Kipróbáltuk: HP PhotoSmart 315 teszt

0


A gépet a gyári dobozában, meglehetősen csupasz állapotban kaptuk meg. A nagy dobozban, egy viszonylag kicsi (azért nem miniatűr) fényképezőgépet, egy CD-t (mindkét oldala teljesen csupasz) és egy USB kábelt találtunk. A gépen jól látszódtak a korábbi tesztek nyomai. Nyilván ezen korábbi tesztek során koptak el a gép egyéb tartozékai.

Kívülről


Amennyire szép volt a C912-es, annyira csúnyára sikerült a 315-ös modell. Az embernek az az érzése mintha a fényképezőgépet 3-4 évvel ezelőtt tervezték volna, csak elfelejtették piacra dobni. Egyértelműen a néhány évvel ezelőtti egyszerűség jellemzi. Nincs egy divatos elem sem rajta. Persze a konzervatív, régimódi kialakításnak valószínűleg más okai vannak. A gép elölről nem különböztethető meg egy hagyományos filmes fényképezőgéptől. Minden úgy van kialakítva rajta, hogy a használójának ne is kelljen tudnia arról, hogy digitális fényképezőgépet használ.

Mikor korábban a Fujifilm FinePix1400-as és a FinePix2400-as fényképezőgépeket próbáltuk, akkor azt hittem, hogy nem nagyon lehet már (ésszerűen) egyszerűsíteni a digitális fényképezőgépeket. Tévedtem. A HP PhotoSmart egy minimális tudással felszerelt rendkívül egyszerű fényképezőgép.

Az előlap közepén egy elhúzható objektívvédő alatt található a gép optikája. Az elhúzható takaróelem egyben a fényképezőgép felvétel módjának a főkapcsolója is. Kattanásig elhúzva kapcsolhatjuk a fényképezőgépet felvétel állásba. Az ablakot behúzva a PhotoSmart 315 kikapcsol. Az ajtó nem csak az optikát, hanem a keresőt is takarja, így kizárt, hogy elfelejtsük bekapcsolni a fényképezőgépet. A frontlencse átmérője rendkívül kicsi, kb. 5 mm, ami a kép minőségére nézve nem túl bíztató. Egy ekkora lencsével kell ugyanis összegyűjteni és egy néhány mm átmérőjű területre 1600 x 1200 pixeles felbontásban rajzolni a témát. Az objektív autofókuszos, fix gyújtótávolságú (kisfilmes gépeknél 38 mm lenne). Ez utóbbi annyit tesz, hogy az objektív nem képes nagyítani (zoom) a témán.

Az előlap jobb felső sarkában található az apró vaku, ami kellemesen megvilágítja a teret. Mérete és fényereje ebben a kategóriában megfelelő. A vaku melletti kör alakú nyílás pontos funkciójára nem sikerült rájönnöm. Mellette található az önkioldó kontrol lámpája. A sötét műanyag maradék része alatt az infravörös kommunikációt biztosító port található. A gép markolata kellemesen kialakított, elől gumírozott. Fogása a gép kis mérete ellenére kellemes.


A gép teteje a az előlaphoz hasonlóan akár egy kompakt filmes gépről is származhatna. Eltéveszthetetlen exponáló gomb, kisméretű információs LCD és két funkciógomb, melyek jelen esetben a vakut (auto, be, ki, vörös szem effektus csökkentő) és a felbontást (1600 x 1200 best, 1600 x 1200 better, 640 x 480 good) szabályozzák. A két gomb egyidejű lenyomásával kapcsolható be az önkioldó. Ezt használva a kép 10 mp-es késleltetéssel készül el. Az információs LCD-n a felbontás (1-3 rombusz) az elemek töltöttsége, a vaku beállítása és a beállított felbontásban még elmenthető képek száma látható. Az LCD kis mérete ellenére a kevés információ egyszerűen leolvasható. Mivel a gép kezelése a végletekig le lett egyszerűsítve fotózás közben a legtöbb információt erről az LCD-ről kapjuk.


A gép hátlapja az eddigiekhez hasonlóan nagyon egyszerű. Középen a 4,5 cm átmérőjű színes LCD monitor dominál, ami a gép bekapcsolásakor nem kapcsolódik be automatikusan. Ezt az LCD jobb felső sarkában lévő világoskék gomb megnyomásával pótolhatjuk. A kijelzőn megjelenő kép ugyan nem első osztályú, de ebben a kategóriában kimondottan jónak mondható (rosszabbra számítottam). Az LCD felett kb. középen található a gép keresője, ami kikapcsolt LCD esetén a kép komponálására szolgál. A kereső közepén egy kereszt segíti a pozícionálást. A kereső melletti led az élességállítás sikerességére/sikertelenségére illetve a folyamatban lévő képfeldolgozásra zöld illetve piros fénnyel figyelmeztet.

A hátlap markolathoz tartozó részén jól láthatóan alakították ki a hüvelykujj helyét. A kezelőszervek mind ennek közvetlen szomszédságába kerültek. A kerek OK feliratú gomb négy irányba billenthető, ami a menüben való navigálásra szolgál. Az egyes menüpontokba a tárcsát középen megnyomva léphetünk be. Nem vagyok híve ezeknek a multifunkciós billenőkapcsolóknak, de a HP megoldása egész jól sikerült. Mivel a menü is egyszerű, a tévesztés nem túl gyakori. A menü a tárcsa feletti gomb megnyomásával csalogatható elő. A tárcsa fel illetve le billentésével a digitális zoomot szabályozhatjuk. A szoftveresen 1,5x illetve 2,5x mértékben nagyíthatjuk fel a képet. Ez természetesen csak bekapcsolt LCD monitor mellett lehetséges.


A gép markolat felöli oldalán található a CompactFlash kártya nyílása. Az ajtó egyszerű pattintós, ennél nem is kell komolyabb. Szimpatikus az ajtó elhelyezése, mert nem hívogató a kíváncsiskodó amatőr felhasználó számára, így kicsi a valószínűsége, hogy éppen mentés közben nyissa ki valaki a kártyanyílás ajtaját. A kártya kivétele egyszerű, a CF kártya apró pereme szerencsére a gép hátlapja felé néz, így könnyű a kártyát annál fogva megragadni. A gépbe csak CF Type I-es kártya tehető, de ez ilyen fájlméretek mellett bőven elegendő is.

A 315-ös másik oldalán található az USB és a hálózati adapter csatlakozója. A gépen nincs videó kimenet, így a képek visszajátszása TV-n nem lehetséges (én még ilyet más géppel sem nagyon csináltam…). Az elkészült felvételeket USB kábelen keresztül másolhatjuk át a számítógépünkre, ami nagyon kényelmes és gyors módja a képletöltésnek. A fényképezőgép áramellátása szükség szerint 5V-os hálózati adapterről is biztosítható. Ez nagyon jó, de kár, hogy az adapter nem része a csomagnak.


A fényképezőgép alján található az állványcsavar műanyag menete és az elemtartó nyílása. A PhotoSmart 315 4 db ceruzaelemmel vagy ceruzaakkumulátorral üzemeltethető. Sajnos bekapcsolt LCD monitor mellett a gép fogyasztása
óriási, ezért ha így akarunk fotózni, akkor érdemes beszerezni 4 db NiMH ceruzaakkumulátort és egy jó töltőt. Ezek beszerzése egyébként sem árt, ha nem akarunk rendszeresen ceruzaelemekre költeni. A ceruzaelemes megoldás előnye, hogy bármelyik trafikban vehetünk újakat, ha a gépben lévők lemerültek volna.

A gép kezelőfelületének kialakítása rendkívül praktikus, egyszerű, így a gép használatának elsajátítása mindössze percek kérdése.

Felvétel mód
Az objektívvédő elhúzása után a 5 másodperccel készíthetjük el az első képet és minden felvétel közt kb ennyi időre van szüksége a gépnek az utolsó exponált kép feldolgozásához. Ez az idő a felbontástól függetlenül 5 mp. Bekapcsoláskor a hátlapon lévő LCD monitor nem kapcsolódik be. Ha a kép megkomponálásánál szükségünk van rá, akkor a jobb felső sarkában lévő világoskék gombbal kapcsolhatjuk be. Az exponáló gomb enyhe lenyomásakor a fényképezőgép élességet állít, majd ennek sikerességéről a kereső melletti led zöld fényével értesít. Ha a téma túl közel van vagy valamiért nem lehet rá élességet állítani, akkor a led zölden villog.
A 315 egy igazi automata kompakt gép. A képminőségen és a vakumódon kívül szinte semmit sem állíthatunk rajta. Nem befolyásolhatjuk a fehéregyensúlyt, nincs rajta expozíció kompenzáció és semmi hasonló hókusz-pókusz. A fényképezőgép automatikája minden paraméter beállításának feladatát leveszi a vállunkról. A fotós feladata mindössze a kép megkomponálása és az exponáló gomb megnyomása.

A felvételi mód menüjét sem bonyolították túl. Mindössze három nagyméretű, animált ikon közül választhatunk:

 • Zoom – Digitális zoom bekapcsolása. Az 5 irányú tárcsa felfelé billentésével is előhozható.
 • Ellenőrző kép – Itt állítható be, hogy expozíció után az elkészült kép megjelenjen-e a képernyőn. Ha bekapcsoljuk a funkciót, akkor lehetőségünk van eldönteni, hogy a képet elmentjük vagy kidobjuk. Használata nem szerencsés, hiszen az LCD monitor állandó bekapcsolgatása nagyon meríti az elemeket és a jóváhagyás is lassítja a munkát. Persze ha szükség van ezekre a funkciókra, akkor a felhasználó rendelkezésére állnak.
 • Setup – A megjelenő menüben a gép működésével kapcsolatos beállításokat végezhetjük el.
  • Kártya formatálása A fényképezőgépben lévő memóriakártya tartalma törölhető rendkívül gyorsan. Ilyenkor a védett képek is elvesznek.
  • Hangjelzés – be, ki
  • Dátum és Idő – Itt állíható be a fényképezőgép belső órája
  • LCD fényereje – 7 lépésben állítható
  • Nyelv – Választható nyelvek: angol, német, spanyol, olasz, francia, japán

Visszajátszás mód
A fényképezőgép az LCD monitor jobb felső sarkában lévő kék gombbal kapcsolható visszajátszás módba (persze csak mikor az optikafedő be van csukva). Ilyenkor a képernyőn megjelenik az utoljára elkészített kép, rajta a készítés időpontja, a képminőséget jelölő rombuszok és a kép száma. A képek közt a jobbra és a balra gombokkal lapozhatunk. A visszajátszás menüje már egy kicsit több funkciót tartalmaz.

 • Törlés – Ebben a pontban egy vagy minden kép törlésére van lehetőség. Az összes kép törlésekor a levédett képek a kártyán maradnak.
 • Index képes megjelenítés – A képernyőn a egyszerre kilenc kép látható, melyek közt az egyenkénti lapozásnál gyorsabban mozoghatunk. A kiválasztott képet az 5 irányú gomb közepének megnyomásával választhatjuk ki.
 • Levédés – Ebben a menüpontban az egyes képeket védhetjük le a véletlen törlés ellen. Természetesen lehetőség van minden kép levédésére is.
 • Forgatás – Remek kényelmi szolgáltatás, hogy az álló formátumú képeket még a fényképezőgépben elforgathatjuk. A gép nem nyúl a fájlhoz, mindössze a fájl fejlécében lévő Exif információk közé jegyzi be, hogy a képnek melyik oldala tekintendő az aljának. Ezt a megfelelő képmegjelenítő szoftverek érzékelik és jól jelenítik meg a képet.
 • DPOF – Ebben a menüben az egyes képeket jelölhetjük ki nyomtatásra.
 • Nagyítás – A kijelzőn megjelenő képet minimális mértékben nagyíthatjuk, így lehetőség van a részletek ellenőrzésére. A képen az 5 irányú gomb segítségével mozoghatunk is.
 • Setup – A Setup menü megegyezik a felvétel módban megismerttel.

Képminőség
Elérkeztünk az olcsó digitális fényképezőgépek legkényesebb pontjához. Szép dolog, hogy olcsók, de tudnak-e az otthoni felhasználáshoz megfelelő képminőséget produkálni. A 2 megapixeles felbontás a PhotoSmart 315-ös végtelen egyszerűségéhez képest iszonyú soknak tűnik, de ez a valóság. A fényképezőgép által mentett legjobb minőségű képek valóban 1600 x 1200 pixelesek. A Best és a Better módban készült képek közt nem találtam túl nagy különbséget pedig míg az első 600-700 KB-ot, addig az utóbbi mindössze 250-350 KB-ot foglal el a gép memóriakártyáján. A fényképezőgéphez mellékelt 8 MB-os Sandisk gyártmányú CompactFlash kártyán így legjobb minőségben 10-11 kép menthető el.

A képek jól exponáltak és a színek kiegyensúlyozottak. A képminőséggel egyedül a legnagyobb felbontású képeket 1:1-ben nézve volt gond. A képeken megfigyelhető egy szemcsézettséghez hasonló zaj, ami egy kis utómunkával eltűntethető (persze ilyenkor veszítünk egy kicsit a részletekből). Nyomtatásban azonban ez a szemcsézettség már alig észrevehető. A képernyőre szánt felvételeket érdemes átméretezni, akkor ugyanis eltűnik a képről a zaj.

JetSend


Belső szoftver frissítése

A szoftver telepítésekor a program automatikusan letöltötte a fényképezőgéphez tartozó legújabb firmware-t (belső program). A hozzánk tesztre érkezett fényképezőgép 1.01-es verziószámú firmware-rel érkezet hozzánk, amit a telepített dokumentáció segítségével 1.06-osra frissítettünk. A fényképezőgép működésében az update után nem tapasztaltunk jelentős változást.

A HP a PhotoSmart 315-öst a nagyobb testvérekhez hasonlóan ellátta az úgynevezett JetSend technológiával, aminek segítségével a fényképezőgép kábel nélkül képes összeköttetést teremteni a hasonló képességekkel megáldott nyomtatókkal. Így számítógép használata nélkül is kinyomtathatjuk a digitális fényképezőgéppel készült felvételeket. A CD-n mellékelt szoftvereket számítógépünkre felinstallálva a számítógép infraportja is képessé válik a JetSend formátum fogadására.

Szoftver
A géphez kapott csupasz CD-n lévő szoftverek nem a 315-ös, hanem a 618-as szoftverei voltak, de ennek ellenére gond nélkül kezelték ezt a fényképezőgépet is. A telepítés nagyon simán és gyorsan ment. Az USB portra csatlakoztatott fényképezőgép a számítógépen egy külső meghajtóként jelenik meg. Így a fájlok másolása a gyakorlottabb felhasználóknak is kényelmes. A kezdőket a képek letöltésében egy programocska segíti.

Értékelés
Mint ahogy azt a múlt héten lezajlott PMA kiállítás is jól mutatta a fényképezőgép gyártók egyre inkább az olcsó, kezdőknek és amatőröknek szánt gépek piacára koncentrálnak. A HP itt most lépéselőnyben van, hiszen a gépeinek többsége ebben a szegmensben szerepel. A PhotoSmart 315 éppen egy ilyen fényképezőgép. A mérnökök láthatóan az egyszerű, gyorsan megtanulható kezelésre összpontosítottak úgy, hogy a képminőség még elfogadható maradjon. A feladatot megfelelően teljesítették.

A gépet mindazoknak nyugodtan merem ajánlani, akik eddig kompakt fix gyújtótávolságú (nem zoomos) objektívvel szerelt fényképezőgépet használtak és a digitális fényképeiket leginkább a képernyőn vagy otthon tintasugaras nyomtatóval kinyomtatva szeretnék felhasználni. A HP fényképezőgéppel készült képek a kép.tár.hu Digitális Papírkép szolgáltatását igénybe véve 13×18 cm-es méretig nyomtathatók ki jó minőségben. A fényképezőgép ára a cikk írásának időpontjában 125300 forint, P1000-es fotónyomtatóval együtt pedig 202600 forint.

A fényképezőgépet a HP Magyarországtól kaptuk tesztelésre.

A gépet a Sowah Kft által forgalmazott EagleTec ComapctFlash kártyával használtuk.