Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G1 teszt

0

Kezelőszervek

Használat közben csak az előbb már megdicsért benyomható vezérlőtárcsával voltak kisebb gondjaim, mivel elég könnyen jár. A kis markolat miatt a mutatóujj sokszor hozzáér és egy kisebb nyomásra is érzékeny, ezután pedig könnyen eltekerhető.

Fent

(1) Fókuszmód kapcsoló: a háromállású kapcsolóval az egyszeri (AFS), folyamatos (AFC) autofókusz, és a kézi élességállítás (MF) között válthatunk.
(2) Vakunyitó gomb: mechanikus kioldású gomb, mellyel felnyitható a beépített vaku. A villanó kinyitása egyben bekapcsolt állapotát is jelenti. A villanó üzemmódjai között a menüben vagy a gyorsmenüben válthatunk.
(3) Üzemmód választó tárcsa: A fontosabb felvételi- és témamódok választhatók ki a segítségével, melyek a következők:
– iA: intelligens automata mód, melyben minden fontosabb beállítást a fényképezőgép végez. A fotós csak az expozíció korrekció segítségével szólhat bele az expozícióba. A menüben mindössze a képarány, képméret és minőség, valamint a a stabilizátor MODE1 és 2 állása változtatható. Ezen kívül színes és fekete fehér színmód, valamint normál és mozgáskövető AF állások használhatók.
Ebben az üzemmódban a gép önállóan választ témamódot a felvételi helyzetnek és a témának megfelelően. Ez lehet portré, éjszakai portré, tájkép, éjszakai tájkép, és közelkép állás.
Működik az arcfelismerő rendszer és az intelligens ISO szabályozás, mely a mozgó témának megfelelően állítja be az érzékenységet, így rövidítve a záridőn. Működik az intelligens expozíció, amely kontrasztos képeknél segít kiegyenlíteni a túl világos és a sötét képterületek közötti világosság különbséget. Vaku használatánál a készülék szoftveres vörösszem eltávolítást is alkalmaz.

– P: program automatika mód. A fotós bármely beállításba beleszólhat, a rekeszértéket és záridőt kivéve. A markolat elején lévő vezérlőtárcsát lenyomva program-eltolás módba válthatunk, így a gép által beállított expozíciós értékek felülbírálhatók. Ezen kívül expozíció korrekció is használható, mely +/-3 fényérték között állítható 1/3 lépésközökkel.
– A: rekesz előválasztás mód. Az előbb említett vezérlőtárcsával a fotós szabja meg a használni kívánt rekeszt, mellyel befolyásolható a mélységélesség. A gép a fénymérés alapján ehhez választ egy megfelelő záridőt. A beállítható rekeszértéket a gépre csatlakoztatott objektív határozza meg. A kitben kapható 14-45mm-es objektívvel nagylátószögnél F3,5-22, tele állásban F5,6-22 értékek között változtatható. A-módban is használható az expozíció korrekció.
– S: záridő előválasztás mód. A gép használója ezúttal a záridőt szabályozhatja tetszése szerint, a fényképezőgép pedig ennek megfelelően állítja be a rekeszértéket. Abban az esetben célszerű használnunk, ha a készülék által ajánlottnál rövidebb záridőt szeretnénk (pl. gyors mozgások kimerevítéséhez), vagy éppen hosszabbat (a mozgás érzetének visszaadásához a képen). A következő záridők állíthatók be: 60”; 50”; 40”; 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000. Ebben a módban is használható az expozíció korrekció.
– M: manuális mód. A gép által kínált össze beállítást elvégezhetjük, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. Beállításuk az elülső vezérlótárcsával lehetséges. A két érték között a tárcsa lenyomásával válthatunk. E módban némileg kibővül a beállítható záridő tartomány, mivel kapunk B (bulb) módot is, ami az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig folytatja az expozíciót.
– CUST: egyedi beállítások mentési helyei. Az FZ-szériás kompaktokhoz (pl. FZ-28) hasonlóan 3 mentési helyet kapunk (C1-3), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, majd elmenthetjük őket. A készülék minden mentési helyen tízféle beállítást képest tárolni, melyek a következők: AF/AE-L váltás, AF/AE-L rögzítés, AF+MF mód, fókusz indítás az exponáló gombra, AF segédfény, Pre-AF (gyors AF), gyors visszajátszás, zajszűrés, expozíció objektív nélkül.
– Színmód: automata expozíciós mód, melynél különböző színbeállításokat használhatunk. Bármely iránygombbal vagy akár az elülső vezérlőtárcsa lenyomásával egy három opciós menüt kapunk, melyben +/-5 lépésben állítható a színezet, világosság és színtelítettség. A gép ezen kívül egy külön képfeldolgozási menüt is tartalmaz (Film Mode), melyről később lesz szó.
– SCN: témamód menü: itt választhatók ki a módválasztó tárcsán nem szereplő, ritkább témamódok: napnyugta, party, baba1, baba2, háziállat. A baba 1-2 módokban beállítható 2 gyermek születési ideje, így pontos életkorukat a róluk készült képekre „nyomtatja” a készülék.
A DISPLAY gomb lenyomásával szöveges leírás is megjeleníthető az adott témaprogramról.
– Az üzemmód választ tárcsa további programhelyeit a fontosabb témamódok foglalják el, melyek voltaképpen egy-egy témacsoportot jelölnek, több módot magukban foglalva. A csoportok az alábbiak:

  • Éjszakai: éjszakai portré, éjszakai tájkép, megvilágítások, kreatív éjszakai táj.
  • Közeli: virág, étel, kisméretű fotótémák, kreatív közeli
  • Sport: normál, kültér, beltér, kreatív
  • Tájkép: normál, természet, épületek, kreatív
  • Portré: normál, bőrtónus-lágy, kültér, beltér, kreatív

A „Kreatív” jelzésű módok nem teljesen automatikusak. Némi beleszólást engednek bizonyos beállításokba (pl. rekesz, vagy záridő), ezért elképzelésünk szerint alakítható a kép az adott témaprogramon belül (pl. Kreatív tájkép módban szabályozható a záridő, így elmosható a csobogó víz mozgása).
(4) Egyképes, sorozat, automatikus sorozat és önkioldó módokat szabályozó kar.
(5) Ki- és bekapcsoló kar. A készülék bekapcsolt állapotát a kar melletti kis, zöld led jelzi.

Lejátszott fotó nagyítása és nézőkép információk

(6) Elülső vezérlőtárcsa: felvételi módban ezzel a tárcsával állíthatjuk a rekeszértéket és/vagy záridőt, illetve az expozíció korrekciót. A tárcsa nyomógombként is használható, így két beállítás (pl. rekesz és záridő) között is könnyedén válthatunk.
A menükben a különböző értékek között lépdelhetünk a segítségével.
Lejátszásnál a naptár-, 30 és 12 képes nézet előhívására, valamint az adott fotó nézetének lépésenkénti nagyítására (max. 16x) használható.
(7) Exponáló gomb: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a képernyő alsó és felső szegélyén látható. A menü opciói között a jobb és bal gombokkal lépkedhetünk, egy adott beállítás értékei között pedig az elülső vezérlőtárcsával lehetséges a váltás.

Gyors (Q) menü

(8) Q.MENU: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a képernyő alsó és felső szegélyén látható. A menü opciói között az elülső tárcsával lépkedhetünk, egy adott beállítás értékei között pedig a fel és le iránygombokkal lehetséges a váltás.
(9) FILM MODE: A gyári színmódok és képfeldolgozási beállítások hívhatók elő e gombbal., úgymint kontraszt, élesség, színtelítettség és zajszűrési fokozat.

Hátul

(1) LVF/LCD gomb: segítségével kapcsolhatunk át LCD-ről LVF-re és vissza. A kereső betekintő nyílása mellett egy szemérzékelőt is elhelyeztek és beállíthatjuk, hogy ennek hatására váltson a kép a két keresőtípus között. Arcunkat az érzékelőhöz közelítve, azaz leárnyékolva a keresőt, a gép automatikusan átvált LVF nézetre. A gépet szemünktől eltartva pedig újra bekapcsol az LCD.
A menüben megadható, hogy a vezérlőtárcsa lenyomása helyett ezzel a gombbal váltsunk a rekesz és záridő beállítása között.
(2) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élessége szabályozható vele, +/- 4 dioptria között.
(3) Lejátszás gomb: a memóriakártyán tárolt fényképek visszajátszása indítható ezzel a gombbal. A gomb következő lenyomásával visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de ugyanez lesz az eredmény, ha félig lenyomjuk az exponáló gombot.

(4) AF/AE-LOCK: a gép által beállított expozíciós értékek és/vagy automata élesség rögzítésére használható. A kép átkomponálása után is ugyanazok az értékek maradnak érvényben. A menüben beállíthatjuk, hogy a kettő közül melyik funkciót (vagy mindkettőt) vezérelje a gomb. Az is megadható, hogy a gomb ismételt lenyomásáig, vagy nyomvatartása alatt legyen érvényben az AF/AE rögzítés.
(5) DISPLAY gomb: felvétel és lejátszás módokban ezzel a gombbal váltogathatunk az különböző információs képernyők között, illetve segítségével kapcsolható ki az LCD kijelző. Felvétel módban a beállításainkat összefoglaló infó képernyő is megjeleníthető.
(6) Négyirányú gomb: iránygombjaival a menüpontok között navigálhatunk és beállíthatjuk a nekünk tetsző értéket.
Felvétel módban a gombok külön funkciókkal bírnak, melyek a következők:
– fel: érzékenység (ISO érték) beállítása.
– bal: AF mező mód kiválasztása.
– jobb: fehéregyensúly beállítás (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk).
– le: Fn gomb, amelyre egy saját funkciót programozhatunk. Nagy segítség lehet a gép kezelésében, de sajnos csak öt beállítás rendelhető hozzá, melyek a következők: képarány, képminőség, fénymérési mód, intelligens expozíció, kompozíciós segédrács.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is haszsnálható.
(7) MENU/SET: segítségével aktiválható, vagy kapcsolható ki a menü. A beállított értékek ugyanezzel a gombbal véglegesíthetők.
Felvétel módban szintén az iránygombokkal beállított opció (ISO, AF mező, fénymérés, fehéregyensúly) érvényesíthető.
(8) Törlés/Z.idő hatás: felvételi módban a gomb lenyomásával a képernyőn ellenőrizhetjük a beállított záridő hatását. Az effekt bekapcsolásához a DISPLAY gombot is le kell nyomnunk. Hosszú záridőnél világosabb, a gép elmozdítására mosódó képet láthatunk, rövid záridőt állítva sötétebb a kijelzőn látható kép.
Lejátszás módban a képek törlésére használható. Választhatjuk az aktuálisan megjelenített fotót, több kijelölt fotó, vagy az összes kép törlését.
Bizonyos menüpontoknál e gombbal léphetünk vissza az opciós ablakból