Kipróbáltuk: Panasonic Lumix GH6 – teszt

0

Mért értékek

A Panasonic GH6 is vegyes képet mutatnak a mért idő illetve sebesség értékek. A bekapcsolási idő jónak mondhatü, kicsivel több mint 1 mp alatt élőképet láthatunk. A visszajátszásnál gyorsan megjelenik az elkészített fotó, emellett pedig a képlapozás sebessége is remek. Legalábbis abban az esetben, ha csak fotók között lapozgatunk. Ha videófájlok is vannak a kártyán, akkor az ezek közötti lapozás már sokkal lassabb, már-már idegesítően lassú, ilyen tartalmakat ugyanis a GH6 1,7 videófájl/mp sebességgel lapoz SD kártyáról, de SDexpress memóriakártya esetén sem sokkal jobb a helyzet: itt 3,3 videófájl lapozható másodpercenként. Ez áthidalható úgy, ha áttérünk bélyegképes módra, ott ugyanis pillanatok alatt átugorhatók a videófájlok is.

Ami kevésbé volt még meggyőző, az az SD kártyaírási sebesség. Ezt a problémát egyébként már a G9-nél is tapasztaltuk. A papíron akár 260 MB/s írási sebességgel rendelkező UHS-II kártyákkal sajnos csak 110 MB/s körüli írási sebességet sikerült mérni egy 200 RAW képes, 75 kép/mp-es sorozatfelvételnél. Azt hozzá kell tennünk, hogy ez már így is sokkal jobb, mint a GH5 II-nél is mért 80 MB/s érték. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy ugyanez a kártya Olympus PEN, illetve OM-D fényképezőgépekben simán viszi a 160 MB/s írási sebességet, ugyanakkor azokban a gépekben egy UHS-I-es kártya is tud 70 MB/s-ot, azaz valószínűleg a Panasonic gépek SD vezérlője nem túl fürge.
A CFexpress kártyára viszont jó sebességgel ír a gép, igaz, a kártya által kínált sebesség itt sem kihasználható: elviekben 1 GB/s feletti sebesség is elérhető lenne, ehhez képest 180 MB/s-ot sikerült csak mérni – ez azonban lehet a képfeldolgozó processzor sebessége miatt is, hiszen itt már ez lehet a szűk keresztmetszet.

Mért értékek
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig szükséges
idő
1,2 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,7 mp
Képek közötti lapozás sebessége 21 kép/mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,15 mp
Lexar 128 GB W:1750 MB/s Lexar UHS-II W:260 MB/s
Kártyára mentés sebessége (RAW) 180 MiB/s 110 MiB/s