Kipróbáltuk: Ricoh RDC-i700 teszt

0


A Ricoh 2000-es év végén bemutatott egy új, az RDC-7-eshez hasonló modellt, az RDC-i700-at. A bemutató alkalmával közzétett képen az új masina nem sokban különbözött az elődtől. Ugyan az a lapos forma, a felhajtható és forgatható LCD, a vékony előlapon kicsi optika és két exponáló gomb. Az egyetlen feltűnő különbség, hogy a gépet egy mutató pálcával ábrázolták, amivel a sajtóközlemény szerint az LCD monitoron lehetett vezérelni a fényképezőgépet.

A meglepetés csak akkor ért, mikor megérkezett hozzám a Ricoh Magyarországtól a tesztre szánt példány: a gép megnőtt. Vastagabb és nagyobb lett. Az RDC-i700 mérete egy kisebb határidőnaplóéhoz vagy egy összecsukható kéziszámítógépéhez hasonlítható. A méretváltozás okára az LCD felnyitása után jövünk rá: a képernyő is nagyobb lett, átmérője 9 cm (3,5″), ami tekintélyt parancsoló.

A gép tudása annyira szerteágazó, hogy részletes bemutatása jelen cikk keretében szinte megoldhatatlan. Ezért főleg a fényképezéssel kapcsolatos funkciókra és azok használhatóságára térnék ki. A többi funkciót csak említésszinten tudom bemutatni.

Kívülről


Az RDC-i700-as külsőre nagyon profi. Fém burkolat strapabírást és eleganciát sugall. A gépnek van egy egészséges tömege, így nem zsebben a legkényelmesebb a szállítása. A digitális fotózásban teljesen járatlanok valószínűleg hamarabb neveznék kéziszámítógépnek, mint fényképezőgépnek.


A lapos kialakításból kifolyólag nincs olyan klasszikus előlapja. Az előlapnak kinevezett vékonyka oldal az optikának, a vakunak és az egyik exponáló gombnak kínál megfelelő helyet. Természetesen itt van az átnézeti kereső optikája is. Az exponáló gomb alatti apró rések mögött a mikrofon rejtőzik.


A fényképezőgép legérdekesebb részeit a tetejére tették. Az LCD becsukott állapotában az Információs LCD, a programválasztó tárcsa (SETUP, videó mód, sorozatfelvétel mód, dokumentáció mód, hangrögzítés mód, felvétel mód, visszajátszás mód, csatlakozás mód és hálózati mód), a zoom vezérlőkapcsolója, egy exponáló gomb és négy funkciógomb (időzítő, képminőség/felbontás, memóriaválasztó, vakubeállító) látható. A befelé fordított LCD alatt áttekinthető navigációs gombokat kapunk. Ezek közül csak a makró gombja lóg ki. Az LCD monitor bekapcsolása után derül ki hogy nem csak nagy, de nagyon jó minőségű és felbontású is.

Az LCD-t kifordítva az érintésérzékeny képernyőn kényelmesen írhatunk vagy szerkeszthetünk. A fényképezőgép kezelőfelülete ezzel megnőtt és az elhelyezhető funkciók száma szinte korlátlanná vált. Az LCD monitornak köszönhetően a képernyőn mindig csak a szükséges és az aktuális ponton használható gombok jelennek meg, így egyszerűvé téve a felhasználó munkáját. Az i700 jól mutatja, hogy mi történik akkor, ha a fényképezőgépbe integrált apró számítógépnek (ami eddig csupán a képfeldolgozással foglalatoskodott) egy kezelőfelületet adnak. Az egész fényképezőgép működése leegyszerűsödött miközben tudása jelentősen megnőtt.


A gép hátlapja az előlaphoz hasonlóan vékony és nem tartalmaz túl sok mindent. Jobb kéz felöli végén található az akkumulátortartó nyílása, ami a Ricoh, Toshiba és Fujifilm gépeknél már megszokott lítium ion akkumulátorhoz hasonló, de annál hosszabb energiaforrást rejteget. Az akkunyílás fedele a megszokott egyszerűséggel nyitható: el kell húzni egy kicsit és máris felnyitható. A kereső nyílása szintén a hátlap jobb oldalán kapott helyet. Szokás szerint nagyon kicsi, így sok mindenre nem használható, de azért jó, hogy van. A kereső mellett két státuszjelző ledet találunk, amelyek az élességállítás sikerességére/sikertelenségére figyelmeztetnek illetve egyéb folyamatban lévő műveletekről értesítenek. A funkcióválasztó tárcsa alatt kapott helyet a fényképezőgép főkapcsoló gombja. Nehéz megmagyarázni miért, de valahogy furcsa volt. A sok nálunk járt gép után nem volt könnyű megszokni, hogy ott van a gomb. Valószínű hosszabb használat után nem lett volna vele gond, de talán lehetett volna valami szerencsésebb megoldást is találni.

Közvetlen a lecsukott LCD pereme alatt találhatók a Display és a Menu gombok. Az előbbivel az LCD kapcsolható ki, míg az utóbbival az adott mód menüjébe léphetünk be. A főkapcsoló piros gombja és a Menu gomb közötti J feliratú gomb egy olyan extra szolgáltatás előcsalogatására szolgál, amivel eddig egy gépben sem találkoztunk pedig sokszor nagyon hasznos tud lenni. Lehetőség van egy olyan előre elkészített lista használatára, amelyik a mindenképpen lefotózandó témákat tartalmazza. Az elkészített képeket a lista egyes elemeihez rendelhetjük, így biztos, hogy nem felejtkezünk el egy képről sem.

A Display gomb alatti két apró gombbal az LCD monitor kontrasztosságán állíthatunk. A hátlap alján lévő hosszú hengeres kiemelkedés rejti az LCD monitoron való vezérlésre szolgáló ceruzát. A műanyag pálca elhelyezése remek, pont kézre esik.


Az i700-as jobb oldalán található az USB csatlakozója és az audio/video kimenet. Az USB csatlakozón keresztül a fényképezőgépről nem csak a képeket tölthetjük le de eddig nem látott módon használhatjuk a fényképezőgépet (de erről majd kicsit később). Az USB csatlakozó mellett található az objektívsapka elvesztését megakadályozó zsinór rögzítőpontja. Az objektívsapka mindenképpen szükséges tartozék, kialakítása rögzítése is megfelelő, de egy ilyen minden tekintetben jövőbe mutató gépen kicsit elavultnak tűnik.


A fényképezőgép másik oldalán találhatók a memóriakártyákat vagy a kommunikációs kártyákat befogadó nyílások. Az i700-ason egy CompactFlash Type II-es és egy PCMCIA Type II-es kártyahelyet találunk, ami nem csak memóriakártya választásban teremt nagy szabadságot, de lehetővé teszi egyéb eszközök használatát is. A kártyák kivétele az Eject feliratú ajtó mögötti gombok megnyomása után lehetséges. A kártyák védelmében az ajtó kinyitásakor a fényképezőgép kikapcsol. Szintén ezen az oldalon található a hálózati adapter csatlakozója, amire a gép nagy étvágyát nézve szükség is lehet.

A fényképezőgép alján a fogást segíteni hivatott gumírozott felületet és ez állványra rögzítést lehetővé tevő menetet találjuk.

Felvétel mód
Mint azt a funkcióválasztó tárcsán is láthattuk a fényképezőgép nem csak állóképek rögzítésére, hanem videó, dokumentum (fekete-fehér) és hangrögzítésre is alkalmas. Mivel elsősorban a modell fényképezőgép funkciójára voltunk kíváncsiak a többi módra nem térek ki.

Az RDC-7-hez képest az egyik legnagyobb változás, hogy kimaradt a dupla expozíciós felvételi mód, és nincs lehetőség a kép interpolálására sem, így a fényképezőgéppel rögzíthető képek legnagyobb mérete 2048 x 1536 pixel. Legkisebb tömörítéssel az így készült fájlok mérete 1-1,2 MB. A képeket összesen három helyre menthetjük: a gép belső memóriájába (kb 8 MB), a CompactFlash kártyára vagy a PCMCIA kártyára. Az utolsó kettőhöz persze a két kártyahelyekre megfelelő memóriakártyákat kell tenni. A 3x (35-105 mm) optikai zoom átlagosnak mondható. Ezen felül 1,3x, 16x és 3,2x digitális zoomot is választhatunk. A képek megkomponálásánál jól használható a nagyméretű LCD, ami ugyan úgy mint a Canon G1-nél itt is elforgatható és a legkényelmesebb pozícióba állítható. Így nem kell görnyednünk ha egy képet alacsonyról szeretnénk elkészíteni. Viszont a gépet fejünk fölé emelve az LCD már csak akkor használható, ha álló helyzetbe forgatjuk, mivel a kihajtható panel a gép tetején és nem a hátlapján van.

A fényképezőgép optikájának köszönhetően makró módban a téma és a gép távolsága nem kell, hogy nagyobb legyen 1 cm-nél. Ezzel az i700 a legjobb makrófotózáshoz használható gépek közé is bekerült.

Sajnos a fotós beállítások terén nem volt olyan bőkezű a Ricoh. A gép teljesen automatikusan beállít mindent. Nincs blende, záridő előválasztás sem, nemhogy manuális felvétel mód. Egyetlen kivétel az élességállítás, amit kézzel is megtehetünk, de ennek van a legkevesebb értelme. Nem ártott volna egy egyedi fehéregyensúly állítási lehetőség sem a négy beállított érték mellé.

Mint már említettem lehetőség van egy előre összeállított lista előcsalogatására is, ami biztosítja, hogy minden szükséges felvételt elkészítünk. A használati utasítás példája szerint jó segítőtársa lehet ez a funkció egy autókiállításról tudósító újságírónak, aki előre el tudja tervezni, hogy melyik autóról és milyen képet szeretne készíteni. A géppel végigjárja a standokat és a listán szereplő pontoknak megfelelően elkészíti a szükséges képeket. Minden ponthoz akár több kép is készíthető, így ha van hely nem kell foglalkozni azzal, hogy melyik kép sikerült a legjobban. A képek otthon a számítógépen a pontoknak megfelelően csoportosítva jelennek meg, így a képek kategorizálása is azonnal adott. A listát elkészíthetjük a fényképezőgépen illetve a saját számítógépünkön is. Ez utóbbi esetben Word illetve Excel formátumban (a használatiban leírt módon) kell elkészíteni a fájlt.

Visszajátszás
A fényképezőgépbe épített számítógépnek köszönhetően a visszajátszás mód nem csak az elkészített képek ellenőrzésére, hanem azok módosítására és kommentálására is jól használható. Az elkészült képet méretre vághatjuk, megjegyzést írhatunk hozzá, sőt vázlatokkal is elláthatjuk. Egy helyszíni tudósításnál ahol a környezet is lényeges lehet az elkészült kép mellé a tudósító lerajzolhatja az épület alaprajzát, amire egy másik színnel útvonalakat rajzolhat vagy bejelölheti a kép készítésének helyét is. Miért lényeges ez? Mert mint a következőkben látni fogjuk a fényképezőgéppel nem csak fotózni lehet.

A felvételek természetesen index képes megjelenítésben és nagyítva is megtekinthetők. A kiválasztás és a visszajátszás teljes vezérlése az érintőképernyőn az írópálcával történik. A jól kialakított kezelőfelületnek és a képernyőn megjelenő megfelelő méretű gomboknak köszönhetően a fényképezőgép vezérlése könnyű és élvezetes. Mintha a számítógépünknél egy képkezelő szoftver előtt ülnénk.

Egyéb szolgáltatások
A fényképezőgépben elérhető menüpontok legnagyobb részét ezek a funkciók és beállításaik teszik ki. A PCMCIA foglalaton keresztül a fényképezőgépbe modem vagy hálózati kártya illeszthető, ami lehetővé teszi, hogy a fényképezőgéppel lokális hálózatra vagy az internetre csatlakozzunk. A beépített programokkal így levelezhetünk, webezhetünk, a képeinket feltölthetjük egy ftp szerverre vagy az internetre kapcsolt asztali gépünkre. Sajnos a fényképezőgép csak néhány kiválasztott modemmel és hálókártyával működik így ezeket a funkciókat egyelőre nem tudtuk kipróbálni (a modemünkkel tárcsázott, csatlakozott, de a tcp/ip kapcsolat már nem jött létre). Jó hír viszont, hogy a néhány támogatott eszköz között ott van a Nokia CardPhone, ami teljes mobilitást biztosít. Így egy tudósító azonnal az események után (vagy akár alatt) elküldheti az elkészült képeket és a vázlatait a szerkesztőségbe. Az ehhez szükséges összes funkció megtalálható ebben a fényképezőgépben. A kép megfelelő részletének kivágásával megúszhatjuk a nagyméretű teljes kép átküldését is. Szinte hihetetlen.

És még nincs vége a meglepetéseknek. Tegyük fel, hogy a már említett autókiállításról az irodába visszaérve a fényképezőgépet a számítógépünkhöz csatlakoztatjuk. Az i700-as nem egy új meghajtóként, hanem egy ip cím formájában jelenik meg a hálózaton. Így egy web böngészőbe beírva a fényképezőgép SETUP-jában beállított ip címet máris a fényképezőgépben találjuk magunkat. Itt a kiállításon készült képek az előre összeállított lista alapján csoportosítva egy jól navigálható honlap formájában jelennek meg. Természetesen lehetőség van a fényképezőgép paramétereinek beállítására és az exponálásra is, szintén a honlap egyik oldalán keresztül.

Képminőség
A Ricoh RDC-i700-as modellje nem csak szolgáltatásválaszték, de képminőség terén is a jobbak közé tartozik. A teszt során készített képeink már a monitoron is meggyőzőek voltak, de az igazi meglepetést az elkészült papírképek okozták. A tár.hu Digitális Papírkép szolgáltatásán keresztül rendelt képek színei annyira szépek lettek, hogy szinte el sem hittem. A képernyőn megjelenő képnek egyedül talán az élességét lehetne kritizálni, de ha a képet nyomtatásra szánjuk, akkor ezzel a legtöbb esetben nem érdemes foglalkozni. Az élesség egy PhotoShop-ban egy unsharp mask szűrővel javítható egy kicsit, ha képernyőn kívánjuk felhasználni a felvételt. A kép átméretezésekor is sokat javul a helyzet.

A fényméréssel nem volt semmi gond. A képek megfelelően exponáltak, ahogy azt egy jó automata fényképezőgéptől az ember elvárja. Sok fényképezőgépen előfordul, hogy a homogén felületek nem egyszínűek, hanem sok árnyalatban eltérő színű pöttyök alkotta halmazok. Ez általában nyomtatásnál nem jelent problémát, de a képernyőn nem lesznek túl meggyőzőek a színek. Az i700-asnál ilyen probléma nem volt. Ami egyszínű a valóságban, az homogén lett a képen is.

Említettem már, hogy a gépen nincs egyedi fehéregyensúly állítási lehetőség. Erre a legtöbb esetben nincs szükség, mivel a fényképezőgép automatikája nagyon precízen választja meg a fehéret a képen. Néha, nem megszokott színhőmérsékletű lámpáknál jól jönne az egyedi érték, de szerencsére ez a ritkábbik eset.

Fogyasztás
A fényképezőgép egyik legnegatívabb pontja. Mikor kibontottam a gép dobozát a fényképezőgép mellett két akkumulátort találtam. Meg is jegyeztem magamban, hogy milyen rendesek a Ricoh-nál, hogy ezzel is segítik a munkámat. Aztán próbálgatás közben rájöttem, hogy szükség is van a két akksira. A nagyméretű kijelző és esetlegesen a modem illetve a hálókártya fogyasztása rendesen meríti a nagykapacitású akkut. Többször előfordult, hogy meg lettem volna lőve, ha nincs nálam a feltöltött tartalék akku, mivel a gépben lévő pont akkor merült le mikor éppen kellett volna. Konklúzió: egy tartalékakku beszerzése kötelező, a hálózati adapter használata ajánlott. Az akkumulátor töltése a géphez mellékelt töltővel oldható meg, ami hasznos lehet, ha plusz akkut veszünk.

Szoftver
A fényképezőgéphez 2 cd-n mellékelnek szoftvereket. Én a driver installig jutottam, mert utána teljesen lekötött a szerverként üzemelő fényképezőgép. Az ötlet szenzációs és a megvalósítás sem sikerült rosszul. A telepítéssel nem volt különösebben gond.

Értékelés
Adva van egy fényképezőgép, amelyik kellően jó minőségű képet készít, hogy bekerüljön az amatőr digitális fényképezőgépek felső kategóriájába és adva van egy feladatkör, amit csak egy másik eszközzel lehet csak megoldani. A Ricoh merész lépést tett és elkészített egy olyan hatékonyságnövelő, multifunkciós eszközt, amivel újságírók, kárszakértők és más szakmák munkatársai gyorsíthatják, egyszerűsíthetik munkájukat azzal, hogy minden feladatot egy eszközzel tudnak megoldani. Ebből kifolyólag az RDC-i700-assal nem mint családi fényképezőgéppel, hanem mint a szakemberek munkáját segítő legfontosabb eszközzel fogunk találkozni. A Ricoh Magyarország a gép bevezetését nettó 369 ezer forintos kedvezményes árral igyekszik segíteni.

A fényképezőgépet a Sowah Kft által forgalmazott EagleTec memóriakártyákkap használtuk.

A tesztgépet a Ricoh Hungary Kft-től kaptuk kölcsön.