Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ300 teszt

1

Különlegességek

Wi-Fi és NFC

Szépen lassan azért mi is leszokunk a Wi-Fi különlegességek közé sorolásáról, hiszen lassan már több gép lesz Wi-Fi képes, mint ami nem. De tekintettel arra, hogy az előd DMC-FZ200 még nem rendelkezett ilyen szolgáltatással, azért most illik egyszer kiemelni, hogy a DMC-FZ300 igen.

A vezeték nélküli hálózat használatához az Image App alkalmazást kell okostelefonunkra vagy tabletünkre letölteni, amely iOS-re és Androidra egyaránt elérhető (utóbbi esetében minimum Android 4-re van szükség).

A Wi-Fi funkció segítségével vezérelhetjük a fényképezőgépet, amely részletes beállítást tesz lehetővé, így az érzékenység, fehéregyensúly, fókusz terület, sorozat mód, rekesz és zársebesség, valamint expozíció kompenzáció, a zoom, a makró mód, a képsítlusok, szűrők és a videófelvétel is elérhető. Nem meglepő módon a készített képeket is áttölthetjük tabletre, okostelefonra, vagy felhőbe is, ami viszont ritka, hogy akár automatikusan, közvetlenül a képkészítés után is megteheti ezt a gép. A fotókat és videókat Wi-Fi-n keresztül tévén is megtekinthetjük.

A csatlakozáshoz a fényképezőgép által létrehozott, vagy saját Wi-Fi hálózatunk is használható. Utóbbi esetben a jelszó begépelése az érintőképernyőn történik. Valamivel kényelmesebb csatlakozást tesz lehetővé az NFC (Near Field Communication) egyérintéses technológia, legalábbis a csatlakozás jelszavas beléptetését és egyéb procedúráját megúszhatjuk. Mindössze a fenti szoftverre lesz szükségünk egy NFC kompatibilis mobilon. A telefont a fényképezőgéphez érintve gyorsan létrehozható a kapcsolat, és a lejátszásnál kiválasztott JPEG kép vagy videó azonnal áttölthető a mobilra.

HDR mód

Nem csak témamódból és nem csak program automatika üzemmódban, de rekesz-előválasztásnál és teljes kézi üzemmódnál is elérhető a HDR mód. A paraméterezésnél megadható a képek közötti eltérés 1, 2 vagy 3 Fé-re. A HDR módot kombinálhatjuk önkioldóval is, az állvány használata mellett így még biztosabbra mehetünk. A három expozíciót a gép automatikusan egy képpé egyesíti, de a forrásképeket nem menti el.

Sötét és világos képterületek kiemelése

Már az FZ200-ban is megtalálható volt a kontraszt beállításnál sokkal precízebb módosítást engedő funkció. Itt ugyanis a csúcsfényekre és az árnyékosabb, sötétebb részekre külön állíthatjuk be a világosítást, vagy sötétítést. Ha erős kontrasztot szeretnénk, akkor a sötét részeket még sötétebbre, a világosakat még világosabbra kell állítsuk, de ha csak a sötét tónusokat akarjuk mélyebbé tenni, de a világosakat nem bántanánk, akkor elég csak a sötét részekkel foglalkozni.

Elektronikus zár

Az újabb Panasonic gépekben nem csak a hagyományos mechanikus zár, de annak elektronikus változata is használható. Működését külön engedélyeznünk kell a menüben, de sajnos ilyen esetben le kell mondanunk a vaku használatáról.

Akad azért jó pár előnye is az elektronikus zárnak. Ilyen a teljesen hangtalan expozíció, illetve a mechanikus zárnál nagyobb, akár 1/16000 mp-es zársebesség. Persze csendben jegyezzük meg, hogy kompakt gépnél ezt eddig is meg tudták oldani a gyártók (sőt, a több, mint 10 éves, 2002-ben megjelent Fujifilm FinePix S602Z is tudott már 1/10000 mp-es zársebességet).

Panoráma mód

A Lumix DMC-FZ300 a mai trendnek megfelelően gépen belüli összeillesztéssel dolgozó panoráma módot kínál, amelyhez az egyébként is használható digitális szűrőket is hozzáadhatjuk (kifejező, retró, régi szép idők, highkey, alulexponálás, szépia, monokróm, dinamikus monokróm, durva monokróm, selymes monokróm, hatásos művészet, high dynamic, keresztbe hívás, ezüstös képhatás, lágy fókusz, fantázia, csillagszűrő, szelektív színtelenítés). Nem módosíthatjuk viszont a rekeszt (program automata mód), s a zoom is fixen rögzített 25 mm-nek megfelelő állásban. Az érzékenység és a fehéregyensúly azonban kézzel is megadható, ahogy expozíció kompenzáció is.

A panorámák magassága függ a beállított szélességtől (normál vagy széles panoráma) illetve a gép állásától (tájkép vagy portré tartás). Ezek függvényében a következő formátumok használhatók:

  • normál, fekvő: 1920 pixel magas
  • széles, fekvő: 960 pixel magas
  • normál, álló: 2560 pixel magas
  • széles, álló: 1280 pixel magas

A panorámák szélessége a beállítás ellenére szinte minden képnél más és más, amikor éppen a gép leáll a panoráma készítéssel (nagyjából 7200-7800 pixel szélességre kell számítani).

Az illesztések egyébként nagyon jók, kevés helyen találni rá a szellemkép-hatásra.

panoráma normál állású géppel, normál szélességben

panoráma normál állású géppel, nagyobb szélességben

panoráma porté (függőleges) állású géppel, normál szélességben

panoráma porté (függőleges) állású géppel, nagyobb szélességben