Kipróbáltuk: Panasonic DMC-L1 teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgépre meglehetősen sok gomb került, melynek köszönhetően a menüben viszonylag ritkán kell keresgélnünk. Persze vannak olyan beállítások, amit csak a menüben választhatunk ki, ilyen például a képarány. A felvétel menüből azonban két funkciót hozzárendelhetünk a Func1 és Func2 gombokhoz, amely így csökkenti a menü használatának szükségességét.

Fent

felső kezelőszervek

(1) Exponáló gomb
(2) Zársebesség tárcsa: a tárcsa forgatásával a fotós adhatja meg a használni kívánt zársebességet 1/4000 mp-től 60 mp-ig. Az értékeket 1/3-ad Fé-enként változtathatjuk. 1/1000-1/4000 ill. 2-60 mp között már nincs külön tárcsaállás, a köztes értékeket a fel/le nyíllal kell kiválasztanunk, ahogy a B módot is (maximum kb. 9 perc). „A” állásban a gépre bízzuk a zársebesség kiválasztását (P, vagy Av módnak felel meg, attól függően, hogy a rekeszt is A állásúra, vagy kézzel állítjuk be).
(3) Fénymérést kiválasztó kapcsoló: kiértékelő, középpontosan súlyozott, vagy szpot fénymérést választhatunk. A kapcsolós megoldás előnye, hogy gyorsan válthatunk át egyik módból a másikba. Sok gépnél a fénymérés csak a menüből változtatható.
(4) Func1 és Func2 gombok: szabadon programozható funkciógombok, a következő lehetőségek közül választhatunk: expozíció, film üzemmód, képméret, nyers felvétel (RAW), OIS üzemmód, sorozatfelvétel sebessége, vakuszinkron és saját beállítás profil.
(5) Sorozat és önkioldó mód kapcsoló: 4 állású kapcsolóval választható ki az egyszeri képkészítés, a sorozatfelvétel, az automatikus expozíció-sorozat és az önkioldó.

Hátul

hátsó kezelőszervek

A hátlapon találhatók a további gombok:
(1) TTL optikai kereső dioptria korrekciós tárcsája: a jó elhelyezésnek köszönhetően könnyű beállítani a megfelelő korrekció mértékét.
(2) LiveView üzemmód be- vagy kikapcsoló gombja.
(3)Vaku felpattintó gombja: a már említett módon, félig történő lenyomásával a vaku 73 fokos szögben nyílik fel, teljes lenyomása esetén direkt vakuzáshoz szükséges állapotba kerül.
(4) Fókuszmód kapcsoló: egyszeri (AFS), folyamatos (AFC) és kézi élességállítás (MF).
(5) AFL/AEL: fókusz és/vagy expozíció rögzítésére szolgál.
(6) Főkapcsoló: a DMC-LC1-nél is erre a helyre került, amely – bevalljuk őszintén – igen jó elhelyezés, hiszen pont kézre áll, bár az Olympushoz szokott kezeknek jópár napig szokatlanul fog esni.
(7) WB: megnyomására a vezérlőtárcsával kiválaszthatjuk a megfelelő fehéregyensúly értéket: automatikus, napfény, felhős, árnyék, izzó, vaku, kézi1, kézi2 és egyedi színhőmérséklet érték. Mindegyik fehéregyensúly beállítás finomhangolható a következők szerint: borostyánsárga-kék, ill. zöld-bíbor eltolás. A finomhangolás során a gép LiveView módba kapcsol, így az LCD-n folyamatosan ellenőrizhetjük a módosított fehéregyensúly hatását.
(8) ISO: az érzékenység kiválasztására szolgáló gomb. A vezérlőtárcsa segítségével 100, 200, 400, 800 és 1600 értékek közül választhatunk.
(9) Vaku üzemmódválasztó gomb: megnyomására a kijelzőn megjelenő üzemmódok közül választhatunk, melyeket korábban már ismertettünk.
(10) Vaku teljesítmény kompenzáció gombja: ±2 Fé tartományban változtathatjuk.

naptár, indexkép és nagyítás

(11) Vezérlőtárcsa: segítségével különféle értékadások végezhetők, például az érzékenységnél vagy a fehéregyensúlynál. Az egyedi funkcióknál kiválasztható, hogy a tárcsa segítségével közvetlenül állíthassuk az expozíció kompenzációt. Lejátszás módban ezzel nagyíthatunk bele a kész képekbe.
(12) Lejátszás gomb: segítségével felvételprioritásos lejátszás módba jutunk, ahonnan visszatérni felvétel módba a gomb ismételt használatával, vagy az exponáló gomb megnyomásával lehet.

lejátszás nézetek

(13) DISPLAY gomb: felvétel módban a státusz képernyő ki vagy bekapcsolására; LiveView módban csak élőkép/élőkép és AF keret és adatok/ előző + élő hisztogram/ harmadolórács/ hatodolórács; lejátszás módban csak kép, kép+adatok, előző+hisztogram.
(14) Rekesz beugrasztó gomb: LiveView módban az LCD-n a mélységélesség ellenőrzésére használható.
(15) Törlés gomb: egyszeri megnyomásával egy kép, második megnyomásra több kiválasztott kép vagy az összes kép törlése érhető el.
(16) 4 irányú vezérlőnyilak, középen a Menu/Set gombbal: a menüben való navigáláshoz, bizonyos esetekben (ld. zársebesség tárcsánál) a zársebesség beállítására, a fehéregyensúly finomhangolására és egyéb beállításokra szolgál. A Menu gombbal természetesen a négy részből álló menü jeleníthető meg.

Elöl

elülső kezelőszervek

(1) Objektív cseréjére szolgáló gomb.