Kipróbáltuk: Olympus OM-D E-M5 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az automatikus élességállítás 7×5-ös mátrix 35 területén történhet, kontraszt érzékelés elvén. A normál fókuszterületeken kívül a kijelző megérintésekor ún. zoom fókuszt is használhatunk, ekkor a fókuszterület 5, 7, 10 vagy 14×-es nagyításnak megfelelő méretű (ez utóbbi a legkisebb méretű). A fókuszterületek száma ez esetben 43×25, azaz 1075.

A fókuszmódok a következők:

  • S-AF: egyszeri autofókusz. Az exponáló gomb félig lenyomott állapotára indul az automata élességállítás, és a beállított fókuszmezőnek megfelelő terület távolságában marad. A gombot félig nyomva tartva és a képet átkomponálva a beállított élességállítási távolság megmarad.
  • C-AF: folyamatos AF. Az élességállítás ez esetben is az exponáló gombot félig lenyomva indul, de a kép átkomponálásakor az AF pont alatti terület távolságának megfelelően változik. Alkalmas például mozgásban lévő dolgok folyamatos fókuszban tartására.
  • MF: kézi élességállítás az objektív fókuszgyűrűjével. A gyűrű elektronikus vezérlésű, így a gép menüjében meghatározhatjuk az elfordítás irányát is.
  • S-AF+MF: kombinált kézi és automata élességállítás. Az S-AF által beállított távolságot a manuálisan átállíthatjuk.
  • C-AF+TR: folyamatos, témakövető élességállítás, ami nem csak az előre/hátra, de a képsíkon történő elmozdulást is képes követni.

Lehetőség van folyamatos élességállítás használatára is, amely nem összekeverendő a C-AF folyamatos fókuszmóddal. Utóbbi az exponáló gomb félig lenyomásakor állandó élességállítást eszközöl, míg előbbi az exponáló gomb lenyomásától függetlenül a gép bekapcsolt állapotában folyamatos élességállítást végez (gyakorlatilag a komponálás megkezdésekor már élességet állít, ami kisebb fókuszeléréseket, ezáltal végeredményben az exponáló gomb félig lenyomásakor gyorsabb élességállítást, de rövidebb akkuidőt eredményez).

Továbbra is elérhető természetesen az arcfelismeréssel kombinált élességállítás, melynél szemprioritás is választható. A szemprioritás azt jelenti, hogy a teljes arc helyett konkrétan a szemre állít majd élességet, s ilyenkor még azt is megadhatjuk, hogy a jobb, vagy bal szemre állítsa-e (alapesetben a közelebbi szemre állít élességet).

AF segédfény sem maradt le a gépvázról. A hátulról nézve bal felső sarokba került kis méretű LED narancs fénnyel világítja a képmező középső részét. A hatótávolság természetesen a felcsavart objektív fényerejétől függ, f/3,5 rekesznyílásnál közelítőleg 4-5 méterig hatásos.

Kézi élességállítás is használható, ekkor akár 14×-es valós nagyítás is elérhető, amely a fókusz tökéletes beállítását teszi lehetővé, elsősorban állványon.

Az élességállítás sikerességét a kijelző jobb felső sarkában megjelenő zöld kör és csipogás jelzi.

A fénymérés digitális ESP (Electro-Selective Pattern), középre súlyozott átlagolt, vagy szpot elven (a kép 2%-án) történhet. Lehetőség van a HighKey és LowKey fotók készítésekor kifejezetten ehhez létrehozott szpot fénymérést használni.

Sorozat fényképezés

A Olympus E-M5 gyári specifikáció alapján 9 kép/mp sorozat sebességre képes, amely igazán szép teljesítmény. Ha nincs szükségünk ilyen gyors sorozatra, beállíthatunk 1; 2; 3; 3,5; 4; 5; 6; 7; 8 kép/mp-es sebességet is. Olyan beállítás is elvégezhető, hogy a sorozatfelvétel közben kikapcsolja-e a gép a szenzorstabilizálást, vagy sem.

Méréseink szerint 8,7 kép/mp-es maximális sebességet adtak, függetlenül attól, hogy ki, vagy bekapcsolt stabilizátorral dolgoztunk-e.
A sorozatok hossza is tekintélyes, még közepes sebességű kártyával is könnyedén készíthetünk egyhuzamban 15 képet. A nagy sebességnek egyébként az az ára, hogy a gép a feldolgozatlan, nyers képeket tárolja az átmeneti pufferben, vagyis a képformátumtól (RAW vagy JPEG) és felbontástól függetlenül minden esetben ugyanannyi képet készíthetünk egyhuzamban (persze ha a kártya gyors és viszonylag kis fájlmérettel dolgozunk, akkor végeredményben az egy menetben készíthető képek száma nagyobb lesz). Ha a puffer betelik, a következő kép akkor készül, ha lesz számára egy szabad hely, vagyis a felvételkészítés nem áll le, csak a kártya sebességének függvényében lelassul.

Hagyományos sorozatokon túl további lehetőségek is kínálkoznak az Olympus OM-D E-M5-tel, melyeket a felvétel menüben választhatunk ki. Ezek egyike az automatikus expozíció-sorozat, ahol akár 7 képet is készíthetünk, a képek közötti lépésköz ±0,3..1 Fé lehet (7 képnél max. 2/3 Fé). Ez az üzemmód azonban nem jelenti a sorozatmód használatát, azt nekünk külön be kell állítani.

Fehéregyensúly-sorozatot választva 3 vagy 9 képet fog elmenteni a fényképezőgép, 2, 4, 6 lépésközt használva a vörös és a zöld csatornán. Ezt a sorozatot az automatikus expozíció-sorozattal együtt, kombinálva is használhatjuk.

A vakuteljesítmény-sorozat 3 kép hosszban készülhet ±0,3..1 Fé lépésközzel.

Érzékenység sorozat is rendelkezésünkre áll, ennek során – hasonlóan a fehéregyensúly sorozathoz – 1 expozíció után 3 képet ment el a fényképezőgép, különböző érzékenységekkel, de azonos rekesz/záridő párossal (vagyis csak utófeldolgozásról van szó). A képek közötti érzékenység-eltérés 1/3..1 Fé lehet.

A kioldást normál módon felül 2 vagy 12 mp-es időzítővel végezhetjük, illetve opcionális RM-UC1 vezetékes távkioldóval. Ezen kívül használhatunk expozíció előtti, beállítható ideig tartó rázkódásvédelmet is a nemkívánatos rezgések elkerülése érdekében. Ennek időzítése a menüben állítható be.

Videófelvétel

Videófelvételt maximum 1920×1080 pixeles felbontásban készíthetünk, emellett 1280×720 és 640×480 pixeles módok állnak rendelkezésünkre. FullHD és HD felbontást AVCHD tömörítéssel, HD és VGA felbontást mJPEG tömörítéssel is elmenthetünk. A képfrissítés mJPEG módnál 30 kép/mp, AVCHD-nél 29,97 kép/mp.

A videófájlok maximális mérete kb. 2 GB.

A videófelvétel ugyanazzal a képkivágással készül, mint a 16:9-es fotó, kivéve ha a stabilizátort engedélyezzük, mert ez esetben enyhe látószögcsökkenésre kell számítanunk.

Fotó és videófelvétel képkivágása

Íme a FullHD és HD AVCHD, valamint a HD mJPEG videó:

1920×1080 pixel, 29,97 fps, AVCHD, 20 mp, 44 MB, ~18100 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280×720 pixel, 29,97 fps, AVCHD, 17 mp, 21 MB, ~10200 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280×720 pixel, 30 fps, mJPEG, 17 mp, 68 MB, ~32900 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videófelvétel során akár folyamatos élességállítás is használható. Szintén működik menet közben a fénymérés is.
Az AVCHD videókba 192 kbps-os 48 kHz mintavételezésű sztereó hangot rögzít a gép, míg az mJPEG tömörítésnél PCM hang kerül a fájlba. A mikrofonok egymáshoz képesti távolsága, valamint a köztük helyet foglaló „prizma ház” jó hatással van a térérzetre.

1920×1080 pixel, fókusz teszt
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvétel előtt kiválaszthatjuk a nekünk tetsző üzemmódot, mely program automatika, rekesz előválasztás, zársebesség előválasztás, manuális mód is lehet. Ez azonban sajnos nem azt jelenti, hogy felvétel közben is változtathatunk az expozíciós értékeken, így a rekeszen sem.

Ezen kívül az összes Art mód is rendelkezésünkre áll, amelynek során a gép 15 kép/mp frissítésre áll át. Más kérdés, hogy az összes művészi szűrő annyira leterheli a gép processzorát, hogy az élőkép is szaggat, sőt a felvételbe is csak 2 kép kerül másodpercenként. Dioráma módban hangfelvétel sincs, s ilyenkor a lejátszáskor gyorsabb a megjelenítés, mintha videómagnón gyorstekerésbe álltunk volna.

Kár, hogy ezeken nem változtattak az E-P3 óta, igaz, ehhez vélhetően új képfeldolgozó processzorra lenne szükség. Mint a lenti videókból látszik, szinte mindegy, hogy FullHD, HD, HD mJPEG módban videózunk, mindenképpen szaggat a felvétel.

FullHD AVCHD pinhole művészi szűrő
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

FullHD AVCHD pinhole művészi szűrő
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

HD mJPEG pinhole művészi szűrő
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Egy újdonság azért került a videófelvételbe, méghozzá a One-shot Echo és a Multi-Echo, melyek érdekes effektet adnak felvételeinkbe.

FullHD videó One Shot-echo effekttel
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

FullHD videó Multi-echo effekttel
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920×1080 pixel, kékórás tesztvideó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva