Kipróbáltuk: Pentax K-30 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Pentax K-30 a K-5-ben is használt SAFOX IXi+ fáziseltérésen alapuló, automata élességállító rendszert használja. A 11-pontos AF rendszer középső 9 pontja keresztszenzoros, azaz mind a vízszintes, mind a függőleges élekre érzékeny. A két legszélső AF pont csak a vízszintes éleket érzékeli.

Az AF rendszer -1 ..18 fényérték között biztosít megbízható működést. Nagyon gyenge fényviszonyok között a gép előlapjára épített zöld színű LED-es segédfény nyújt támaszt az automatikának. Hiába azonban a dedikált AF segédfény, sajnos semmivel sem ad gyorsabb fókuszálást ez a megoldás, mint más gyártók beépített vakuvillantása. Más kérdés, hogy sokkal kevésbé zavaró külső szemlélő számára.

Az autofókuszt itt is háromféle üzemmódban használhatjuk:

  • AF.A: automata módválasztás a következőkben vázolt két opció között (ezt a menüben állíthatjuk be).
  • AF.S: egyszer automata élességállítás, mely az exponáló gomb félig lenyomásakor és/vagy az AF gomb lenyomásával aktiválódik és a beállított tárgytávolságon marad (a gép elején lévő kapcsolóval állítható).
  • AF.C: folyamatos autofókusz, mely az említett módon aktiválható, de a kép átkomponálásakor, vagy az élesre állított téma elmozdulásakor folyamatosan frissül a fókusz állítása (a gép elején lévő kapcsolóval állítható).

AF területek szerint választhatunk automatikus 11 pontos, automatikus 5 pontos, kézi területű és középpontos módot.

Automata élességállítás mellett természetesen kézi fókuszálásra is van lehetőségünk, a gép bal oldalán lévő AF/MF kapcsoló használatával. MF (Manual Focus) módban az objektív fókuszgyűrűjét használhatjuk és a keresőképre, vagy a hátsó LCD élőképes kijelzésére kell hagyatkoznunk. Plusz segítségként a keresőben lévő fókuszjelzés is felvillan, illetve apró hangjelzést is bekapcsolhatunk, ha a gép pontosnak értékeli az élességállítást. Élőképnél az INFO gombbal bekapcsolható nagyítás jelenthet segítséget, mely azonban sajnos csak digitális interpoláció, így a pontos részleteket nem látjuk. Ezt ellensúlyozandó van lehetőség élkiemelésre is, bár bavallom őszintén, az ilyen hókuszpókuszok számomra sokkal kevésbé adnak támpontot, mint a jól látható, rendesen kiolvasott és megjelenített részletek. A gyenge MF teljesítmény miatt egy fekete pont a Pentaxnak.

A Pentax K-30 77 fénymérési mezővel operál, ebből pedig a következő módokat hozza ki:

  • Multi-szegmenses: mind a 77 mérőmezőt használja a gép. A menüben beállítható a fénymérési mező és az AF-mező összekapcsolása.
  • Középre súlyozott átlag: az összes mezőt használja a gép, de a középső területet fokozottabban veszi figyelembe.
  • Szpot: csak a középső mérőmezőt használja a gép.

A gép által mért expozíció adatok P, A és S módban a ±5 fényérték között állítható expozíció korrekcióval bírálhatók felül.

Sorozat fényképezés, videó

Sorozatfelvételt kétféle sebességgel készíthetünk, 3, illetve 6 kép/mp-cel. Legalábbis a specifikációk szerint. Méréseink ugyanis RAW és JPEG formátumnál egységesen 5,3 kép/mp sebességet adtak a gyors sorozatra.
A gyorsabb sebességű sorozatot JPEG-nél több, mint 10, RAW formátumban 8 képig tartja, ezt követően új kép akkor készülhet, ha egy fotó már kikerült a memóriakártyára.

Normál sorozaton kívül készíthetünk időzített sorozatot is. Ez esetben megadhatjuk a kezdési időpontját (időpont, vagy azonnali), a képek közötti időközt (3mp-24 óra, másodperc pontossággal), illetve a képek számát 2-től max. 999 között. Van lehetőség az időzített sorozatot videókészítéssel kombinálni, ilyenkor maximum FullHD felbontású mozgóképet kapunk mJPEG tömörítéssel.

Ezen kívül automatikus expozíciósorozat is használható, 3 kép hosszban, ± 1/3..1 1/3 Fé eltérésekkel.

Videófelvételt maximum 1920×1080 pixeles felbontásban készíthetünk, emellett 1280×720 pixeles HD és 4:3 oldalarányú VGA mód áll még rendelkezésünkre. A tömörítés H.264 kodekkel történik, MOV konténerben. A képfrissítés FullHD felbontásnál 23,976 vagy 25 vagy 29,97 kép/mp, HD-nél emellett 50 és 59,94 kép/mp is lehet.
A filmekbe mono hang kerül, a videófájlok maximális mérete kb. 4 GB (vagy 25 perc).

1920×1080 pixel, 29,97 fps, H.264, 22 mp, 59 MiB, ~22000 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280×720 pixel, 59,94 fps, H.264, 24 mp, 65 MiB, ~22300 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvétel kékórában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videófelvétel során működik a fénymérés, illetve az AF/AE-L gomb megnyomására kezdeményezhető az automatikus élességállítás. A felvétel előtt kiválaszthatjuk a felvételi üzemmódot, program automatika, rekesz előválasztás, zársebesség előválasztás, illetve manuális módok közül. Felvétel közben azonban már sem a rekeszt sem a záridőt nem módosíthatjuk.

Különleges lehetőség a szakaszos (interval) videó, ahol az automatikus időzített fotózáshoz hasonlóan megadhatjuk a kívánt időközt, a felvétel hosszát, illetve a kezdés időpontját. A végeredményt mJPEG tömörítésű, maximum FullHD felbontású AVI videófájlban kapjuk meg (a K-01 videója).

Időzített sorozatból készült videó