Kipróbáltuk: Olympus SP-550UZ teszt

0

Kezelőszervek

Az Olympus SP550UZ-re nem került túl sok gomb és kapcsoló, így ránézésre nincs túlzsúfoltság érzetünk. Nézzük a kezelőszerveket:

Fent

felső kezelőszervek

(1) Zoom vezérlő kapcsoló: ennek segítségével állíthatjuk be a használni kívánt gyújtótávolságot. A nagy zoomátfogás ellenére a zoomolás csak egyféle sebességgel történhet.
(2) Exponáló gomb
(3) Üzemmód választó tárcsa: innen választhatjuk ki a szükséges üzemmódot, összesen 10 állás közül választhatunk:

 • auto állás: teljesen automata üzemmód, expozíció-kompenzáció sem adható meg. Választható a makró üzemmód ill. a 2 vagy 12 mp-es önkioldó.
  Ebben az üzemmódban a fényképezés menü is inaktív.
 • P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.
 • A (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F4,5, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek 1/3-ad Fé-enként követik egymást.
 • S (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, s a használt fénymérés alapján ehhez választ megfelelő rekeszértéket a fényképezőgép. A következő értékek közül választhatunk: 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000 mp.
 • M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a fotósra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható. Zársebesség itt nagyobb tartományban választható, 1/2 mp-nél hosszabb záridők: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6. De 1/1000-ed mp-nél is választhatunk kisebb értéket: 1/1250; 1/1600; 1/2000, de ezeket csak akkor, ha a rekesz F4,5 vagy annál szűkebb.
 • MyMode: 4 féle, a felhasználó által elmentett profil közül választhatunk, ezen értékek a beállítás menüben rögzíthetők, ill. szerkeszthetők. Ezekben a profilokban szinte minden elmentésre kerül, így még a gyújtótávolság (zoomállás) is.

 • Guide mód: felvételi útmutató, amely 15 féle fotózási körülményt foglal magába, és menürendszeren keresztül választhatjuk ki az ehhez használatos beállításokat. Mivel a gép magyar menüvel is használható, ez a szolgáltatás igazán hasznosnak bizonyul azok számára, akik sem az idegen nyelveket, sem a fotózás szakszavait nem ismerik.

 • téma módok

  SCN: témamódok. Választható témák: portré, tájkép, tájkép+portré, sport, éjszakai felvétel, éjszakai felvétel+portré, beltéri felvétel, gyertyafény, önarckép, fotózás adott fénynél, naplemente, tűzijáték, étel, üvegen keresztül, dokumentum, aukció, felvétel és kiválasztás 1, felvétel és kiválasztás 2, vízpart, hó, víz alatti wide1, víz alatti wide2, víz alatti makró. A 23 féle témamód rövid magyar ismertetése is elolvasható, ha a mód kiválasztása után 5 mp-ig várunk.

 • Mozgókép rögzítés: itt készíthetünk videofelvételeket, az érzékenység automatikusan kerül beállításra, a fehéregyensúlyt és a fénymérést mi magunk is kiválaszthatjuk.

(4) Programozható gomb: e gomb funkciója a beállítások menüből megváltoztatható. Alap esetben a képstabilizátor ki- és bekapcsolására használható, de átváltható AE rögzítés, AF rögzítés, képminőség, pontos zoom (3 Mpixeles felbontás mellett digitális képkivágás lehetősége), digitális zoom, AF üzemmód, élességállítás, folyamatos AF, AF becslés, vakuszinkron, beépített/segédvaku, hangmegjegyzés és zajcsökkentés beállítására.
(5) Be- és kikapcsoló gomb

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája: ennek segítségével állíthatjuk be a korrekció értékét. A tárcsa forgatása könnyű és akadálymentes, használata tehát probléma nélküli.
(2) |[]|: LCD/EVF használata.
(3) MENU gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk vele. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk és képek.
(4) Lejátszás gomb: annak ellenére, hogy a fényképezőgép rendelkezik az üzemmódtárcsáján külön lejátszás állással, e gomb megnyomásával is lejátszás üzemmódba juthatunk. Ez ráadásul felvétel-prioritásos, vagyis az exponáló gomb félig történő lenyomása visszajuttat felvétel módba.
(5) 4 irányú navigáló gomb: a menüben való mozgáson kívül négy fix funkció elérésére szolgál felvétel módban, melyek a következők:

 • Fel: expozíció-kompenzáció
 • Le: önkioldó
 • Balra: makró és szupermakró mód
 • Jobbra: vaku üzemmód.

(6) OK/FUNC: a menükben az egyes menüpontok kiválasztására ill. az értékek elfogadására használható, felvétel módban a funkció menü megjelenítése a feladata. A funkció menü szintén a következő oldalon kerül ismertetésre.

(7) DISP gomb: az LCD-n vagy az EVF-ben megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg ezzel a gombbal, valamint megjeleníthetünk hisztogramot is. Ez mind felvétel, mint lejátszás módra igaz. A különböző menükben e gomb megnyomásával rövid szöveges leírás olvasható az adott funkcióról.
(8) Törlés gomb: csak lejátszás módban van hatása, segítségével egy kép törölhető. Csoportos törlés a lejátszás menüből érhető el.

Oldalt

oldalsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gombja.