Kipróbáltuk: Olympus SP-550UZ teszt

0

Optika II.

Geometriai torzítás

Az optika torzítását nagylátószögnél igen jól korrigálták, mindössze 0,8%-os hordótorzítást tapasztalunk. Ilyen, sőt néha nagyobb torzítással találkozhatunk a 35-38 mm-től induló kompakt gépeknél. Tele állásban szintén nem túl nagy a torzítás, a 0,6% még az elviselhető határon belüli, bár az ultrazoomoknál a tele tartomány szinte torzításmentes szokott lenni.

Azt gondolhatnánk, hogy ha a két végállásban különböző torzítással találkozunk, akkor a köztes tartomány javarésze torzításmentes. Ez azonban sajnos nem teljesen igaz, már 60 mm-nek megfelelő fókusztávolságnál is jelentős párnatorzítással találkozhatunk: ca. 0,4% (lásd érzékenység tesztkép kb. 2 méteres tárgytávolságnál), viszont érdekes, hogy ugyanez makró állásban már szinte nem is torzult!

A geometriai torzítás terén tehát az Olympus SP-550UZ nem teljesít rosszul, hiszen a végállásokban sincs óriási hiba, viszont hiányzik a széles torzításmentes tartomány.

Torzítások a gyújtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=28 mm ekv.)
hordótorzítás: ~0,8%

tele állásban (f=504 mm ekv.)
párnatorzítás: ~0,6%

Közelfényképezés, makró

Az SP-550UZ makróban nem olyan ütős. Mind nagylátószögnél, mind tele állásban közelítőleg 9-10 cm széles témával tölthetjük ki a teljes képet. A köztes tartományban nagyjából 60 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál találjuk a legnagyobb nagyítást, amelynél nem sokkal jobb a helyzet, itt 84 mm széles téma tölti ki a képet. Ami itt határozottan pozitív, hogy ez esetben a torzítás tényleg minimális. A tárgytávolság minimuma nagylátószögnél 10 cm, míg teljes tele állásban 1,2 méteres közelpontunk van.

Ha erősebb nagyításra van szükségünk, átválthatunk szupermakró módba. Ekkor a fényképezőgép 60 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál rögzíti az optikát. A közelpont akár 1 cm is lehet, ami igen nagy nagyítást eredményez, de a téma leárnyékolását is okozhatja. A torzítás ilyenkor természetes módon nagyobb, de itt sem vészes, 1,5% alatt marad (a szintén szupermakró móddal rendelkező Canon PowerShot S3 IS ilyenkor 3% feletti torzítású).

Összefoglalva tehát: az Olympus SP-550UZ-nek nem kimondottan erőssége a makró mód, bár kisebb kompromisszumokkal (gyengébb nagyítás, vagy kis tárgytávolság) azért lehet vele boldogulni.

Makró képességek

nagylátószögnél (f=28 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 98 mm;
hordótorzítás: ~1,5%

tele állásban (f=504 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 92 mm;
párnatorzítás: ~0,6%

(f=60 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 84 mm;
párnatorzítás: <0,1%

szupermakró (f=60 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 25 mm;
hordótorzítás: ~1,2%

Vignettálás

A vignettálás nagylátószögű és tele állásban is bőven elfogadható szintű, a kategóriatársakéhoz hasonlóan itt sem jelentős a peremsötétedés. Átlagosan 10%-kal sötétebbek a képek sarokpontjai, mint a középső részük. Ez egyáltalán nem jelentős, általános felhasználáskor alig észlelhető, így a peremsötétedés nem fog gondot okozni.

Peremsötétedés

nagylátószögnél (f=28 mm ekv.)
sarkok fényerőcsökkenése: ~11%

tele állásban (f=540 mm ekv.)
sarkok fényerőcsökkenése: ~9%