Kipróbáltuk: Panasonic DMC-L1 teszt

0

Optika II.

Stabilizálás hatékonysága

Stabilizátor hatékonysága 50 mm-nél

A stabilizátorok hatékonysága sokszor nem csak az érzékelés finomságán, a számítások gyorsaságán és a stabilizáló lencsetag befordításának sebességétől függ, hanem az adott záridőtől is. Kisebb gyújtótávolságoknál előfordul, hogy (kezünk remegésének karakterisztikája miatt) kevésbé tud jól működni, mint közepes (50-100 mm ekv.) fókusztávolságknál. A stabilizálást ezért 50 mm-es gyújtótávolságnál mértem, az objektívteszteknél rendszeresített A0-ás tesztábra segítségével. Több záridőnél 10-10 képet készítettem bekapcsolt és kikapcsolt Mega O.I.S. stabilizátorral, majd a kapott képeket elemezve állítottam össze a táblázatot, melyből a jobb oldali grafikon készült. Nem berázott fotónak csak a kiváló képeket tekintettem.

A meglehetősen nagy szigor ellenére a stabilizátor jól vizsgázott, az én kezemben 2 Fé-et volt képes javítani. Legalábbis 40%-os berázási aránynál tekintve (10 képből 6 jó). Ha 100%-os bemozdulásmentességet várunk el (10-ből 10 jó), akkor csak 1 Fé-kel lehet számolni.

A diagramban a polinomiális közelítést is felrajzoltuk, hogy jobban látható legyen a különbség.

Stabilizátor hatása

1/15 mp 50 mm (x2)
Stabilizátor nélkül

1/15 mp 50 mm (x2)
Stabilizátorral

Geometriai torzítás

A 14-50 mm-es optika nem rendelkezik nagy torzításokkal, nagylátószögnél is csak 0,7%-os átlagos hordótorzítást tapasztalhatunk, pedig nincs is túlkorrigálva, nem vehető észre “visszacsapás”.
Tele állásban pedig lényegében nincs torzítás.

Torzítások a gyújtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=14 mm)
hordótorzítás: ~0,7%

tele állásban (f=50 mm)
nincs torzítás

Közelfényképezés, makró

f=50 mm
legkisebb szélesség: 106 mm
0,4% hordótorzítás
~30 pixel/mm

Az optika nem különösebben jó a közelfényképezésben, persze nem is ez a fő célkitűzés, hiszen nem makró objektívről beszélünk. A közelpont 29 cm, mely 50 mm-es gyújtótávolsággal kombinálva a legnagyobb nagyítást teszi lehetővé. Ekkor 106 mm széles területtel tudjuk kitölteni a teljes képet, amely nem számít túlzottan jó értéknek. A torzítás viszont nem jelentős.

Peremsötétedés

Az optika mind nagylátószögű, mind tele állásban produkál kis mértékű peremsötétedést, de ezek mindegyike 20% alatt van. Zavarónak nem nevezhető, mivel a jelenség is csak a sarkok közvetlen közelében érzékelhető. F8-ra lerekeszelve viszont bőven 10% alá csökken a sarkok sötétedése.

Peremsötétedés

F3,5; 18 mm
peremsötétedés: 17%

F8; 18 mm
peremsötétedés: 7%

F5,6; 55 mm
peremsötétedés: 15%

F8; 55 mm
peremsötétedés: 4%

Becsillanás, kontrasztvesztés

Egyetlen objektív sem szereti, ha a napfény közvetlenül a lencsére vetül. Ilyen esetben beszűrődés, becsillanás és kontrasztvesztés alakulhat ki. A Leica 14-50 mm-es FourThirds optikája mind naglyátószögnél, mind tele állásban produkálja a becsillanást. A kontrasztvesztés azonban nem vészes, igazából csak tele állásban vehető észre, de ott sem jelentős mértékű.
Fontos! A lenti képeken a legrosszabb eseteket láthatjuk, ezek tehát akkor következnek be, ha a nap pont a kép sarkában található.

Kontrasztcsökkenés és becsillanás

14 mm; F9 1/40 mp;
közvetlen napfényben

14 mm; F9 1/40 mp;
árnyékban

50 mm; F9 1/40 mp;
közvetlen napfényben

50 mm; F9 1/40 mp;
árnyékban