Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G1 teszt

0

Mért értékek

A Panasonic DMC-G1 kompakt viszonylatban villámgyorsnak számít, legalábbis az összképet tekintve. Ehhez nem csak a gyors működési idők, de a fantasztikus AF-rendszer is hozzásegítik, amely kontrasztérzékelőshöz képest az eddigi leggyorsabb.

A bekapcsolás után a gép szinte azonnal üzemkész, és fél másodpercen belül megjelenik az élőkép a kijelzőjén. Ehhez képest szinte azonnal – 0,1 mp múlva – képes elkészíteni az első felvételt. Ez kiváló teljesítmény, amely szintén a DSLR-ek fürgeségét idézi. Szintén gyors a képek közötti várakozási idő. Ha elég gyorsan nyomjuk az exponáló gombot, 0,46 másodpercenként készülhetnek a felvételek.

Ha az elkészült képet szeretnénk lejátszani a képernyőn, 0,5 mp-et kell várnunk ami már inkább átlagosnak mondható. A képlapozás sebessége viszont elmarad a jobb kompaktok átlagától. 0,3-0,5 másodpercbe telik és érdekes módon a JPG képekkel boldogul nehezebben a gép, míg a RAW fotókat – nyilván azért mert csak egy kis nézőképet jelenít meg belőlük – gyorsabban pörgeti. Ha folyamatosan nyomjuk a lapozó gombokat sajnos nem módosíthatunk a komótos eredményen. 10 képet átlagban 2 kép/mp sebességgel váltott a gép. Kissé lassúnak mondható még a zárkésleltetés ideje is, amit kb. 0,15 mp-nek mértünk. Beállított fókusz esetén ennyi idő telik el az exponáló gomb teljes lenyomása és a tényleges expozíció kezdete között.

Minden másban viszont száguld a DMC-G1. A sokat emlegetett automata élességállítás jó fényviszonyok között 0,2-0,4 mp alatt elvégzi munkáját akár nagylátószög, akár tele állásban használjuk a mellékelt kitobjektívet. Gyengébb megvilágításnál már csökken a sebesség, de a sötétben mért 0,7-1 mp-es idők még így is sokkal jobbak a kompaktok nem ritkán 2-3 mp-es fókuszidejeihez képest.

Megmértük a memóriakártyára írás sebességét is, ami ugyan nem veheti fel a versenyt a legjobbakkal, de igen tisztességes és kompakt téren villámgyors. A kapott eredményt nem befolyásolta, hogy milyen kártyát használtunk, legalábbis ha a jelenleg kapható gyorsabb modelleket választjuk. Az általunk használt kétféle kártyával 8,3 MB/mp-et produkált.

Említésre méltó még a vaku töltési ideje, ami szintén gyors. Átlagosan 1,5-2 mp alatt végzett vele a fényképezőgép.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő
0,6 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 0,5 mp
Felvételbõl lejátszásba
kapcsolás ideje
0,5 mp
LCD kijelzõ, LVF keresõ lefedettsége ~100%
Képváltás sebessége lejátszáskor ~0,3-0,5 mp
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 2 kép/mp
nagylátószög tele
Fókuszálás ideje Lumix G 14-45mm
(zárójelben: AF segédfénnyel)
0,2-0,4 mp
(0,7 mp)
0,2-0,4 mp
(1,0 mp)
Zárkésleltetési idõ 0,15 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 0,46 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 1,5-2 mp
Vaku távolsága optikai tengelytől 7 cm
Gyors (H)l Lassú (L)
Sorozat sebessége JPEG: 2,8 kép/mp (13 kép)
RAW: 2,8 kép/mp (5 kép)
JPEG: 1,75 kép/mp (kártya kapacitása)
RAW: 1,7 kép/mp (6 kép)
  Panasonic
Pro High Speed Class6 SD
SanDisk Extreme III SDHC
Kártyára írás sebessége
(RAW, 12 Mpx)
8,3 MB/mp 8,3 MB/mp
fine standard
JPEG kép minősége 99% 94%