Kipróbáltuk: Olympus C-100 teszt

0

Olympus C-100

Az Olympus C-100 a japán gyártó legegyszerűbb modellje. CCD-je 1,3 millió pixelt rögzít, optikája fix fókuszos (nem állít élességet, aminek köszönhetően gyorsabb) és fix gyújtótávolságú (kisfilmes gépek 35 mm-es objektívjének megfelelő). Nincs túlzsúfolva gombokkal, de látszólag minden megvan rajta, hogy használható legyen.

Kívülről
A C-100 nagyon kicsi, kb. a kisebb filmes gépekkel azonos méretű. Formája, illetve oldalainak aránya viszont kicsit furcsa. A gép ugyanis vékony, alacsony, de nagyon hosszú. Ennek legfőbb oka, hogy a hasonló kategóriájú gépekkel ellentétben nem kettő hanem négy ceruzaelemmel vagy akkumulátorral megy, amelyek a vékony váz miatt csak sorban fértek el.

Olympus C-100

A fényképezőgép előlapja egyszerű és ízléses. Kikapcsolt állapotban a fényképezőgép optikáját az elcsúsztatható lencsevédő fedi. Ez egyben a fényképezőgép főkapcsolója is. A lencsevédő nem csak a fő optikát, hanem a kereső optikáját is takarja. Használaton kívül egyedül a vaku és egy érzékelő látszik. A lencsevédő elhúzása után napvilágra kerül az objektív, a kereső optikája és egy kapcsoló, amivel makró állásba kapcsolhatjuk az Olympus C-100-at. Az objektív lencséje nagyon kicsi, de ebben a kategóriában ne várjunk csodákat. A makró mód kapcsolója mintha valami régi raktárkészletből maradt volna meg: sehogy sem illik egy mai, modern technikai eszközre. A lencsevédő lap elhúzása pont annyi erőt igényel amennyit kell: nem könnyű, nem nehéz.

Olympus C-100

A gép tetején nem időzünk sokat. Az Olympus mérnökei sem tették. Egyedül az exponáló gombot tették ide. A gomb természetesen kétállású, először fényt mér, aztán teljes lenyomáskor exponál. A két fázis jól érezhetően elkülönül egymástól.

Olympus C-100

A kis Olympus hátlapja az előlaphoz hasonlóan egyszerű és ízléses. A bal alsó sarokba tették az 1,5″ átmérőjű LCD-t, ami kicsit kiemelkedik a hátlapból. Mellette négy különálló iránygomb, egy monitor gomb és egy OK gomb található. A négy iránygombbal lehet állítani a digitális zoomot és a vakut. A le és a fel gombok visszajátszásnál a kép nagyítására illetve az indexképes megjelenítés bekapcsolására szolgálnak. Nagyjából középen a hátlap tetején található a kereső, ami pont annyira használhatatlan mint a több száz ezer forintos automata gépeken. A különbség csupán annyi, hogy ez a fajta kereső erre a gépre való, azokra nem.

Olympus C-100

A C-100 alját sem bonyolították túl. (Miért is tették volna…) A hosszú kihajtható műanyag ajtó alatt található a négy ceruzaelem, ami elég sokáig képes energiával ellátni ezt az egyszerű szerkezetet. Érdekes módon az állványcsavar pont az optika alá került. Jó pont! Ennek köszönhetően állványra tett géppel könnyen összefűzhető panorámaképeket készíthetünk. A fényképezőgép ugyan ceruzaelemmel kerül forgalomba, de akkumulátorok használatával a későbbiekben kisebb fajta vagyonokat lehet megspórolni.

Olympus C-100
A fényképezőgép markolat felöli oldalán található a memóriakártya nyílás, amit egy egyszerűen nyitható fedő véd. Az Olympus C-100 a kategóriatársaihoz hasonlóan SmartMedia kártyára menti az elkészült képeket. A cikk írásának idején ebből a fajta memóriakártyából 128 MB-os a legnagyobb kapható méret, amire C-100-assal legjobb minőségben akár 320 kép is készíthető. Mivel a géphez gyárilag nem mellékelnek memóriakártyát (az elkészült képeket az 1 MB-os belső memóriában tárolja), egy 32 MB-os vagy nagyobb kapacitású kártya beszerzése mindenképpen ajánlott. De egy nagyobb kártyával és egy akkumulátor szettel már teljes értékű családi fényképezőgépet kapunk.

Olympus C-100
A fényképezőgép másik oldalán egy gumicsík alatt két csatlakozót találunk. A felsőbe hálózati adapter dugható, így a gép akkor is használható, ha az elemek lemerültek. Az alsó nagy csatlakozó pedig az USB kábelt képes fogadni, hogy a képek egyszerűen és gyorsan letölthetők legyenek a számítógépre. Meg kell említeni, hogy a C-100-on nincs videó kimenet, így TV-re vagy videóra nem csatlakoztatható.

Ahogy az elején is említettem nagyon egyszerű modell, szimpla, bárki számára áttekinthető kezelőfelülettel. Kikapcsolt állapotban kicsi, nem túl sérülékeny, így bárhova magunkkal tudjuk vinni.

Felvétel mód
A fényképezőgépet a lencsevédő borítás elcsúsztatásával lehet bekapcsolni. Ilyenkor a borítón lévő dizájnelem a gép markolat felöli végéhez csúszik, így kicsit vastagabbá és könnyebben foghatóvá teszi a gépet. Persze ne várjunk D1-es markolatot, de a célnak megfelel. Bekapcsolás után a gép pillanatok alatt elindul és már fényképezhetünk is. Ha a gépbe nem teszünk kártyát, akkor erre csipogással és felirattal figyelmeztet, de mivel rendelkezésünkre áll a gép 1 MB-os beépített memóriája, akár kártya nélkül is elkezdhetjük a fényképezést. Alapállapotban a vaku automata állásban van, ami annyit jelent, hogy ha szükség van rá villan, ha nincs, akkor pedig nem. A vakumódot a menübe való belépés nélkül is be lehet állítani a jobbra mutató nyíl segítségével. A digitális zoom szintén a nyíl gombokkal érhető el.

Ugyan egyszerű gépről van szó, de azért nem teljesen lecsupaszítottról. A C-100 ugyanis nem csak állóképet, hanem sorozatfelvételt és videót is képes rögzíteni. Ez utóbbit ugyan hang nélkül, de azért ez is több mint a semmi.

Felvétel menü

 • Fényképezőgép
  • Expozíció kompenzáció: ą2 blende, ˝ blendénként
  • Vaku: auto, vörösszem-hatás csökkentő, derítés, ki, hosszú szinkron, hosszú szinkron vörösszem-hatás csökkentővel
  • Felvétel jellege: egy kép, időzített felvétel, sorozatfelvétel, videó
  • Fénymérés: kiértékelő, szpot
 • Kép
  • Fehéregyensúly: auto, napfényes, árnyékos, izzó, neon
  • Felbontás: SHQ 1280 x 960, HQ 1280 x 960, SQ1 1024 x 768, SQ2 640 x 480
 • Setup
  • Formatálás

  • Ellenőrző kép exponálás után: be, ki
  • Hang: be, ki
  • LCD fényerő: 15 lépésben állítható
  • Dátum

Visszajátszás mód
Mikor először találkoztam (néhány éve) egyszerű automata Olympus digitális fényképezőgéppel, akkor eltartott egy ideig, mire rájöttem, hogy hogyan lehet bekapcsolni a visszajátszás módot. Az Olympus ugyanis nem tesz külön kapcsolót ennek a módnak az aktiválásához. A képek ellenőrzéséhez a kikapcsolt gépen csak a monitor gombot kell megnyomni és máris visszajátszás módban vagyunk. Ötletesnek tartom, bár biztos vagyok benne, hogy a kevésbé technikai beállítottságú felhasználóknak egy kis fejtörést okoz. Visszajátszás módban az LCD monitoron megjelenő kép nagyítható, sőt a kinagyított képen mozogni is lehet.

Szimpatikus, hogy lehetőség van a képek elforgatására és átméretezésére is. Ez utóbbi akkor hasznos, ha vészesen fogy a hely a kártyán, de vannak kevésbé fontos megőrzendő képek. Ilyenkor azokat átméretezve (lekicsinyítve) plusz helyhez jutunk. A forgatás és az átméretezés mellett a képet fekete-fehérre vagy szépiába (barnított) is konvertálhatjuk, így akár közvetlen a memóriakártyáról is nyomtathatók érdekes hatású képek.

Visszajátszás menü

 • Visszajátszás
  • Vetítés: indítása, megállítása
  • Törlés
  • Védelem
  • DPOF
  • Infó: be, ki
  • Indexképek száma: 4, 9, 16
 • Szerkesztés
  • Fekete-fehér
  • Szépia
  • Átméretezés: 640 x 480, 320 x 240
  • Forgatás: +90°, -90°
 • Setup
  • Formatálás
  • Hang: be, ki
  • LCD fényerő: 15 lépésben állítható
  • Másolás belső memóriáról kártyára
  • Dátum

Olympus C-100

Képminőség
Az Olympus C-100 CCD-je 1,3 millió pixel rögzítésére képes. Ez a szám a folyamatos fejlesztések miatt már kicsinek tűnik, de nem az. Az 1280 x 960 pixeles képekből megfelelő technológiával tökéletes 10×15-ös képek készíthetők. A fotóink többségéből pedig nem is nagyítunk nagyobbat. Ha mégis szükség van nagyobb méretre, akkor 13×18-as méretnél még mindig nagyon jó minőséget kapunk. A C-100-assal készített képek tiszták, élesek. Nagyon sokat javultak az olcsó Olympus gépek az elmúlt két évben. Problémám egyedül a színekkel volt. Nem voltak ugyan eltolódva (tehát nem voltak teljesen rosszak), de nagyon fakónak tűnnek. A kártyára kerülő képekre véleményem szerint mind ráfér egy kis utómunka, hogy a színek egy kicsit élénkebbek legyenek. Sajnos nem lehet mindenen javítani: a kiégett felületek (akad belőlük bőven) sajnos nem nagyon javíthatók. Sokszor úgy tűnik, mintha a gép nem tudna elég árnyalatot rögzíteni.

Az optika a pici lencse ellenére szépen dolgozik, nem lehet rá panasz. Sem a torzítása, sem pedig a színszórása nem éri el azt a szintet, ami zavaró lenne. Az optikai nagyítás hiányát viszont nem érdemes a digitális zoommal pótolni. A digitális nagyítással ugyan elkerülhető, hogy a jpeg tömörítés után a képen jelentkező (amúgy nem feltűnő) hibákat is felnagyítsuk, de a nagyító algoritmus sajnos annyira durva, hogy az eredmény borzalmas. Bármelyik képszerkesztő program jobb munkát végez.

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a C-100-asnál mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
Felvétel állásban (64 MB-os kártyával) 3,1 Az első kép exponálásáig
Visszajátszás állásban (64 MB-os kártyával) 3,0 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás felvételről visszajátszásra kb 3,5 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 3,2 Az első kép exponálásáig
Kikapcsolás
Felvétel állásból 0
Visszajátszás állásból 0
Késés exponáláskor
Élességállítással, fényméréssel 1,2 A gombot egy mozdulattal teljesen lenyomtuk
Félig lenyomott állásban 0,2 A gép már rögzítette az élességet és az expozíciós értékeket

Áramellátás
Olympus C-100
Mivel a fényképezőgép négy ceruzaelemről üzemeltethető, a lehetőségek skálája széles. A jobb fajta tartós elemekkel nagyon sokáig bírja, de ez hosszú távon egy vagyonba kerül. Célszerű erős Ni-MH akkumulátorokat beszerezni és akkor tényleg nagyon kellemes élmény lesz a fotózás. A teszt rövidsége miatt nem tudtuk kipróbálni, hogy mennyi ideig bírja egy szettel, de meg merem kockáztatni, hogy 500 képig nem kellene tölteni (tesztünk nem teljesen valós szituációt modellez, így általában 2-3-szor több kép készülhet így, mint normál használat során). Egy szett feltöltött akkuval és egy szett tartóselemmel egy 10 napos nyaralás szerintem simán végigfotózható (3-400 kép). Mivel a fényképezőgépen van hálózati adapter bemenet, lakásban akár hálózatról is fotózhatunk vele.

Értékelés
Nem csúcsgép ugyan, de ebben az árkategóriában a cikk írásának időpontjában talán ez a legjobb választás. Egyszerűen kezelhető, mindent tud amit tudnia kell, egyedül a színeket kell kicsit feljavítani a számítógépen. Mindazoknak ajánlom, akik eddig teljesen automata filmes fényképezőgépet használtak és kevés pénz elköltésével szeretnének áttérni a digitális technológiára. A gép ára a Mediker Digifénykép üzletében 32 MB-os kártyával mindössze nettó 72 ezer forint.

A fényképezőgépet a Mediker Digifényképtől kaptuk.