Kipróbáltuk: Pentax K-5 II teszt

0

Bevezetés és újdonságok

„Rohan az idő”, énekelte Koncz Zsuzsa több mint 40 éve. A Pentaxnál is érezhették az idő szorítását, és a két éve kiadott sikermodellhez gyorsan kiadtak egy frissítést. Miért hívom sikermodellnek? Mert egyszerűen jó, sőt nagyon jól sikerült gép volt a K-5, így a „járt utat a járatlanért…” mottó jegyében két év elteltével is elég belőle egy itt-ott ráncfelvarrt változat. Hát, ez lett a Pentax K-5II, valamint testvére a K-5 IIs. Utóbbi a manapság divatos AA szűrő nélküli változat, nálunk azonban az alapmodell, egy sima K-5 II járt, mely szeptemberi bejelentése után mostanában kezd feltűnni a hazai boltok polcain. A két új típus előbb említett apró különbsége miatt tesztünk megállapításai (a Képminőség részt leszámítva) a K-5 IIs-re is érvényesek.

A „kisfilmes” DSLR-ek között nem kínál profi gépet a Pentax – a 645D a középformátumú kategóriát erősíti. A K-5 II-t, ára alapján, valahová a középkategóriába lőtték be, de szolgáltatásainak jó részét nem kínálják az ottani gépek. Ha az alap tulajdonságait nézem (felbontás, videó) jórészt átlagosnak mondható, de azért akadnak olyan képességei melyek a kategória fölé emelik. Hogy csak néhányat említsek: ISO51200 érzékenység plafon, 7 kép/mp-es sorozat, nagyon részletes konfigurálhatóság, teljes lefedettségű kereső, átlagon felüli AF érzékenység.

Árban nagyjából a Sony SLT-A57 és A65 áll hozzá közel. Bár az utóbbi videóban és felbontásban is jobb, az említett extrák terén nem éri utol a K-5 II-t. Saját házon belül említhetjük a K-7-et is mely éltes kora révén már ebben az árkategóriában mozog (ha még találni egyáltalán), és papíron ugyan egy lépéssel jobb széria, de felbontásban, videóban, fókuszban, sorozatban és érzékenységben is elmarad az új modell mögött.

balra: K-5; jobbra: K-5 II

A dobozból kivéve elsőre azt hittem véletlenül egy K-5-öt csomagoltak be, de az előlapon a II-es azért egyértelmű volt. Egyébként mint két tojás…és képességben sincs ezernyi különbség. Íme a két modell eltéréseit tartalmazó táblázat:

A Pentax K-5 és K-5 II(s)
közötti főbb különbségek
Pentax K-5 Pentax K-5 II(s)
AF rendszer SAFOX IX+ SAFOX X
AF mûködési tartomány -1 – +18 Fé -3 – +18 Fé
Kiterjesztett AF-terület van
Auto ISO minimum tartomány: ISO80 – ISO1600
maximum tartomány: ISO200 – ISO51200
minimum tartomány: ISO80 – ISO6400
maximum tartomány: ISO100 – ISO51200
BULB módban beállítható
max. érzékenység
ISO 1600 ISO 51200
LCD 3″ (7,5 cm)
921 000 képpont
3″ (7,5 cm)
921 000 képpont
Tükrözõdésmentes bevonattal és légmentes
védõüveggel
GPS opcionális (O-GPS1)
AA szûrõ van van (a K-5 IIs modellben nincs)
Kész fotók egymás melletti összehasonlítása van
Tömeg (csak a váz) 660 gramm 680 gramm