AEE Toruk AP10 drón

0

Műszaki érdeklődésű emberként mindig is érdekeltek a távvezérelhető játékok, s a rádiós minihelikopterek megjelenésével nem is volt kérdés, hogy lecsapjak egyre. Ahogy a mondás tartja: az apuka mindig olyan ajándékot vesz, amivel maga is játszhat. Mennyire igaz! A probléma akkor jelentkezik, amikor az apuka a lányának vesz ajándékot. Minő szerencse, a lányom nem kifejezetten barbi babás, így sosem volt probléma az apuci játékát a gyerek játékának beállítani.

A távirányítású drónok, illetve a quadcopterek azért a gyerekjátéknál jóval komolyabb eszközök, ezt mutatja az áruk is, de az is, hogy igen komoly műszaki háttérrel készülnek. Habár a távirányítós helikopterekkel már van tapasztalatom, valójában rám lehet fogni, hogy 40 évesen még (drón)szűz vagyok! Ciki!

Eljött azonban ez a szép őszi nap, amikor is az AdvesPhoto webáruháznak köszönhetően módunkban állt kipróbálni egy kamerás drónt, s megvizsgálni, hogy valóban munkaeszköznek is használható-e, vagy csak egy drága játék felnőtteknek.

Mivel gyakorlati tapasztalatunk még nem volt, így természetesen az első lépéseket segítő kezekkel és figyelő tekintetekkel tettük meg. Elöljáróban az AEE-ről annyit érdemes tudni, hogy bár Európában egyelőre kevésbé ismert, Amerikában komoly piaci részesedése van.

A drónt a jogszabályok betartása és a biztonság kedvéért Rákospalota észak-keleti végében lévő füves réten próbáltuk ki. A duci pókra hasonlító quadcopterre első lépésként a 10 colos propellereket kell felszerelnünk, majd azokat a mellékelt kulccsal finoman meghúznunk.

Érdemes a propellerek megóvása érdekében a védőkereteket is felhelyezni, így ha erősebb széllökés leszállás közben megpróbálná felborítani a drónt, gond nélkül megúszhatjuk az esetet. Ezen felül más tereptárgyaktól is védi a propellert, így pl. egy vasbeton oszlopnak nekirepülve szerencsés esetben csak a védőkeret törik el. Ha esetleg mégis nagyobb gond lenne belőle, alkatrész utánpótlás is van a drónhoz.

Az akkumulátor behelyezése után jöhet a kalibráció, amelyet érdemes minden utaztatást követően elvégezni. A fél perces művelet során a vízszintet és a forgást/mozgást érzékelő szenzorokat kalibráljuk.

Ha ezzel is végeztünk, akkor ki-, majd bekapcsoljuk a drónt és megvárjuk, amíg a GPS vétel és kapcsolat fel nem épül. Persze ha manuális repülésben gondolkozunk, pl. filmezni szeretnénk, akkor a GPS-re nem lesz szükségünk.

A távirányítóra helyezett Wi-Fi modul szolgál a gép irányításán túl az élőkép fogadására. A távvezérlőn lehetőségünk van bekapcsolni a kamera videófelvételi funkcióját, illetve leállítani azt, valamint természetesen fotókat is készíthetünk. A videók FullHD felbontásban kerülnek a microSD kártyára, a képfrissítés ebben a felbontásban max. 30 kép/mp. Fotózni 16 Mpixel felbontással tud a készülék. Az optika 120 fokos látószöget nyújt, enyhe halszem hatással, fényereje f/2,9.

A felszállás igen gyorsan történik, szinte pillanatok alatt 20-30 méteres magasságba kerül a quadcopter, amely már elegendő lehet filmezésre. Ha nagyobb területet kell befogni, akkor mehetünk feljebb is. A maximális magasság a földfelszíntől mérve 500 méter, amely a 120 fokos nagylátószögű objektívvel már jópár négyzetkilométernyi terület befogására is elég lehet. A levegő sűrűségéből adódó maximális elméleti csúcsmagasság pedig a tengerszint felett 4000 méter (de a távvezérlőtől nem lehetünk távolabb 500 méternél).

Kamerája a távvezérlőről 90 fokban fel-le mozgatható, repülés közben pedig a kameraképet a készülék igyekszik mindig azonos pozícióban tartani (azaz előre/hátra mozgás esetén sem kell lentebbi, vagy fentebbi képet néznünk). Ahogy írtam, a Wi-Fi kapcsolat segítségével van lehetőség a drón által látottak leküldésére is, ehhez okostelefonra kell letölteni az AEE alkalmazását (egy kis késésre számítanunk kell, tehát inkább kontroll monitorként tudjuk majd használni, mintsem késés nélküli élőképnek). Az app iOS-re és Androidra is ingyenesen elérhető.

A drón képes a folyamatos és lökésszerű szél kompenzálására, s GPS segítségével a kiindulási pontra is vissza tud szállni (hazarepülés). A 11,1 Voltos, 5,3 Ah-s, azaz 58,8 Wh energiatároló képességű akkumulátor közel 25 percnyi repülést tesz lehetővé, amely ebben a szegmensben jónak számít. Ha az akku félig van, a quadcopter négy LED-je villogással jelzi ezt. További merülés esetén, egyharmad töltésnél a villogás felgyorsul. Ha a drónt még ekkor sem hozzuk le, akkor a teljes kimerülés előtt az automatikus landolni fog, persze ügyelnünk kell rá, hogy a biztonsági leszállásba ne pont vízfelület felett kezdjen bele a quadcopter, mert kellemetlen lesz onnan kihalászni. A távirányítható kamerás kopter egyébként időjárásálló, így gyenge esőben sem lesz baja.

A játékon kívül természetesen munkára is fogható az AEE Toruk AP10, kamerájának köszönhetően könnyen készíthetünk felvételeket magas épületekről, azok homlokzatáról, vagy éppen egy eladásra szánt ingatlanról. Az esküvői videósok körében is kezd népszerű lenni a különleges nézőpontja miatt. Használat közben azonban figyelnünk arra, hogy a drónt ne vigyük gépjármű vagy emberek fölé, nehogy egy esetleges meghibásodás komoly balesetet okozzon. Arra is ügyelnünk kell, hogy a drón kellően magasan legyen, véletlen se lehessen a forgó propeller közé nyúlni, mert csúnya baleset lehet belőle.

A kipróbálás során néhány tesztfotót, valamint egy FullHD felbontású mintavideót is készítettünk:

Teljes felbontáshoz Shift+kattintás a képre!

Az AEE kínálatában a Toruk AP10-es középkategóriásnak számít, létezik ennél olcsóbb, egyszerűbb modell is, az AP9 személyében, amely integrált kamerát nem tartalmaz, de szerelhetünk rá. Az AP11-es távvezérlőjébe is került egy GPS vevő, így a drón követő (Follow Me) funkcióval is rendelkezik. Kamerát nem tartalmaz, de a ráhelyezett akciókamera 3 dimenzióban forgatható.

Az AEE Toruk AP9 ára bruttó 180 ezer Ft, az általunk tesztelt, beépített kamerás AP10-esért 270 ezer Ft-ot kell fizetnünk, míg a legkomolyabb AP11-es ára bruttó 360 ezer Ft.

A termékeket az Advesphototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!