Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ300 teszt

1

AF, videó, sorozat

Fókusz rendszer

Szép fejlődés érte a fókusz rendszert, legalábbis papíron. A Depth from Defocus üzemmódot a Panasonic a felső kategóriás DMC-GH4 MILC gépében vezette be, s két egymástól eltérő mélységélességű képből számítja ki a rendszer a fókuszálásra kívánt téma hozzávetőleges távolságát, amelyet gyorsan beállíthat a gép, s csak a finomhangolást kell kontraszt alapon elvégezni. S hogy miért írtam, hogy papíron? Mert azt gyakorlatilag senki sem tudja ellenőrizni, hogy valóban ezen elv mentén dolgozik-e a DMC-FZ300. Az mindenesetre tény, hogy élességállítás során nem változik az írisz mérete, tehát azt kizárhatjuk, hogy a rekeszeléssel oldaná meg a gép az eltérő mélységélességű képek készítését.

Az is tény azonban, hogy a fókusz piszok gyors, még viszonylag kevés fényben is, s még teljes tele állásban sem mondhatunk rá egyetlen rossz szót sem. Messze nem kompaktosan lassú, tényleg inkább a kiváló MILC-ek sebességére hasonlít!

A fókuszmódok között egyszeri, folyamatos, illetve a kettő közötti átmenetet képező ún. rugalmas (AF Flexible – AFF) üzemmód is elérhető. Ez utóbbi a normál élességállítás után még egy ellenőrzést hajt végre (előre-hátra), hogy ellenőrizze: nem mozdult-e ki esetleg a téma a fókuszból az élességállítás ideje alatt. Ha változást észlel, akkor áttér folyamatos fókuszmódra. Az AF sebességét bemutató lenti videónk is e módban készült, jól látható a fókuszálást követő előre-hátra ellenőrzés (az AFS módban ez nincs, tehát ott még ennél is gyorsabb az AF).


Autofókusz sebesség AFF fókuszmódnál

Az AF terület alapján arcfelismerés, témakövetés, 49 mezős automatikus, választható fókuszmező és környezete, egy fókuszmező, valamint hajszál pontos választható. Utóbbinál a rugalmas fókuszmód (AFF) nem elérhető, s e mód sebessége is kissé alacsonyabb a többinél, viszont valóban igencsak apró területre, pár pixelre fókuszál.

A fókusz fenti üzemmódjait a Q. Menuben választhatjuk ki, az egyszeri/rugalmas, valamint a folyamatos és kézi élességállítás a gép hátlapján a fókuszkarral érhető el. Autofókusz használatakor gyenge fényben a gép elején lévő narancs fényű LED szolgáltat segédfényt az élességállításhoz.

Kézi élességállítás során az objektív tubusának bal szélén egy kis méretű gyűrű áll rendelkezésünkre, ennek segítségével állíthatjuk be a kívánt tárgytávolságok. Ilyenkor a képen valós nagyított kép jelenik meg, amelynek forrás ablakát módosíthatjuk is, s amely segít a pontos fókuszálásban. A képnagyításon kívül kérhetünk élkiemelést is.

Videó, mozgóképrögzítés

Nem meglepő, hogy a Panasonic, mint a legnagyobb televízió készülék gyártók egyike, komolyan támogatja a 4k tartalmak készítését. Ennek köszönhetően e kompakt masina is alkalmas 4k videók rögzítésére, méghozzá nem is akármilyen módon. A 4k videók ugyanis gyönyörű tűélesek, nem csak hókuszpókusz interpolált, s gyaníthatóan még csak pixel összevonásos kiolvasásról sincs szó. Itt ugyanis olyan részletgazdag képeket kapunk a videóban, amelyeket kimentve állóképként senki meg nem mondaná, hogy ezek mozgóképből valók.

Nem tudjuk ennyire dícsérni a FullHD videókat, amelyek a számszerű felbontásukhoz mérten nagyon részlettelenek. Talán a Panasonic direkt butította el a FullHD videókat, ezzel is méginkább a 4k felé terelve a felhasználókat? Ezt nyilván nem tudjuk, de egyértelmű, hogy a FullHD videó részletezettsége messze elmaradt az elvárhatótól.

UltraHD és FullHD videoképkockák

A 4k, pontosabban UltraHD (3840×2160 pixeles ) videók 25 vagy 24 kép/mp frissítéssel készíthetők, s folyamatos élességállítás is igénybe vehető. Az érzékenység kiválasztását a gépre is bízhatjuk, ekkor max. ISO3200-at választ a masina, de kézzel ISO6400 is beállítható.

A videók H.264 kódolással MP4, illetve FullHD felbontás esetén választható módon MP4 vagy MOV konténerben kerülnek a kártyára, egy klip maximum 29 perc hosszú lehet.


3840×2160 pixel, 25 kép/mp, AVC, 23 mp, 264MiB, ~96400 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


1920×1080 pixel, 50 kép/mp, AVC, 21 mp, 68MiB, ~27200 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


tesztvideó kékórában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Gyorsított (time-lapse) videó készítését a gép közvetlenül nem támogatja, de időzítve készíthetünk alapképeket, amelyeket külső szoftverrel videóvá egyesíthetünk.
A lassított, nagy képfrissítéssel felvett, s normál képfrissítéssel lejátszott (slow-motion) videók azonban rögzíthetők, HD-ben 100 kép/mp-vel, VGA felbontásban 200 kép/mp-cel rögzíthetünk (a lejátszás 25 kép/mp, így a lassítás mértéke 4×-es vagy 8×-os).


1×-es sebesség, normál videó (FullHD)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


4×-es lassítású slow-motion videó (HD 100 kép/mp 25 kép/mp-cel lejátszva)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


8×-os lassítású slow-motion videó (VGA 200 kép/mp 25 kép/mp-cel lejátszva)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mentett videókat a gépen belül megvághatjuk, s képkockákat is kimenthetünk belőlük.

Sorozat

Sorozatfelvételt gyári adatok szerint 12 kép/mp sebességgel, akár RAW formátumban is készíthetünk, a belső puffer akár 10 kép ideiglenes tárolására is elég kapacitást nyújt. Ennél több képet akkor készíthetünk, ha a kártyaára írás során felszabadul legalább egy képnyi hely a pufferben – azaz sorozatfelvételkor a felvételezés nem áll le puffer telítődéskor, csak belassul a kártyaírás sebességének függvényében. JPEG képből azonban megfelelően gyors kártya esetén szinte korlátlan számút készíthetünk.

Ha megelégszünk 6 kép/mp-es sebességgel, akkor a DMC-FZ300 akár folyamatos, illetve követő fókusszal is képes sorozatfelvételre. A követés, illetve újrafókuszálás sebessége remek, az alábbi két kép egy ilyen sorozat első és utolsó képkockája, amely közben folyamatosan haladt a kamera felé a gépkocsi kb. 40 km/óra sebességgel, de a gép rendben lekövette azt. A sorozat összes képkockája letölthető ITT.

A gép másik érdekes sorozat módja az ún. 4k photo mód, amely valójában nem más, mint 30 kép/mp sebességgel rögzített 4k videó, amelyből a gép segítségével is kimenthetők a legjobb pillanatokat bemutató képkockák (természetesen csak JPEG formátumban). Ahogy fent is említettük, szerencsére a 4k videók minősége kiváló, így semmi sem gátolja a jó minőségű képkészítést, amelyeket akár A/3 méretűre is nyugodtan nyomtathatunk. A 4k photo sorozat mód akár 29 perc 59 mp folyamatos rögzítést tesz lehetővé, sőt, előpufferelés is igénybe vehető, így az előre nem kiszámítható eseményekről sem kell lemaradnunk: az exponáló gomb félig megnyomása elindítja a pufferelést, a teljes lenyomásra pedig elindul a kártyára rögzítés is. Ez utóbbi módszerrel az exponáló gomb teljes lenyomása előtti 1 mp is elcsíphető (a félig lenyomástól). Folyamatos élességállítás itt is elérhető.

Teljes felbontású kép: Shift+kattintás!

Ha még ennél is gyorsabb sorozat módra vágyunk, akkor sem kell lemondanunk róla, ugyanis 60 kép/mp is választható, igaz, csak 3 Mpixeles felbontásban, s itt már nincs folyamatos élességállítás.