Kipróbáltuk: Olympus PEN Lite E-PL5 teszt

0

Különlegességek

Stabilizálás

Az Olympus továbbra is a szenzorstabilizálást alkalmazza, amelynek köszönhetően bármilyen objektívet is használunk, alkalmazhatjuk a stabilizálást. Kis hátránya viszont, hogy ebben a modellben az élőképet nem stabilizálhatjuk (az OM-D E-M5-nél már megvan ez a lehetőség).

Az Olympus PEN E-PL5-ban is 3 féle stabilizálási mód használható:

  • IS1 módban mindkét irányban stabilizál
  • IS2 módban csak függőleges irányban stabilizál (vízszintes svenkelés)
  • IS3 módban csak vízszintes irányban stabilizál (függőleges svenkelés)

A PEN széria szenzorsatbilizálását már többször is elvégeztük, többségében a kitobjektívvel, mely maximum 84 mm-nek megfelelő gyújtótávolságot adott. Ezek a tesztek megegyező eredménnyel végződtek, vagyis ha biztosra akarunk menni és mindenképpen berázásmentes felvételt várunk el, akkor 1 1/3 Fé előnyünk lesz a stabilizátorral, míg 50%-os berázásmentességnél 2 Fé az előny.
Mivel most 75 mm-es objektívünk volt a tesztkészülékhez, így megvizsgálhattuk 150 mm ekvivalens gyújtótávolságnál is a stabilizátor hatékonyságát.
Jelen tesztben a stabilizátor épp hogy 2/3 Fé előnyt volt képes nyújtani. Ebben bizonyára komoly szerepe lehet egyébként a nagyobb gyújtótávolságnak, melyről a PEN E-P2 tesztje során már megbizonyosodhattunk. Hogy a gyengébb eredménynek a hidegebb idő is, vagy csupán a nagyobb gyújtótávolság volt az oka, az nem derült ki.

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél (E-PL1 75 mm)

Stabilizátor hatékonysága 75 mm-en

Live Time expozíció

Főként csillagjárást fotózóknak, de egyéb hosszú expozíciós felvételeket kedvelőknek lesz jó segítség a Live Time szolgáltatás, mely az E-PL5-ben debütált. A funkció segítségével az élőkép X mp-enként frissül, maximum 8 alkalommal. A frissítés időközei a menüben módosíthatók.

e-Portrait

Ez a lehetőség nem csak témamódban, de kész képek utólagos feldolgozásakor is rendelkezésre áll. A fő cél a bőr lágyítása, bár korábbi próbáink tapasztalata, hogy néha a hajba is belekap az algoritmus.

Peremsötétedés korrekció

Az egyedi funkciók között találjuk a peremsötétedés korrekciót, amely a sarkok sötétedését hivatott javítani. Az angol menüben ezt Shading Comp. néven találjuk, míg a magyar fordítás itt a kissé félreérthető árnyék kompenzáció.
A kezelési útmutató szerint a gép ezen funkció bekapcsolt állapotban a sarkokat automatikusan felvilágosítja, csökkentve ezáltal a peremsötétedést.

Peremsötétedés korrekció (Shading Compensation) (E-P3 képei)

Művészi szűrők

Az E-PL5-be egy tucatnyi művészi szűrő került, melyeket külön-külön is kiválaszthatunk, de fotózhatunk automatikus művészi szűrő sorozatban is, ahol előre megadott szűrőkkel készíti el a gép a felvételünket.

Art módokban van lehetőség az expozíció kompenzáció beállítására, sőt, a rekesz módosítására is, de a fehéregyensúly csak automatikus lehet. Ha kézi fehér-egyensúllyal szeretnénk art módot használni, akkor program automata, vagy valamely félmanuális módban is fotózhatunk, s választhatjuk a már említett művészi szűrő automatikus sorozatát.

Művészi (Art) Módokeredeti


Pop Art


Soft Focus


Pale and Light


Light Tone


Grainy Film


Pinhole


Diorama


Crossprocess


Gentle Sepia


Dramatic Tone


Key Line


Watercolor

Vörösszem korrekció

Lehetőségünk van a kész képeken vörösszem korrekciót végezni. Ezt képenként külön kell elvégezni, lejátszás módból. Fotózás utáni automatikus korrekció még nem kérhető.

3D fotózás

A témamódok közül választható ki. Az E-PL3-nál ekkor még a gép az első expozíció után eltolást kért, közben a kijelzőn feltüntette az illesztés megkönnyítéséhez az előző kép áttetsző változatát. A második kép után létrehozta a térhatású .MPO fájlt, mely 1920×1080 pixel felbontású volt.
Ezzel szemben az E-PL5 már csak a Panasonic H-FT012 jelű 12,5mm f/12 objektívjével hajlandó 3D fotót készíteni.

Árnyék kompenzáció

Az Olympus E-PL5-be is bekerült az árnyék kompenzáció, mely még mindig csak utólag végezhető el.

Az árnyék kompenzáció során a kis dinamikaátfogás hibáját próbálják kompenzálni úgy, hogy a sötétebb részeket kivilágosítják. Ez persze csak egy kis játék a gradációs görbével, de aki nem járatos a képfeldolgozásban, annak segítség lehet ez is.
Tudnunk kell, hogy az árnyék kompenzáció csak a JPEG képekre kérhető, így a zaj ennek hatására mindenképpen erősödik.

Árnyékkompenzációfunkció kikapcsolva


árnyékkompenzáció gépen belül utólag elvégezve