Kipróbáltuk: Pentax K-30 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Elülső vezérlőtárcsa

(2) Be-, és kikapcsoló kar.

(3) Exponáló (zárkioldó) gomb, az állóképek elkészítéséhez, valamint a videófelvétel indításához és leállításához.
(4) Expozíció-kompenzáció gomb: bármely felvételi üzemmódban a gomb lenyomásával majd a hátsó vezérlőtárcsa elfordításával korrigálhatjuk az expozíciós értékeket (±5 Fé között).
(5) Zöld gomb: a magasabb szériás Pentax DSLR-ekből átkerült kezelőszerv. Különböző expozícióvezérlési módok rendelhetők hozzá, így e gombról közvetlenül elérhető például a programautomatika üzemmód.
(6) Üzemmód választó tárcsa 12 üzemmóddal:
Auto mód: teljesen automatikus üzemmód, melynél a fényképezőgép önmagától választ témamódot az adott szituációnak megfelelően. Az automatikus üzemmód ellenére kézzel is megadható az érzékenység és használható az expozíció-kompenzáció is.
Videofelvétel mód: automatikusan bekapcsol az élőkép funkció, az expo gomb lenyomásával pedig megkezdhetjük a videofelvételt. A kioldó gomb ismételt megnyomásakor a mozgóképrögzítés leáll.
P: programautomatika mód, melynél a rekesz- és záridő értéken kívül minden mást a fotós állíthat. Az expozíciós alapértékekre csak az expo korrekcióval (±5 Fé), vagy az úgynevezett program eltolással lehetünk hatással. Ennél a gép által beállított rekesz és záridő érték együttesen tolható el. Ekkor az Av Hyper vagy Tv Hyper felirat jelenik meg az infó képernyőn.
Sv: érzékenység előválasztás. A fotós a hátsó vezérlőtárcsa segítségével az érzékenységet szabályozhatja, a gép pedig ennek megfelelően állítja be az expozíciós értékeket. Expozíció korrekcióra is lehetőségünk van ebben az üzemmódban.
Tv: záridő előválasztás. A felhasználó a záridőt szabályozhatja az elülső tárcsával, 1/6000..30 másodperc között, 1/3 Fé lépésekben (pontosabban a menüben megadott lépésköznek megfelelően). A gép a megszabott záridőhöz automatikusan állítja be a rekeszértéket. Használhatunk expozíció korrekciót is.
Av: rekesz előválasztás. Hasonló az előző üzemmódhoz, de itt a rekesz értékét állíthatjuk, melyhez a gép – a fénymérés alapján – egy záridő beállítást rendel. A választható rekeszérték a géphez csatlakoztatott objektívtől függ. Elméletileg F1,0 és F99 között állítható. Az expozíció korrekció Av módban is lehetséges.
TAv: zársebesség és rekeszprioritásos automatika. Gyakorlatilag manuális üzemmód, amelynél automatikus érzékenységet használ a fényképezőgép.
M mód: bármely beállításhoz hozzáférhetünk, beleértve a rekesz és záridő értékét is, emellett az érzékenységet is kézzel rögzíthetjük. Ebben az üzemmódban értelemszerűen nem kapunk expozíció korrekciós lehetőséget.
B mód: hosszú expozíciós felvételekhez. Az expozíció vezérlését nem a gép végzi, hanem addig tart, amíg az exponáló gombot (vagy a távvezérlő exponáló gombját) zárt állapotban tartjuk.
U1 és U2: felhasználói módok, melyekbe a saját beállításainkat menthetjük el.

SCN: 19 témamód: portré, tájkép, makró, mozgó tárgy, éjszakai portré, naplemente, kék ég, zöld erdő, éjszakai téma, éjszakai HDR, éjszakai felvétel, étel, háziállat, gyerekek, szörf és hó, háttérvilágításos árnykép, gyertyafény, színpadi fény, múzeum.

Elöl

(1) Bajonettzár kioldója objektívcseréhez.
(2) Vakunyitó gomb: megnyomásával felpattintható a beépített vaku, mely egyben a villanó bekapcsolt állapotát is jelenti. A szükséges vakumód a bal iránygomb lenyomása után megjelenő menüből választható ki. A vaku teljesítményét is ugyanitt módosíthatjuk.
(3) RAW/FX gomb: egy kép erejéig változtathatjuk meg a felvétel minőségi beállítását, így térhetünk át JPEG módról RAW+JPEG módra. A menüben egyéb funkció is rendelhető ehhez a gombhoz. Erről a következő oldalon írunk részletesebben.
(4) AF.S/C/MF: egyszeri, követő vagy manuális fókusz kapcsoló. AF.S állásban a gép automatikusan állít élességet, C módban folyamatos az élességállítás, míg MF módban kézzel fókuszálhatunk, vagy a keresőre, vagy LiveView módban digitálisan nagyított képre hagyatkozva.

Hátul

(1) LV gomb: az élőkép (LiveView) mód be- és kikapcsolására szolgál. Az élőkép videó módban automatikusan is aktiválódik. Lejátszáskor az adott kép törlésére használható.
(2) Hátsó vezérlőtárcsa: a rekesz/zársebesség beállítására használható, lejátszás módban a képekbe nagyítás kezdeményezhető a segítségével.
A menüben közvetlen lapozhatunk az egyes oldalak között.
(3) AF/AE-L: az automatikus élességállítás és/vagy a fénymérés rögzítésére, illetve aktiválására szolgál. Pontos funkcióját az Egyedi menübeállítások között állíthatjuk be. További információk a következő oldal Egyedi beállítások pontjánál.
(4) Lejátszás gomb, mely első megnyomásakor aktiválja, a következőnél pedig kikapcsolja a képek és videók visszajátszását. Lejátszás módból az expo gomb félig lenyomásával is visszakerülhetünk felvételi állásba.
(5) Négyirányú vezérlőgombok: a menükben segítségükkel navigálhatunk az egyes opciók és oldalak között.
Felvételi üzemmódban egy-egy fontosabb szolgáltatás elérésére is használhatók, melyek piktogramja a gombokon látható. Ezek a következők:

  • Fel: érzékenység
  • Le: fehéregyensúly (lejátszáskor képmódosító gyorsmenü)
  • Jobbra: kioldás és sorozatmód beállítása
  • Balra: vakumódok

Lejátszásnál a fotók (videók) közti lapozásra használhatjuk. Kinagyított kép esetén a képrészlet görgetését végzi.

(6) OK gomb: a kiválasztott értékek elfogadására, ill. felvétel módban a fókuszpont kiválasztásának kezdeményezésére szolgál.
(7) Info gomb: felvételi üzemmódban a fontosabb képkészítési információkat tartalmazó képernyő jeleníthető meg a gombbal, melynek legtöbb adata közvetlenül innen is állítható (aktív státuszkijelzés). Újra lenyomva egy további adatbeállító oldalra jutunk.
Lejátszás módban a visszanézett képen megjelenő adatok mennyiségét befolyásolhatjuk vele. Alapesetben a fájl formátuma, neve, az érzékenység, a rekeszérték és záridő látható, de megjeleníthetünk RGB vagy világossági hisztogramot, valamint egy újabb gombnyomással részletes felvételi infókat is, ahol többek között az alkalmazott gyújtótávolság is látható, más egyéb paraméterek mellett.
(8) Menü: bármely üzemmódban a menü megjelenítésére szolgál. A belső menübeállításokból ezzel a gombbal léphetünk vissza a főmenübe. A részletes opciókról a következő oldalon lesz szó.