Kipróbáltuk: Olympus PEN Lite E-PL5 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az automatikus élességállítás immár 7×5-ös mátrix 35 területén történhet, kontraszt érzékelés elvén. Ezen kívül a mozgatható fókuszkeret segítségével (legkisebb fókuszkeret esetén) 43×24-es mátrix valamely metszéspontjára is beállítható. Az érintésérzékeny kijelző segítségével a fókuszkeret akár egyetlen érintéssel is áthelyezhető, sőt, olyan mód is választható, ahol a kijelzőre érintéskor az élességállítást követően az expozíció is megtörténik.

A fókuszmódok a következők:

  • S-AF: egyszeri autofókusz. Az exponáló gomb félig lenyomott állapotára indul az automata élességállítás, és a beállított fókuszmezőnek megfelelő terület távolságában marad. A gombot félig nyomva tartva és a képet átkomponálva a beállított élességállítási távolság megmarad.
  • C-AF: folyamatos AF. Az élességállítás ez esetben is az exponáló gombot félig lenyomva indul, de a kép átkomponálásakor az AF pont alatti terület távolságának megfelelően változik. Alkalmas például mozgásban lévő dolgok folyamatos fókuszban tartására.
  • MF: kézi élességállítás az objektív fókuszgyűrűjével. A gyűrű elektronikus vezérlésű, így a gép menüjében meghatározhatjuk az elfordítás irányát is.
  • S-AF+MF: kombinált kézi és automata élességállítás. Az S-AF által beállított távolságot a manuálisan átállíthatjuk.
  • C-AF+TR: folyamatos, témakövető élességállítás, ami nem csak az előre/hátra, de a képsíkon történő elmozdulást is képes követni.

Beállítható folyamatos élességállítás is, mely nem összekeverendő a C-AF folyamatos fókuszmóddal. Utóbbi az exponáló gomb félig lenyomásakor állandó élességállítást eszközöl, míg előbbi az exponáló gomb lenyomásától függetlenül a gép bekapcsolt állapotában folyamatos élességállítást végez (gyakorlatilag a komponálás megkezdésekor már élességet állít, ami kisebb fókuszeléréseket, ezáltal végeredményben az exponáló gomb félig lenyomásakor gyorsabb élességállítást, de rövidebb akkuidőt eredményez).

Továbbra is elérhető természetesen az arcfelismeréssel kombinált élességállítás, melynél szemprioritással is használható. A szemprioritás azt jelenti, hogy a teljes arc helyett konkrétan a szemre állít majd élességet, s ilyenkor még azt is megadhatjuk, hogy a jobb, vagy bal szemre állítsa-e (alapesetben a közelebbi szemre fókuszál).

Gyenge fényben történő fotózáshoz AF segédfény is került a gépre, mely az automatikus élességállítást segíti narancs színű fényével.

Kézi élességállítás is használható, ekkor akár 14×-es valós (vagyis nem digitális) nagyítás is elérhető, amely a fókusz tökéletes beállítását teszi lehetővé, elsősorban állványon.

Az élességállítás sikerességét a kijelző jobb felső sarkában megjelenő zöld kör és csipogás jelzi.

A fénymérés digitális ESP (Electro-Selective Pattern), középre súlyozott átlagolt, vagy szpot elven (a kép 1%-án) történhet. Lehetőség van a HighKey és LowKey fotók készítésekor kifejezetten ehhez létrehozott szpot fénymérést használni.

Sorozat fényképezés, videó

Az Olympus PEN E-PL5 jóval gyorsabb sorozatfelvételre képes, mint elődje. Az E-PL3 5,5 kép/mp sebességével szemben az E-PL5 már 8 kép/mp-re is képes, amit bizony a komolyabb tükörreflexes gépek is megirigyelhetnek.
A felvételkészítés sebességét egyébként lassú és gyors módra külön is beállíthatjuk 1-3,5 kép/mp, illetve 4-8 kép/mp közé 1 kép/mp lépésekben. Ha képstabilizátort is szeretnénk használni sorozatfelvétel közben, akkor a maximális sorozat sebesség 5,2 kép/mp saját méréseink szerint. Stabilizátor nélkül viszont tökéletesen hozza az ígért 8 kép/mp-et.

A fenti sebességeket JPEG és RAW képeknél egyaránt 14 képig képes tartani. Ha a belső puffer telítődik, a sorozat nem áll le, csak a kártya sebességének függvényében lelassul.

Hagyományos sorozatokon túl további lehetőségek is kínálkoznak az Olympus E-PL5-tel, melyeket felvétel menüben választhatunk ki. Ezek egyike az automatikus expozíció-sorozat, ahol 2, 3, 5 vagy 7 képet is készíthetünk, a képek közötti lépésköz ±0,3..1 Fé lehet (7 képnél max. 2/3 Fé). Ez az üzemmód azonban nem jelenti a sorozatmód használatát, azt nekünk külön be kell állítani.
Itt kell megemlítenünk az új HDR sorozatot is, amely nem fűzi össze a képeket, nem készít HDR fotót, csupán megkönnyíti az exponzíciót azáltal, hogy 3, 5, vagy 7 képet készíthetünk 2 vagy 3 Fé eltérésekkel (7 képet csak 2 Fé eltérésekkel).

Fehéregyensúly-sorozatot választva 3 vagy 9 képet fog elmenteni a fényképezőgép, 2, 4, 6 lépésközt használva a vörös és a zöld csatornán. Ezt a sorozatot az automatikus expozíció-sorozattal együtt, kombinálva is használhatjuk.

A vakuteljesítmény-sorozat 3 kép hosszban készülhet ±0,3..1 Fé lépésközzel.

Érzékenység sorozat is rendelkezésünkre áll, ennek során – hasonlóan a fehéregyensúly sorozathoz – 1 expozíció után 3 képet ment el a fényképezőgép, különböző érzékenységekkel, de azonos rekesz/záridő párossal. A képek közötti érzékenység-eltérés 1/3..1 Fé lehet.

Választhatunk művészi mód sorozatot is, amikor egy expozícióból többféle művészi szűrővel feldolgozott képet ment a gép.

A kioldást normál módon felül 2 vagy 12 mp-es időzítővel végezhetjük, illetve opcionális RM-UC1 vezetékes távkioldóval. Ezen kívül használhatunk expozíció előtti, beállítható ideig tartó rázkódásvédelmet is a nemkívánatos rezgések elkerülése érdekében. Ennek időzítése a menüben állítható be.

1920×1080 pixel, 29,97 fps, H.264, 20 mp, 48 MB, ~20000 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Kékórás tesztvideó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvételt maximum 1920×1080 pixeles felbontásban készíthetünk, emellett 1280×720 és 640×480 pixeles módok állnak rendelkezésünkre. FullHD és HD felbontást AVCHD tömörítéssel, HD és VGA felbontást mJPEG tömörítéssel menthetünk el. A képfrissítés mJPEG módnál 30 kép/mp, AVCHD-nél 29,97 kép/mp.

A videófájlok maximális mérete kb. 2 GB.

A videófelvétel során akár folyamatos élességállítás is használható. Szintén működik menet közben a fénymérés is.
Az AVCHD videókba 192 kbps-os 48 kHz mintavételezésű sztereó hangot rögzít a gép, míg az mJPEG tömörítésnél PCM hang kerül a fájlba. A közel ülő, irányérzéketlen mikrofonok miatt viszont a térhatás nem igazán érzékelhető.

A videók minősége jó, a dinamika átfogás egy hangyányit itt is szűkebb a mozgóképrögzítés során, mint fotózáskor, ennek hatása, hogy a csúcsfények kicsit hamarabb kiégnek, illetve a sötét tónusok is kontrasztosabban jelennek meg. Nézzünk erre két képet (a teljes méretűek képek shift+kattintással érhetők el):

1920×1080 pixeles fotó és videó képkocka

Az Olympus E-PL3 élességállítása videófelvétel közben:

1920×1080 pixel, 30 fps, fókusz teszt
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvétel előtt kiválaszthatjuk a nekünk tetsző üzemmódot, mely program automatika, rekesz előválasztás, zársebesség előválasztás, manuális mód is lehet. Ez azonban sajnos nem azt jelenti, hogy felvétel közben is változtathatunk az expozíciós értékeken.

Ezen kívül az összes Art mód is rendelkezésünkre áll, amelynek során a gép 15 kép/mp frissítésre áll át. Újdonság, hogy a művészi szűrők között felvétel közben is válthatunk, s a gép átúsztatja az effekteket egymás között (kár, hogy a rekesz menet közbeni megváltoztatása már nem fért a gépbe).

Művészi módok átúsztatása felvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Más kérdés, hogy az összes művészi szűrő annyira leterheli a gép processzorát, hogy az élőkép is szaggat, sőt a felvételbe is csak 2 kép kerül másodpercenként. Dioráma módban hangfelvétel sincs, s ilyenkor a lejátszáskor gyorsabb a megjelenítés, mintha videómagnón gyorstekerésbe álltunk volna.

Az E-PL3 videói:

1920×1080 pixel, 30 fps, fekete-fehér színmód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920×1080 pixel, 30 fps, drámai színek művészi szűrő
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

640×480 pixel, 30 fps, drámai színek művészi szűrő
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920×1080 pixel, 30 fps, dioráma művészi szűrő
Eredeti videó letölthető: ide kattintva