Aputure Light Storm LS1 LED panelek

0

A vakukkal szemben az állandó fényű lámpák előnyeként többnyire a precízebb és pontosabb beállíthatóságot hozhatjuk fel előnyként, hiszen bár a stúdió vakuk rendelkeznek modellfénnyel, a pontos arányok szemléltetéséhez ezek általában kevesek. Az árnyékokat még jól meg tudják mutatni, de a szükséges fényteljesítményt általában csak próbálgatással tudjuk kedvünkre állítani (még ha van fénymérőnk, a finomhangolás akkor is próbálgatással történik).

Az állandó fényű halogén vagy fémhalogén (HMI) lámpák ma már szinte csak a filmiparban kerülnek felhasználásra, az amatőr és profi fotós szegmenst egyértelműen letarolták a LED-es fényforrások, nem sok helyet hagyva a fénycsöves megoldásoknak. Nem véletlen ez, hiszen kedvező fogyasztásuk és az átlagos fénycsöveknél jobb színvisszaadási indexük (CRI) ideálisabb fényforrássá teszi őket.

A fényképezőgépekre vagy kamerákra helyezhető kisebb LED panelek mellett a fotó- vagy videóstúdiók számára méretes darabokat is készítenek, amelyek komoly fényteljesítmény leadására képesek.

Az Aputure kínálatából most három komoly darab járt nálunk, amelyek méretükben és szolgáltatásaikban is eltérnek egymástól. Kezdjük a méretesebb darabokkal.

Aputure Light Storm LS1S és LS1C

A Light Storm LS1S és LS1C paneljei 37,8×32 cm felületen tartalmaznak LED-eket. A két modell között annyi különbség van, hogy az LS1S csak 5500K színhőmérsékletet kínál, míg az LS1C variálható színhőmérsékletű, 3200-5500K között. Ezen felül ez utóbbi szélesebb, 45 fokos sugárzási szögű, míg az LS1S 25 fokos.

Az igényes, alumínium hűtőbordára épített lámpatest felfelé és lefelé forgatható, illetve a stúdióvaku állványra helyezés módja miatt a jobbra-balra forgatás is megoldható. A tápellátás csatlakozója alulra került. A lámpák fényét négy barndoor segítségével árnyékolhatjuk, ha pedig szélesebb sugárzási szögre van szükségünk, a mellékelt pauszpapírokat használhatjuk diffúzor gyanánt, amelyet iratszorítóval rögzíthetünk a fényforrásra.

sdf

dfs

A tápellátást hálózati feszültségről működő adapter szolgáltatja, amelyet a vezérlő egységhez kell kapcsolnunk. A LED panel felé a vezérlőből külön kábel juttatja az áramot.

Az egyszerűbb LS1S modell vezérlője csak a teljesítmény beállítását kínálja 10% és 100% között, valamint lehetőséget nyújt DMX üzemmód aktiválására is. A kétféle LED-ből (3500K és 5500K) felépített, színhőmérséklet módosításra is felkészített LS1C vezérlője 3500K és 5500K közötti beállítást is kínál, 100K lépésekben. A kívánt színhőmérsékletet az egyes LED-ek fényteljesítményének arányával éri el a panel.

Aputure LS1S vezérlő

Aputure LS1C vezérlő

3500K

5500K

köztes színhőmérséklet

rádiós távirányító

A vezérlő egységekhez rádiós távirányító is jár, a lámpákat pedig három csatorna valamelyikére hangolva négy csoportban irányíthatjuk.

Lehetőség van DMX vezérlő használatára is, ehhez egy ki- és egy bemenetet alakítottak ki a vezérlő elején.

Apró ám hasznos figyelmesség a gyártó részéről, hogy három (az LS1C esetén három-három) tartalék LED-et is adnak a panelek mellé az esetleges meghibásodás könnyű orvoslására. Bár ezek a LED-ek 100.000 óra üzemidőre készültek, így remélhetőleg ezekre a pótalkatrészekre nem igen lesz szükség.

A lámpák 120 Watt teljesítményűek, fényerejük 1 méterről 7500-10000 lux. Akinek ez nem sokat mond, annak egy hasonlattal kívánunk segíteni: egy 500 Wattos halogén reflektor fényét simán lekörözik ezek a lámpák, mindeközben annál lágyabb fényt adnak a nagyobb felületük miatt, s a fényerő szabályozás is könnyűszerrel megoldható.

A cikkünk alján a fényerő és fényeloszlás összehasonlító dobozában példafotók is megtekinthetők.

Aputure Light Storm LS1/2W

A nagy méretű és komoly teljesítményű LS1-en kívül egy kisebb magasságú, széles formátumú modell is kapható az Aputure-tól. Az LS1/2W ugyanolyan igényes kialakítású, mint a nagyobb testvére.

A 36×21,7 cm felületű panelre a fent bemutatott LS1S-sel és LS1C-vel szemben nem hagyományos, hanem SMD LED-ek kerültek, amelyek színvisszaadási indexe is jobb, eléri a CRI98-at. Az SMD LED-ekből persze nem kapunk tartalék alkatrészt, de azt hiszem ez legyen a legnagyobb bajunk.

A 60 Watt teljesítményű lámpához a nagyobb testvérekéhez hasonlóan hálózati adaptert és vezeték nélküli távirányítóval is kezelhető vezérlőt kapunk, ahol a teljesítmény 10-100% között állítható. Az 5500 K színhőmérsékletű LED panel 120 fokos sugárzási szögű, azaz a három modell közül ez adja legszélesebben a fényét. A diffúzort ez esetben is pauszpapír helyettesíti, az árnyékolásra pedig maradnak a barn doorok.

Fényteljesítmény és fényeloszlás

A fenti LED paneleket összevetettük egy kereskedelmi forgalomban kapható olcsó 500 Wattos halogén reflektorral, megvizsgálva, hogy milyen fényerőt és milyen sugárzási szöget/homogenitást tudnak.

A képeket kisfilmes formátumban számolva 35 mm-es gyújtótávolsággal készítettük, azaz a vízszintes látószög kb. 54 fokos. A fotók ISO200 érzékenységgel, F10-es blendén 1/40 mp-cel készültek. A kis méretű LED panelnél egy +2 Fé-es expozíciós idejű képet is lőttünk, azaz 1/10 mp-cel.

Az Aputure Light Storm LS1S és LS1C ára egyaránt bruttó 359.990 Ft, az LS1/2W-ért 249.900 Ft-ot kér a forgalmazó.

A termékeket az Advesphototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!