Kipróbáltuk: Olympus C-3030Z teszt

0

Olympus C-3030Z

A hétvégén a Nikon Coolpix 990-es mellett a DigitCam jóvoltából kipróbálhattuk az Olympus hasonló kategóriájú gépét a Camedia 3030Z-t is. Hasonlóan a 990-eshez ez a fényképezőgép is egy korábbi modell megnövelt pixelszámú feljavított változata. Tavaly a 2 megapixeles lázban az Olympus a C-2000Z-vel jelent meg a piacon, amit hamarosan követett annak módosított változata a C-2020Z. A 3 megapixeles Olympus fényképezőgép gyakorlatilag ennek a módosított változatnak az utóda.

Az új modell természetesen nem csak pixelszámban (2048 x 1536 pixel a korábbi 1600 x 1200 pixelhez képest) tér el elődjétől. A feketére festett fém burkolat nagyobb belső memóriát (a gyorsabb működéshez és a nagyobb pixelszám miatt fontos), USB csatlakozást, új információs LCD-t és egy nagyobb látószögű (de kisebb fényerejű F2.8) objektívet kapott. A nagyobb látószög miatt szükség volt a korábbi objektív apró módosítására is: 4 apró bevágást kellett tenni a végére, hogy nagylátószögnél ne csapja le a kép sarkait. Természetesen bővült az elérhető funkciók köre is: kérhetünk folyamatos élességállítást (nem csak akkor mikor az exponálógombot félig lenyomjuk), digitálisan is szinte ugrásmentesen nagyíthatjuk a képet és állíthatjuk a vaku fényerejét is.

A külső
A fényképezőgép ránézésre (a színt nem számítva) szinte teljesen megegyezik a C-2020Z-vel. Picit megvastagodott a markolat, ami ennek ellenére még mindig nagyon pici. Először elbizonytalanítja az embert, de néhány óra használat után már könnyű biztos fogást találni rajta. A burkolathoz nem biztos, hogy passzolna, de javítana a markolaton, ha legalább egy része gumírozott lenne. A váz burkolata egyébként nagyon strapabíró és nem látszanak meg rajta az apróbb karcolódások sem.

Olympus C-3030Z
A viszonlag kicsi gépben lévő 3x nagyítású zoom optika kikapcsolt állapotban alig emelkedik ki a vázból. Az objektívsapka levétele után (amin nincs akasztó, így könnyen el lehet hagyni) a gépet felvétel módba állítva az optika automatikusan kiemelkedik és eléri normális méretét. A külső tagok a látószög állíásakor nem mozognak, a nagyítást a belső lencsék mozgatásával oldották meg. Az infravörös távirányító érzékelője az előlapon az Olympus felirat felett, míg a mikrofon nyílása (5 apró luk) az embléma alatt kapott helyet. Az érzékelő mellett van az optikai kereső nyílása és a beépített vaku.

Olympus C-3030Z
A gépet a tetején lévő tárcsa elforgatásával lehet bekapcsolni. A tárcsán a kikapcsolt álláson kívül 3 felvételi mód (teljesen automatikus, manuális és videó) illetve a lejátszási mód beosztása található. A tárcsa jól érzékelhetően ugrik egyik állásból a másikba, forgatása sem túl könnyűnek, sem túl nehéznek nem mondható. Középen a vaku tetején található az aktuális beállításokat mutató információs LCD. Tartalma és a jelzések elrendezése a korábbi modelhez képest kicsit változott. Még mindig hiányolom a háttérvilágíást, ami rosszabb fényviszonyok esetén segítetné az adatok leolvasását. A gép tetején a tárcsán és az LCD-n kívül csak az exponálógomb és a zoom állítására szolgáló kapcsoló kapott helyet.

A hátlap kialakíása egyszerű, könnyen áttekinthető. Legnagyobb helyet az 1,8″ átmérőjű LCD monitor foglalja el. Mint ahogyan a képen is látszik, az LCD-t takaró műanyag felülete fényes, könnyen tükröződik, így erős napfényben nem éppen egyszerű az adatok leolvasása. A megjelenített kép minősége ennek ellenére kiváló és maga a kijelző a legtöbb esetben jól használható. A fényképezőgép bekapcsolásakor alapértelmezés szerint az LCD monitor nem Olympus C-3030Z
kapcsolódik be. Aktiválása a kijelző melletti középső gombbal lehetséges. A gombsor legalsó tagja a menübe való belépésre, míg a legfelső a módosítások aktiválására, illetve felvételkor a manuális élességállítási funkció előcsalogatására szolgál. A menüben az LCD feletti tárcsaszerűen elhelyezett 4 iránygombbal mozoghatunk. A gombegyüttes elhelyezése nem rossz, de nem is esik kézre: egy-egy beállításhoz fogást kell váltani a gépen, különben a hüvelykujj nem ér el kényelmesen a tárcsáig. Szimpatikus a 4 különálló gomb, az egyben lévő tárcsák nem a legszerencsésebbek. Az iránygombok és az optikai kereső között van a vaku és a makró gombja. Ez utóbbival kapcsolhatjuk be a spot fénymérést is. A keresővel egy felületen van az automatikus élességállítás és a vakutöltést visszajelző két led. Éles kép esetén az alsó led az exponáló gomb enyhe megnyomásakor világít, nem megfelelő beállítás esetén villog. A kereső képe az oldalt elhelyezett apró tárcsával szemünkhöz állítható, így a szemüveg nélkül is használható. A markolat szélén (a kéz takarásában) lévő piros led villogással jelzi, ha a memóriakártya írása vagy olvasása éppen zajlik. Elsődleges feladata, hogy a meggondolatlan felhasználót figyelmeztesse: a memóriakártya ajtaját nem szabad még kinyitni, mert adatvesztés történhet.

Olympus C-3030Z
A gép markolat felöli oldalán található a memóriakártya nyílása és az azt fedő ajtó. A SmartMedia kártyát enyhén benyomva ugraszthatjuk ki helyéről. A C-3030Z természetesen már képes kezelni a 64MB-os kártyákat is. Nálunk egy 32 MB-os egységgel járt, ami már elég volt egy kiadós tesztsorozat elkészítéséhez.

Olympus C-3030Z
A fényképezőgép másik oldalán egy fedél alatt található az összes csatlakozó. A Képen felülről lefelé a következő csatlakozók láthatók: a hálózati adapter bemenete, az audió/videó kimenet, az USB csatlakozó és a soros kimenet.

Olympus C-3030Z
A csatlakozközül egyedül a külső vakuszinkron került külön helyre. A korábbi modelleknél megszokott hagyományos csatlakozót 5 lábú Olympus rendszercsatlakozóra cserélték.

Olympus C-3030Z
Az Olympus masina áramellátását 4 ceruzaelemmel vagy akkumulátorral biztosíthatjuk. Ezeknek a markolatban találtak helyet. Az üreg nyílása, amit egy retesz véd a véletlen kinyílástól a gép álján található. Az ajtó könnyen nyitható és zárható és biztonságosan tartja a négy elemet.

Olympus C-3030Z
A C-3030Z-t természetesen állványra is tehetjük. Az állványcsavar helye sajnos nem az optika tengelye alatt van, ami megnehezíti az állványon lévő gépben az akkumulátorcserét, és bonyolítja a fotós dolgát panorámaképek készítésekor is. Sajnos a csavar környéke sem gumírozott, így nincs mi megvédje a gép alját a karcolódástól.

Felvételi módok
Az Olympus C-3030Z automatikus és manuális felvételi módban használható.

Automatikus felvételi mód
Ebban az állásban a fényképezőgép minden expozíciós értéket automatikusan határoz meg és állít be. A fotósnak nincs lehetősége blende és záridő beállítására, a fényképezőgép az exponálógomb enyhe lenyomásakor mért fény alapján választja meg ezeket az értékeket. A kép fedettségét egyedül az expozíció korrekcióval befolyásolhatjuk. Egyéb funkciók természetesen ebben a módban is elérhetők, a fényképezőgép menüjén keresztül. A menüben a négy iránygombbal lehet navigálni.
Olympus C-3030Z

 • Sorozatfelvétel
  Ebben a menüpontban állíthatjuk be, hogy az exponálógomb lenyomásakor egy vagy több kép készüljön. Több kép esetén rögzíthetjük az élességet az első képnél mértre, vagy kérhetünk az automatikusan mért expozíciós értékekhez képest alul és túlexponált képet. Szintén ebben a menüben kapcsolhatjuk be az önkioldót, ami 10 másodperccel az exponálógomb lenyomása után készíti el a képet.

 • Fehéregyensúly
  A fényképezőgép képes automatikusan a megvilágításnak leginkább megfelelő fehéregyensúly kiválasztására, de egyes esetekben szükség lehet a manuális beállításra is. Ilyenkor napfényes, felhős, izzó és neon megvilágítások közül választhatunk. Sajnos nincs lehetőség egyéni érték fehér felülettel történő rögzítésére (Nikon CP990) illetve a fényforrás színhőmérsékletének beállítására (Olympus C-2500L) sem. Szintén hiányzik a CP990-ben bemutatott finomhangolási lehetőség.

 • Érzékenység
  A C-3030Z CCD-jének érzékenysége a hagyományos filmeknél megszokott értékekre állítható. A menüben a 100, 200 és 400-as értékek közül választhatunk. Ha nem kívánunk élni ezzel a lehetőséggel, akkor rábízhatjuk a választást a fényképezőgépre, ha az auto pontot választjuk.

 • Vaku fényerő
  A vaku fényereje ą2 fé skálán 0,3 fé értékenként állítható. Így elkerülhetjük, hogy túl közeli téma esetén a fényesebb felületek beégjenek.

 • Hosszú záridő vakuszinkronja
  Itt állíthatjuk be, hogy hosszú záridő fényképezésekor az expozíció elején vagy a végén villanjon a vaku. Ezzel a funkcióval a mozgó tárgyak fényét húzhatjuk el úgy, hogy a tárgy is jól meg van világítva.

 • Külső vaku
  A C-3030Z-hez a korábbi modellekhez hasonlóan külső vaku is csatlakoztatható. Ebben a menüben állíthatjuk be, hogy külső vakuval együtt elvillanjon-e a beépített vaku. Itt érdemes megjegyezni, hogy a fényképezőgéphez az új 5 pólusú kivezetés miatt csak Olympus rendszervaku csatlakoztatható.

 • Digitális zoom
  Ebben a menüben engedélyezhetjük a digitális zoomot, ami a kép középső részét interpolálja. Ilyenkor új részlet nem jelenik meg a képen! Ha lehetőség van a kép utólagos számítógépes szerkesztésére, akkor mindenképpen érdemes a számítógépen vérehajtani a nagyítást.

 • Felvétel jellege
  Ezzel a fényképezőgéppel készíthetünk fekete-fehér illetve szépia (barnított) képeket is. Más gépekkel ellentétben itt a felvétel elkészítése előtt kell beállítani, hogy ilyen képet szeretnénk készíteni. A felvétel így a megfelelő módon készül el és nincs szükség utólagos konvertálásra. A fényképezőgéppel egyszerűen rögzíthetjük fekete vagy fehér táblára írt vázlatainkat is, ha a whiteboard vagy a blackboard pontot választjuk.

 • Kártya beállítások
  Ebben a menüben formázhatjuk a fényképezőgépben lévő memóriakártyát.

 • Beállítások
  Ez a pont egy újabb többoldalas menüsort takar. Az LCD képernyőn megjelenő menüben a fényképezőgép működésére vonatkozó adatokat állíthatjuk be.

 • Felbontás/tömörítés
  A C-3030Z négy előre beállított felbontás/tömörítés páros és egy tömörítetlen TIFF használatát teszi lehetővé. Ebben a menüben ezek közül választhatunk. Az egyes betűszavak mögötti felbontást és tömörítést a Beállítások menüben nézhetjük és változtathatjuk meg. (Az SHQ és a HQ nem változtatható meg.)

 • Automatizmus foka
  Ennek a menünek a funkcióválasztó tárcsa A/S/M állásában van jelentősége. Itt határozhatjuk meg, hogy a blendét, a záridőt vagy mindkettőt rögzíteni szeretnénk. A megfelelő pont kiválasztása után manuális módban lehetőség nyílik az adott érték beállítására.

Manuális felvétel (A/S/M)
Ebben az állásban az expozíciós értékeket befolyásolhatjuk. A menü és a beállítási lehetőségek az automatikus felvételi módhoz hasonlóak, de lehetőséget kapunk a blende, a záridő vagy mindkettő beállítására. Ha blendét vagy záridőt rögzítünk, akkor a fényképezőgép automatikája kiválasztja az általunk beállított érték megfelelő párját. Ilyenkor az expozíciós értéket az automatikus felvételi módnál megismert expozíció korrekcióval módosíthatjuk. Ha mindkét értéket magunk választjuk meg, akkor az expozíció korrekció helyén az alul vagy a túlexponáltságra utaló jelzések jelennek meg. Ezzel segít az automatika a megfelelő expozíció megválasztában.

Videó felvétel
Mint oly sok kategóriatársa, a C-3030Z is képes rövid videófelvételek készítésére. Szemben a Nikon CP990-nel az Olympus hangot is rögzít a videóhoz, ami tapasztalataim szerint elég rossz minőségű.
Beállítások
Olympus C-3030Z
Ebbe a menübe a fényképezőgép rendes menüjének MODE SETUP pontján keresztül juthatunk.

 • ALL RESET
  A fényképezőgép első használatakor furcsa volt, hogy minden egyes bekapcsoláskor újra kellett kezdeni a gép beállítását, mert az összes érték visszaállt gyári eredetire. A bosszúságok elkerülése érdekében kapcsoljuk ki az ALL RESET pontot. A menü CUSTOM pontjában beállíthatjuk, hogy bekapcsoláskor milyen értékek legyenek beállítva a fényképezőgépen. Itt beállítható, hogy a géppel egyidőben az LCD monitor is bekapcsoljon.

 • Kép keménysége
  Ebben a pontban a szoftveres élesítés mértékét állíthatjuk be. Portréfotózásnál a lágyabb, míg tárgyfotónál a keményebb, élesebb kép lehet a jobb.

 • TIFF
  A tömörítetlen kép felbontását állíthatjuk be ebben a pontban. (2048 x 1536, 1600 x 1200, 1280 x 960, 1024 x 768, 640 x 480)

 • SQ1
  Ezek a felhasználó által definiált felbontás tömörítés párosok. (1600 x 1200 / High, 1600 x 1200 / Normal, 1280 x 960 / High, 1280 x 960 / Normal)

 • SQ2
  Ezek a felhasználó által definiált felbontás tömörítés párosok. (1024 x 768 / High, 1024 x 768 / Normal, 640 x 480 / High, 640 x 480 / Normal)

 • Hangjelzések
  A gombok megnyomásakor hallható jelzések jellege állítható ebben a pontban.

 • Folyamatos autofókusz
  A Nikon Coolpix sorozat tagjaihoz hasonlóan a C-3030Z is képes folyamatos élességállításra. Ez sokat gyorsíthat a kép elkészítésén, mivel ilyenkor az exponálógomb lenyomásakor már nem kell az élességállítással foglalkozni. A dolog hátránya, hogy a folyamatosan működő elektronika és mechanika nagy mértékben meríti az akkumulátorokat.

 • REC VIEW
  ON állásban expozíció után az elkészült felvétel egy pillanatra megjelenik az LCD monitoron. Ha a CHECK pontot választjuk, akkor minden egyes képet el kell fogadni annak elmentése előtt.

 • Fájlnév
  RESET módban minden egyes SM kártyán újrakezdődik a fájlszámozás.

 • LCD fényerő
  A képernyőn megjelenő skálán állíthatjuk az LCD monitor fényerejét.

 • Dátum / idő
  Itt állíthatjuk be a dátumot, az időt és a ezek megjelenési formáját.

 • Mértékegységek
  Az LCD-n megjelenő távolságoknál használt mértékegység.

Manuális élességállítás
Olympus C-3030Z
A C-2020Z-hez hasonlóan a C-3030Z-ben is lehetőség van az élesség kézi állítására. Felvétel módban az OK gomb megnyomásakor egy két állású menü jelenik meg, aminek a jobb oldali pontját választva aktiválhatjuk a kézi élességállítást. Ilyenkor a le és a fel gombokkal állíthatjuk a gyújtópont helyét, amit a képernyőn megjelenő skálán is nyomon követhetünk. A funkció érdekessége, hogy állítás közben a képernyőn egy rövid ideig a kép középső negyede kinagyítva jelenik meg, segítve a precíz munkát. Sajnos mindezek ellenére nagyon nehéz az LCD monitoron keresztül kézzel élességet állítani. (És ez igaz minden fényképezőgépre.)

Visszajátzsás
Olympus C-3030Z
Ebben a módban a kártyára rögzített képeket és videókat ellenőrizhetjük. A funkcióválasztó tárcsa megfelelő állásba forgatásakor a legutoljára rögzített kép jelenik meg az LCD monitoron. A képek közt a jobbra és balra nyilakkal navigálhatunk. Lehetőség van a képek maximum 3x nagyítására is. A kinagyított képen az irány gombokkal mozgatható a kivágás. Az indexkép módba a zoom vezérlő nagylátószög állásba billentésével jutunk. A képernyőn megjelenő apró képek száma a beállításoktól függ. A funkció jól használható egy adott kép megkereséséhez vagy több kép törléséhez.
A menü megfelelő pontját bekapcsolva a képen megjelennek a képhez tartozó adatok is, melyek mennyisége szegényesnek tűnik a CP990-eshez képest. Nincs mód a beégett részek és a kép hisztogramjának ellenőrzésére sem.

Visszajátszás menü
Olympus C-3030Z

 • Diavetítés
  Elindítja a SmartMedia kártyára rögzített képek vetítését.

 • Infó
  ON állásban a képernyőn megjelenő képen láthatók annak legfontosabb adatai.

 • Hang rögzítés
  Az éppen látható képhez 4 mp-es megjegyzést fűzhetünk

 • Kártya beállítás
  Itt formázhatjuk a kártyát vagy törölhetjük az összes képet.

 • Visszajátszás beállítása
  Ezen a ponton keresztül lehet eljutni a visszajátszás mód működését szabályozó menübe.

Visszajátszás beállítások
Olympus C-3030Z
A menü egyetlen új pontja (a többit a felvételi módnál már tárgyaltuk) az indexkép (THUMBNAILS) pont, ahol az indexkép módban egy képernyőn megjelenő képek számát állíthatjuk be.

Videó visszajátszása
Ha a menü gomb megnyomásakor egy videófelvétel látható a kijelzőn, akkor a videó menübe jutunk. Itt elindíthatjuk a videó lejátszását, indexképet készíthetünk a videóról illetve megvághatjuk a rögzített anyagot. Indexkép készítésekor a fényképezőgép egy 1024 x 768 (vagy ha a videó nem 320 x 240 pixeles felbontásban, hanem 160 x 120-asban volt, akkor 640 x 480) pixel méretű képet generál, amin a videó 9 képkockája látható. A videó vágása egy kezdő és egy végjel beszúrása után lehetséges. Így a videó elejét és/vagy végét vághatjuk le. Az új videó elmenthető a régi helyett vagy új néven is.

Képminőség
C-3030Z-vel készült kép minősége átlagban hasonló a CP990 képeinek minőségéhez. Azonban az Olympus képei nem voltak olyan világosak és talán kevesebb volt a beégett világos rész mint a Nikon esetében. Ez a fényképezőgépek belső programjai közti jelentős különbségre utal. Érdekes volt, hogy két eltérő alkalommal készített éjszakai felvételek közt jelentős zajkülönbség volt: egyik este kevés zajjal másik este sokkal többel dolgozott. Persze ez fogható a hőmérsékletre és a páratartalomra is, de érdekes volt, hogy a lehűlt gép sem igazán készített zajmentes képet. (Szemben a lehűlt Nikonnal, amelyik szinte teljesen tiszta képet adott mikor lehűlt.)

Olympus C-3030Z
Egyes képek szélein a kontrasztos részeken észrevehető csíkozás, szellemképhatár jelent meg. Nem igazán tudom, hogy mi lehet a gond, de gyanús, hogy a használt optika felbontása a széleken már nem elég a CCD felbontásához, ezért keletkezik ilyen zavaró hatás a képen.

A blende állítási lehetőségnek köszönhetően a fényképezőgépen jól állítható a mélységélesség. Ezt a funkciót jól szemléltetik a sakkfigurákról készült felvételek. A manuális módnak köszönhetően könnyű azonos expozíciós értékkel készült képeket exponálni, így könnyen lehet panorámaképeket készíteni.

Olympus C-3030Z

Az Olympus makró módban nyújtott teljesítménye ma már nem kielégítő. A témától 20 cm-re fotózva 8 x6 cm-es területet fényképezhetünk vele, ami igencsak nagy a Nikon CP990 durván 2 x 1,5 cm-es teljesítményéhez képest.

Áramfelvétel
A C-3030Z-t 4 ceruzaelem vagy akkumulátor láthatja el energiával. Sajnos ehhez a modellhez sem csomagoltak NiMH akkumulátorokat és hozzájuk való töltőt. Nagyon kár. Ilyen apró tartozékok sokat emelnének a gép használhatóságán (az új tulajnak nem kellene azonnal akkumulátorok után rohangálnia). Szintén kár és buta dolog, hogy a gép elfelejti a dátumot és az összes beállítást, ha egy órára áram nélkül hagyjuk. Egy ilyen árkategóriájú gépnél ennek már nem szabadna előfordulnia.

A gép bekapcsolásakor alap beállítás szerint nem kapcsolódik be az LCD monitor, de mivel az optikai kereső (jellegénél fogva) nem igazán alkalmas a képek megkompnálására, az LCD monitor használata szinte elkerülhetetlen. Plusz fogyasztóként lép fel a bekapcsolható folyamatos élességállítási lehetőség is. Így a fényképezőgép gyorsan képes lemeríteni az akkumulátorokat, bár fogyasztása nem lehet sokkal több a Nikon Coolpix 990 fogyasztásánál.

Szoftver
Sajnos nem állt módunkban tesztelni a géphez járó szoftvereket, mivel a képeket PCMCIA adapteren keresztül töltöttük le.
A géphez csomagolt szoftverek:

 • Olympus Camedia Master 2.0
 • USB meghajtó

Összefoglalás
A C-3030Z egy remek, könnyen használható fényképezőgép. Tényleg ki kell ismerni és jól meg kell tanulni kezelni, de utána már élmény a használata. Elméletileg lehetne a Nikon Coolpix 990 vetélytársa is, de mivel szolgáltatások számában nem igazán lépett előre az Olympus így a C-3030Z inkább a könnyen kezelhető gépek szerelmeseinek és főleg amatőr fotósoknak ajánlható. A kevesebb funkció egyszerűbb kezelhetőséget is jelent, így a kép minőségére igényes kezdőknek ajánlható. Apró méretei miatt kirándulások kiváló kísérője lehet.

A fényképezőgép ára a cikk írásának időpontjában a Digitcamnél: 295 000 Ft + ÁFA

Tesztünkhöz a gépet a Digitcam biztosította.