Kipróbáltuk: Olympus OM-D E-M5 Mark III – teszt

0

AF, sorozat, videó


Az új szenzorral együtt több, számszerűen 121 kereszt típusú fázis-különbség érzékelő mezőt is kapunk, amely azt jelenti, hogy jóval sűrűbben helyezkednek el ezek a fókuszálást segítő pixelek, így a témakövetés is hatékonyabb, mint elődjénél.

A fázis-különbség érzékelésnek köszönhetően a fókuszrendszer előre tudhatja, hogy az aktuálisan beállított tárgytávolsághoz (fókuszhoz) képest a cél téma előrébb, vagy hátrébb található-e, innen pedig már a kontraszt érzékelésen alapuló élességállítás precízsége is kihasználható.
A fókuszálás jó objektívvel igazán gyors, a nálunk járt M. Zuiko Digital 12-40mm f/2,8 Pro objektívvel valóban pillanatok alatt megtörtént, látványos előre-hátra keresgélések nélkül. Az Olympus az egyik leggyorsabb fókuszrendszert kínálja a tükör nélküli cserélhető objektíves gépek ligájában.

Gyenge fénynél narancs színű fényforrás segíti az AF rendszert a téma megvilágításában.

A fókuszrendszer egyszeri, folyamatos és témakövető módokban működhet, illetve van lehetőség autofókusz utáni kézi élességállításra is (S-AF+MF). Az is megoldható, hogy kézi élességállításnál előre beállított tárgytávolságra ugrjon a fényképezőgép.
Apropó kézi élességállítás, a 14×-es nagyításnak köszönhetően ez igazán precízen végezhető az élőképen.

Az élességállítás fókuszterület szerint lehet egy mezős, szpot, több mezős, illetve követő.
A fókuszpont helyzetét a négyirányú navigáló gombokkal, illetve a hátsó LCD érintésével is megadhatjuk.

Sorozat fényképezés

Bár az E-M1 Mark II és E-M1X modellek redőnyzár használata mellett akár 15 kép/mp sorozatsebességet is kínál, az E-M5 szériában ez a sebesség nem áll rendelkezésre, így itt most maradt a 10 kép/mp-es maximum. Jó hír azonban, hogy használhatunk elektronikus zárral ProCapture módot, amely persze szintén nem tudja az E-M1 Mark II által kínált max. 60 kép/mp-es sebességet, de 15, 20 és 30 kép/mp-ig így is elérhetünk.
Pro Capture módban már az exponáló gomb félig lenyomására elindul a sorozatfelvétel a belső pufferbe, így az exponáló gomb teljes lenyomása előtti pillanatokról is kapunk fotókat. A menüben megadhatjuk, hogy az exponáló gomb teljes lenyomása előtt hány felvételt mentsen el a gép (0-14 között), illetve a sorozat maximális hossza is kiválasztható 99 képig. RAW formátumnál azért ilyen hosszú sorozatunk nem lesz, de 20 képig így is eljuthatunk (ami a maximális sorozat sebességnél 0,6 mp időt ölel fel).

A sorozat módban követő fókusz is használható, kivéve a Pro Capture módot, ahol csak a sorozat előtt használhatjuk az autofókuszt.

Hagyományos sorozat módokon túl használhatunk automatikus expozíció sorozatot (2, 3, 5 vagy 7 képpel), fehér-egyensúly sorozatot, vaku teljesítmény sorozatot, érzékenység sorozatot, művészi szűrő sorozatot és fókusz sorozatot is.

A fókusz sorozatnál megadható az igényelt képek száma 3-999 között, a fókuszkülönbség 1-10 között, illetve vaku használatakor a vaku töltéséhez szükséges idő, hogy minden kép megkapja a vakus megvilágítást.

Van lehetőség 8 képes fókusz sorozatból egyetlen nagy mélységélességű kép összeillesztésére is (Focus Stacking, de a magyar menüben csak szimplán Fókusz sorozat), de azt csak a támogatott objektívekkel kínálja a gép (példát a Különlegességek oldalon mutatunk). Ilyenek jelenleg a következők:

  • M.Zuiko Digital ED 60mm f/2,8 Macro
  • M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2,8 PRO
  • M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO
  • M.Zuiko Digital ED 30mm f/3,5 Macro
  • M.Zuiko Digital ED 7-14mm f/2,8 PRO
  • M.Zuiko Digital ED 8mm f/1,8 Fisheye PRO
  • M.Zuiko Digital ED 300mm f/4,0 IS PRO

A lista folyamatosan bővülhet, a kompatibilis objektíveket az Olympus OM-D E-M5 Mark III weboldalán találjuk a SPECS fül alatt a Bracketing/HDR pontnál.

Nagy dinamikájú témáknál használhatunk HDR módot is, amely több expóból rakja össze a végső képet. E módnál két HDR hatás közül is választhatunk.

A kioldási módok között találunk csendes expozíciót is, ez esetben redőnyzár helyett csak az elektronikus zárat használja a gép, amely teljes hang nélküli működést eredényez.
Szintén jól jön ez akkor is, ha nagy gyújtótávolságú és/vagy közepesen hosszú záridőt használnánk és az állványra helyezett gép hajlamos lehet a saját maga berázására. Jóllehet, erre van külön rezgéscsillapító mód is, de ilyenkor csak a redőnyzár bezárását követően van késleltetés, a nyitásnál természetes módon nem, de maga a nyitás is okozhat rezgést. A tuti megoldást tehát az elektronikus zár használata lehet (azt érdemes figyelembe venni, hogy a szenzor kiürítése ilyenkor nem történik meg, így képminőségben adódhat eltérés a redőnyzáras fotózáshoz képest, illetve gyorsan mozgó témáknál megjelenhet a jello-effektus).

Videózás

Az Olympus a videofelvétel térén is naprakésszé tette a gépet, hiszen nem csak hogy Ultra HD felbontást használhatunk, de az igazi 4k, azaz a 4096×2160 pixeles, 17:9 oldalarányú felvétel is elérhető.

A videók MOV konténerben, H.264/MPEG-4 tömörítéssel készülnek, a képfrissítés Cinema 4k-ban 24 kép/mp, a sávszélesség 237 Mbit/s (kb. 30 MB/s), Ultra HD-ben 24, 25 vagy 30 kép/mp 102 Mbit/s sávszélességgel, Full HD-ben 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp lehet, a minőség szerint pedig lehet 18 Mbps-os, 30 Mbps-os és 52 Mbps-os IPB, valamint 202 Mbps-os All-intra. Ezen felül HD felbontás is választható 24-60 fps-sel.
Az elektronikus zár ugyan nem globális, de a nagy kiolvasási sebesség miatt jello-effekt alig észlelhető.

Gyorsított és lassított (slow-motion) videók is készíthetők, a gyorsítás 1,2×, 1,25×, 2×, 2,5×, 3,75×, 5× vagy 10×-es lehet, lassított felvételre Full HD vagy kisebb felbontásban van lehetőség, 1920×1080 pixelnél 30 fps esetén max. 0,6×-es mértékben (25 fps-nél 0,4× is elérhető).

Választható zajszűrés is a videókhoz, illetve a felvétel üzemmódja is kiválasztható program automatika, rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás vagy manuális mód közül. Ha szükséges, felvétel közben is módosítható a rekesz, ez pedig a hátsó érintésérzékeny kijelzőn megjeleníthető virtuális gombokkal is elvégezhető zavaró zajok keltése nélkül.

Van lehetőség a szenzor stabilizáláson túl digitális képstabilizálás alkalmazására is, ez természetesen enyhe képkivágást eszközöl.

A HDMI kimenetre tiszta videójel is küldhető, azaz külső eszközzel is felvehetők a videók.
Hangfelvétel a beépített sztereo mikrofonon kívül külső sztereo mikrofonnal is lehetséges a mikrofon bemeneten keresztül. Fejhallgató kimenettel viszont nem rendelkezik az E-M5 Mark III.

Ezúttal is megvizsgáltuk, milyen képkivágás készül 4k, Ultra HD és Full HD módokban kikapcsolt és bekapcsolt digitális stabilizálásnál.
Vízszintes irányban csak a digitális képstabilizálás vág a szenzor képéből, ha ezt kikapcsoljuk, akkor még Cinema 4k módban is teljes látószöggel dolgozhatunk.

A videó minősége Cinema 4k-nál elképesztően jó, de már Ultra HD-nél sem annyira tökéletes, ahogy a Full HD sem tűéles, a felbontástól várt mértékű részletgazdagságot sem tartalmazza. A legtöbb részletet tehát Cinema 4k módban kapjuk.

A kész videók utólag a gépen belül is szerkeszthetők, kijelölve egy snitten belüli kezdő-, és végpontot, valamint képkocka is kimenthető.

A kékórában készült videónk a nagy érzékenységű filmfelvételt mutatja be (ISO Auto, F2,8):