Kipróbáltuk: Olympus SP-550UZ teszt

0

Mért értékek

Az Olympus SP-550UZ működése sajnos semmilyen tekintetben nem nevezhető gyorsnak. A mért értékek többnyire átlag alattiak. Ami viszont már a zavaró szintet is eléri, az a kártyára írás sebessége. Főleg RAW képeknél idegesítő, hogy egy-egy kép elkészülése után meg kell várnunk, míg a fotó elmentésre kerül, addig nem csinálhatunk semmit. Ez mintegy 12 mp-ig eltart. Bosszantó.
A fényképezőgép bekapcsolási ideje nem különösebben gyors, de nem is sok: közel 3 mp-ig tart, amíg üzemkész állapotba kerül, teljesen elviselhető. A zoom sebessége is közepes, kicsivel kevesebb, mint 3 mp alatt érhetünk a nagylátószögű állásból a teljes teléig. Ez a 2,7 mp nem rossz érték, persze láttunk már sokkal jobbat is, de az két sebességű zoom volt.

A fókuszálás sajnos szintén nem kiemelkedő sebességű, sőt itt már az átlag alatti jelző a reális. Nagylátószögnél a legjobb esetben is fél mp feletti idővel kell számolnunk, szobai fénynél viszont akár 1 mp-nél is tovább tarthat az élességállítás. Tele állásban jó fényviszonyoknál 1-1,7 mp közötti ideig, szobai fénynél akár 3 mp ideig is várakoznunk kell. A gyors kategóriatársak mellett ezek az értékek sajnos már elavultnak, lassúnak tűnnek.

Két kép elkészítése között (kézi élességállításkor) furcsán sok időnek kell eltelnie. Az élességállítás természetesen ekkor nem játszik szerepet, mégis csak 5,5 mp-enként tudunk képeket készíteni (nem sorozat mód!). Ez megint olyan, ami már néha zavaró lehet, ha épp egy pillanatról maradunk le. 5 mp egy gyerekzsúron nem kevés idő, de ennyi idő alatt egy madár is bőven el tud repülni. A kategóriatársak ezt bőven 2 mp alatt megoldják.

A vaku feltöltése igen sokáig tart, ami szintén problémás lehet olyan helyzetben, amikor több képet kellene készítenünk egy adott eseményről, de lemaradunk fontos pillanatokról, mert a vaku még tölt. Átlagosan 10-12 mp alatt töltődnek fel a vaku kondenzátorai, de teljes kisütés esetén 15 mp is szükséges ehhez. Ez a ceruzaakkus gépeknél egyik tipikus probléma. A Li-ion akkumulátorból jóval nagyobb áramok is kiszedhetők, így azok a modellek többnyire gyorsabban is töltik fel a vakut.

Összességében tehát átlagos és néhol átlag alatti mért értékeket kaptunk.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő 3,8 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 2,9 mp
Bekapcsolástól a kép megjelenéséig eltelt idő lejátszáskor 2,9 mp
Zoom végállások közti teljes ideje 2,7 mp
7 Mpixel 5 Mpixel 3 Mpixel
Teljes zoom (10×) ideje lejátszáskor 1,4 mp 1,2 mp 1,1 mp
Kereső (EVF) lefedettsége ~99,5%
Kereső (EVF) által adott kép mérete 18°
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 3,9 kép/mp EXIF thumbnail képpel
nagylátószög tele makró
Fókuszálás ideje 0,6-1,1 mp
max. 2,2 mp (AF segédfénnyel)
0,9-3 mp
max. 4,2 mp (AF segédfénnyel)
1-1,5 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 5,5 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 10-12 mp
max. 15 mp
Vaku távolsága optikai tengelytől 6 cm
normál Hi1 Hi2
Sorozat sebessége 1,1 kép/mp 6 kép/mp (VGA-ról interpolálva) 15 kép/mp (VGA-ról interpolálva)
SHQ HQ
JPEG kép minősége 99% 92%
nagylátószög tele
Torzítás 0,8%
hordótorzítás
0,6%
párnatorzítás
Vignettálás 11% 9%
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 25 mm@f=60 mm ekv.;1 cm tárgytávolság (frontlencsétől)
123 pixel/mm