Kipróbáltuk: Panasonic DMC-LZ2 teszt

0

Bevezető

A Panasonic DMC-LZ2 és LZ1 a cég új családjának első két tagja, amelyeket az egyszerű kezelhetőség, a stabilizált 6x-os átfogású zoomoptika, az átlag feletti méretű 2″-os TFT LCD és a kis méret jellemez.

Az ezüst színű fényképezőgépeket műanyag borítással látták el, amely sajnos nem anyagában színezett, így kopás esetén előbukkanhat a világosabb szürke színű rész.

A DMC-LZ2 modellben 1/2,5″ típusú, 5,3 Mpixeles CCD található, amellyel a legnagyobb felbontásban 2560×1920 képpontos felvételek készíthetők. Ezen kívül természetesen választhatunk kisebb felbontásokat is, 3; 2; 1,3 és 0,3 Mpixel méretekben, valamint a Panasonic gépekre jellemzően a HDTV felbontásának megfelelő, 1920×1080 képpontos, 16:9 oldalarányú képet is rögzíthetünk. A képeket csak JPEG tömörítésben menthetjük el, a tömörítés fokát két lépésben állíthatjuk.

A fényképezőgép egyik legnagyobb erőssége a DC Vario optika, amelynek fókusztávolsága 6,1-36,6 mm, ez kisfilmes rendszerben 37-222 mm-nek megfelelő. Az objektív fényereje kategóriájában jó-közepes, nagylátószögnél az f/2,8 kezdő fényerő átlagosnak számít, a tele állásban elérhető f/4,5 viszont már átlag alatti érték (a 6-8x-os átfogású kompakt digitális fényképezőgépek legtöbbször f/3,5-f/3,7 fényerővel rendelkeznek tele állásban). A közel 1 Fé-kel kisebb fényerőt azonban hatékony Mega O.I.S. optikai képstabilizátor ellensúlyozza, amely a gyakorlati alapokra nyugvó reciprok szabályhoz viszonyítva kb. 2-3 Fé-kel hosszabb záridőknél is bemozdulásmentes felvételek készítését teszi lehetővé. Az optikára előtétlencsék nem tehetők.Az élességállítás többféle üzemmódban működhet, de ezek között nem találunk kézi élességállítást. Az autofókusz rendszer széles területen, a kép közepén, 3 ponton ill. 5 ponton mérhet. Gyenge megvilágítás esetére a gépvázra nem helyeztek el AF segédfényt, s mivel kézileg sem adhatjuk meg a tárgytávolságot, kevés fénynél nem biztos, hogy fókuszhibától mentes képet tudunk készíteni (zárt térben, szobai megvilágításnál azonban az élességállítással nagylátószögnél nincs probléma).


felvétel információk normál módban

felvétel információk „simple” módban

A kompozíció beállítására és a képek megtekintésére a gép hátulján 2″ képátlójú (5 cm-es) 85 ezer képpontos TFT LCD használható. Bár a kijelző nagy méretű, a felbontás sajnos csak közepes értékű, így amit nyerünk a nagyobb méreten, az nem a részletgazdagság, hanem a nagyobb távolságból nézhető kép. Mivel az optika viszonylag nagy átfogású, így átnézeti kereső nem került a fényképezőgépre, a kis méret miatt elektronikus keresővel sem rendelkezik a készülék. Ez elsősorban erős napsütésben okozhat problémát, mivel az LCD sajnos erősen tükröződik. Az LCD-t keresőként használva a lefedettség 100%-os.

A gépet kétféle sebességű sorozat felvételi lehetőséggel is ellátták. A nagy sebességű sorozat az adatlap alapján 3 kép/mp sebességű, méréseink alapján 2,7 kép/mp. A normál sorozatra az adatlap 2 kép/mp sebességet ad meg, mi 1,6 kép/mp-et mértünk. A két választható sebesség megfelelő, a nagy sebességű sorozat 2,7 kép/mp-e a legtöbb esetben elegendő lehet. Problémát inkább a sorozat hossza jelenthet, ez ugyanis felbontástól függetlenül 5 vagy 3 kép lehet. A sorozat hossza itt érdekes módon csak a tömörítési foktól függ (vagyis míg 5 Mpixeles standard tömörítésű képből 5 képes sorozatot, 640×480 pixeles Fine tömörítésű képből mindössze 3 képes sorozatot készíthetünk). Mind normál, mind nagy sebességű sorozatnál a készített képek azonnal láthatók lesznek a kijelzőn.

A Panasonic többi modelljéhez hasonlóan az LZ2 is rendelkezik ún. végtelen sorozattal, amelynek során a készíthető képek száma csak a kártya kapacitásától függ, de ilyenkor természetesen a sorozat sebességét a memóriakártya gyorsasága is befolyásolja, de a maximális sebesség az adatlap alapján 1,5 kép/mp, méréseink szerint pedig 1,4 kép/mp .

Bár a gép kategóriájában viszonylag ritkán találunk ilyen szolgáltatást, az LZ2 lehetőséget nyújt automatikus expozíció-sorozat készítésére is, 3 kép hosszban. A képek közötti Fé különbség 0,3..1 Fé lehet. Az expozíció-sorozatot kombinálhatjuk a hagyományos -2..+2 Fé-es expozíció-kompenzációval.Videófelvételt 320×240 felbontásban készíthetünk, a kártya teljes kapacitásáig, a hanggal együtt elmentett mozgókép 30 vagy 10 kép/mp frissítésű lehet. A fókusztávolságot (vagyis a zoompozíciót) csak a felvétel megkezdése előtt változtathatjuk, a videórögzítés során digitális zoom sem áll rendelkezésünkre, bár az optikát mozgató motor elég csendes. Sajnos a felvétel során az élességállítás is inaktív, de a fénymérés felvétel közben is működik. A videókat QuickTime formátumban rögzíti a fényképezőgép.

A képekhez hangmegjegyzést is rögzíthetünk, ezt akár lejátszás módban, akár felvétel módban, a kép elkészítése után közvetlenül megtehetjük. Lejátszáskor max. 10 mp, közvetlen felvétel után max. 5 mp-es hangfelvételt készíthetünk. Sajnos a fényképezőgépnek csak mikrofonja van, így a felvett hangokat csak számítógépen játszhatjuk le, a fényképezőgép erre nem ad lehetőséget. S még egy érdekesség: a hangfelvétel nem a megszokott .wav formátumban kerül a kártyára, hanem QuickTime videóként. Igen, videófájl készül, méghozzá a kép 640×480 pixelre leméretezett változatával. Talán nem ez a legideálisabb megoldás, de mindenesetre így biztosan nem keveredik össze, hogy melyik hangfájl melyik képhez tartozik.

A Panasonic természetesen a saját maga által kifejlesztett SecureDigital memóriakártyát használja a felvételek tárolására. Gyárilag nem kapunk memóriakártyát, ehelyett a gépbe fix 14 MB méretű memóriát építettek.

A fényképezőgépet 2 db ceruza elemmel, vagy ezzel megegyező méretű NiMH akkumulátor látja el villamos energiával. A két elemes megoldásnak előnye az olcsó pótakkumulátor lehetőség, hátránya a magasabb áramfelvétel, ezáltal a hosszabb vakutöltési idő.