Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix4900Zoom teszt

0


Mikor az első fényképek megjelentek a gépről, akkor a viszonylag nagy objektív miatt az egész gépet kissé nagynak értékeltük. A valóságban először találkozva vele ért a meglepetés, hogy egy nagyon pici és könnyű gépről van szó. A dizájn miatt az embernek az az érzése, mintha az objektívet tartalmazó henger lenne a fényképezőgép, a markolat pedig csak egy fogantyú, amit rászereltek, hogy könnyebben lehessen használni.

Kívülről


A gép előlapján nagyméretű objektív dominál. A vaskos henger messze kinyúlik a gép szigorúan vett vázából, ami önmagában nagyon vékonykára sikeredett. Ebből a vékony testből a markolat szintén élesen nyúlik ki, ami biztosítja a könnyű, biztonságos fogást. Az objektív tetején lapul a felugró beépített vaku, ami nyitott állapotban egész messze kerül az optikától. A markolat elején lévő apró lámpácska időzített felvételnél jelzi a még hátralévő időt.

Az objektív a gép bekapcsolásakor néhány cm-re kitolódik, amiben a rajta hagyott objektívsapka és az objektívsapkát tartó zsinór szerencsére nem akadályozza meg.


A gép teteje egyszerűen és nagyon jól használhatóan lett kialakítva. A mutató ujj alatt a markolat nyúlványának végére (hova máshová lehetne tenni) került a hagyományoknak megfelelően két lépcsős exponáló gomb, ami enyhén megnyomva elindítja az élességállítást és a fénymérést. A hüvelykujj alá esik a programválasztó tárcsa, amit enyhén a hátlap felé döntöttek, ami könnyebbé teszi az aktuális pozíció ellenőrzését (nem kell elforgatni teljesen a gépet ha meg akarjuk nézni). A tárcsáról a következő programok illetve módok érhetők el: Setup, Manuális, Blende előválasztás, Záridő előválasztás, Programautomatika, AUTO, Speciális Programok, Video felvétel. A programválasztó tárcsa alatt kapott helyet a beállító gyűrű, ami az egyes értékek beállítását teszi gyorsabbá. Az exponáló gomb és a tárcsák közt található a vaku és a makró gombja. Helyzetük miatt akkor is jól használhatók, ha az ember folyamatosan a keresőben kukucskál.

A tárcsák mellett található az aktuális műveleteket jelző led, aminek a helyzetéről lehetne vitatkozni (nekem a hátlapon szimpatikusabb lett volna), de nem érdemes. A tárcsák mellett a ferde felületre került a főkapcsoló és a módválasztó kapcsoló. Ez utóbbival felvétel és lejátszás módok között kapcsolgathatunk. A kapcsolók előtt az előlaphoz közel két apró gombot találunk. Az egyikkel az önkioldót, a másikkal a sorozatfelvételt kapcsolhatjuk be illetve ki. A gép balkéz felöli oldala a vaku és a kereső miatt kiemelkedik. A kerső tetején van az egy pontos vakupapucs, amibe hagyományos külső vakut csúsztathatunk.


A fényképezőgép hátlapjának dizájnja csak erősíti a markolatról kialakított érzésünket. Az objektív hengere a hátlapon is kirajzolódik. Jól lehet ennek nincs semmi funkcionalitása, de karaktert ad a 4900-asnak. A Fuji mindig is ismert volt a kiváló kezelőfelületekről. Erre most sem cáfoltak rá. A gombok elhelyezése nagyon átgondolt, nagyon logikus. A markolat hátsó részén kialakított törés jó támasztékot alkot a tenyérben. A hüvelykujj helye tisztán ki van alakítva a hátlapon, és minden lényeges kezelőszerv e köré a felület köré van csoportosítva.

A hátlap tetején található az élességállítást segítő nagyító gombja és az expozíciós érék rögzítő gombja. Az előbbi segítségével a kijelzőn vagy a keresőben kinagyíthatjuk a kép közepét, így könnyebben ellenőrizhető a téma élessége. Az LCD monitor jobb felső sarkában van a kijelző beállító gombja. Ezzel a monitoron illetve a keresőben a képen megjelenő információ mennyisége szabályozható. Ezzel kapcsolható be a pozícionáló keretek megjelenítése is. Kicsit lejjebb található a négyirányú gomb illetve a Menu/OK és a Back gombok. A négyirányú gomb a korábbi Fuji gépekhez hasonlóan jól sikerült, a téves mozgatás kizárva.

A gombok kialakításának és elhelyezésének köszönhetően a fényképezőgép keresőjét a szemünk előtt tartva folyamatosan fényképezhetünk anélkül, hogy a kezelőszervre kellene néznünk. Ez nagyon kényelmessé és gyorssá teszi a munkát, mivel bekapcsolt keresőnél a menük, illetve az ellenőrző kép is a keresőben jelenik meg.

A hátlap bal oldali részét az LCD monitor és az LCD kereső foglalja el. A monitor képe szép, de a színeivel nem voltam kibékülve. Az első sorozat kép készítésekor aggódtam, hogy olyan csúnyák lesznek a kép színei mint ami az LCD-n megjelenik, de rá kellett jönnöm, hogy szín tekintetében sem a monitor sem pedig a kereső nem nyújt kellően biztos visszajelzést. Az LCD monitor felett található a gumírozott okuláréval felszerelt LCD-s kereső. A hagyományos átnézeti keresőkkel szembeni előnye, hogy ugyan azt a képet adja vissza, amit a hátsó LCD-n látunk, tehát azt ami valójában a képre fog kerülni. Ebből kifolyólag a keresőben megjeleníthető mindaz az információmennyiség ami az LCD monitoron meg szokott jelenni. Ha ugyan azt mutatja, akkor miért kell két LCD a gépre? A monitor nagy mérete miatt sokat fogyaszt, ráadásul erős fényben használhatatlan, míg a kisméretű kereső LCD fogyasztása minimális és a napellenzőnek köszönhetően mindig nagyon jól használható. A minden információt közlő kerső miatt további információs LCD elhelyezésére már nem volt szükség.

A helyzet azért nem annyira rózsás, mint amilyennek látszik. Mivel a FinePix4900-asba szerelt kisméretű LCD az első generáció tagja, a felbontás nem túl jó. A keresőben így nem jelennek meg a részletek és minden kicsit furcsa. Az LCD-k következő generációja remélhetőleg nagyobb felbontású lesz. Szintén negatívumként említhető, hogy a keresőn nincs dioptriaállítási lehetőség, ami a szemüvegesek életét keserítheti.

A kereső és az LCD monitor közt a kereső melletti EVF/LCD feliratú gombbal válthatunk. A két LCD közül valamelyiknek mindig működni kell, mindkettő egyidejű kikapcsolása nem lehetséges. Az LCD monitor bal oldalán található a SHIFT gomb, amivel másodlagos funkciókat érhetünk el.


A fényképezőgépek többségénél ezzel be is fejezhetnénk a kezelőszervek ismertetését. A FinePix4900-as esetében ez nem így van. A jobb kezelhetőség érdekében a gombok és kapcsolók egy része a gép illetve az optika oldalára kerültek. A fényképezőgép legkényelmesebben úgy használható, ha azt bal tenyerünkkel alulról megtámasztjuk. Ilyenkor a gép oldalán lévő gombok bal kezünk hüvelykujjával kényelmesen elérhetők. A gombok kialakítása a hátlaphoz hasonlóan olyan, hogy csukott szemmel (jelen esetben a keresőbe bámulva) is hiba nélkül kezelhetők. Így ide került a zoom kapcsolója (bár a négyirányú gomb le és fel billentésével is vezérelhető), az expozíció kompenzáció (ezt nyomva tartva a beállító tárcsával állítható az érték) és a fehéregyensúly gombja. Az Info feliratú gombbal a fényképezőgép aktuális beállításai jeleníthetők meg a kijelzőn. A zoom vezérlőgombja feletti kapcsolóval automatikus és kézi élességállítás között kapcsolhatunk.

Az objektív végén lévő gyűrű a kézi élességállításnál használható. Sajnos nem közvetlen a lencsetagokat mozgatja, hanem egy motort irányít, így teljes egészében használhatatlan. Lassú és semmi visszajelzést nem ad, hogy elértük a végtelent vagy a frontlencséhez legközelebbi éles pontot. Ötletes megoldás, de használni nem lehet. Reméljük nem terjed el ez is mint a motoros zoom.

Ezen az oldalon, egy lehajtható ajtó alatt találhatók a fényképezőgép csatlakozói is. A fényképezőgépet a számítógéphez USB kábelen csatlakoztathatjuk. Ilyenkor a gép egy külső meghajtóként jelentkezik a számítógépen, amiről le lehet tölteni a fájlokat. A Fuji fényképezőgépekkel a memóriakártya írása számítógépről nem lehetséges. Középen található a videó kimeneti csatlakozó. A fényképezőgép LCD-jén megjelenő képet PAL és NTSC rendszerű TV-n is megnézhetjük. Legalul kapott helyet a hálózati adapter bemeneti csatlakozója. A fényképezőgépben használt Lítium ion akkumulátor töltése is ezzen a csatlakozón keresztül a géphez mellékelt adapterrel történik.


A fényképezőgép markolat felöli oldalán található a SmartMedia kártya nyílása. A nyílás a gép eleje felől hátra nyílik és nem tartalmaz semmiféle reteszelést. A jó kialakítás és elhelyezés miatt erre nincs is igazán szükség. A használati utasítás szerint a fényképezőgép 64 MB-os felső méretig kezeli a memóriakártyákat, de egyes értesülések szerint a fényképezőgép kezeli az idén piacra kerülő 128 MB-os SmartMedia kártyákat is.

A fényképezőgép alján mindössze az állványcsavar és az akkumulátor nyílás ajtaja található. Az állvány rögzítésére szolgáló fém menetet sajnos nem az objektív tengelyével egy vonalba, hanem a gép aljának közepére helyezték. Az Fx4900-as áramellátásáról ugyan az az NP-80-as lítium ion akkumulátor gondoskodik, amelyiket már a korábbi Fujifilm fényképezőgépekben már megismertünk. A nyílás ajtajának kialakítása egyszerű és jól funkcionál. Az akkumulátor töltése a mellékelt adapterrel kb 5 órát vesz igénybe.


Összességében a fényképezőgép kezelőszerveinek a kialakítása kiváló, minden pont ott van, ahol annak lennie kell. A FinePix4900 ismét jó példája annak, hogy hogyan kell használható kezelői felületet készíteni.

Felvétel mód
A fényképezőgépet a főkapcsoló körül elforduló apró kapcsoló elforgatásával kapcsolhatjuk felvétel módba. Az Fx4900-as a teljesen automata módtól a teljesen manuálisig használható, így a kezdő fotóstól az igényes amatőrig mindenki igényét képes kielégíteni. A kívánt felvételi módot a programválasztó tárcsa segítségével állíthatjuk be.

 • AUTO – Teljesen automatikus felvétel mód. A fotós mindössze a vakumódok közül választhat.
 • P – Programautomatika. A legoptimálisabbnak vélt blende és záridő párost a fényképezőgép automatikája állítja be, de lehetőség van az expozíció eltolására. Ebben a módban a vaku, a fehéregyensúly, expozíció kompenzáció szabadon állítható.
 • S – Záridő előválasztás. A gép a kiválasztott záridőhöz állítja a blendét. A P módhoz hasonlóan a legtöbb paraméter szabadon állítható.
 • A – Blende előválasztás. A gép a kiválasztott blendéhez állítja a záridőt. A P módhoz hasonlóan a legtöbb paraméter szabadon állítható.
 • M – Manuális mód. A fotós minden értéket szabadon állíthat. A helyes expozíciós értékek kiválasztását ilyenkor a kijelzőn megjelenő skála segíti.
 • SP – Speciális Programok (eredetileg Scene Programs). Olyan programok közül választhatunk, amelyek egy-egy adott szituácóhoz leginkább megfelelően állítják be a paramétereket. Választható programok: portré, tájkép, sport, éjszakai felvétel.
 • Videó – Ebben a módban rövid videófelvétel rögzítésére nyílik lehetőség.
 • SET – A sorból kicsit kilóg, de ide került a gép működését befolyásoló paraméterek beállításait tartalmazó menü.

A Menu gombbal elérhető képernyőn megjelenő menüben a következő értékek beállítására van lehetőség:

 • Kép keménysége – Kemény, Normál, Lágy
 • Vaku fényerő – ą0,6 blende 1/3 blendés lépésekben.
 • Fehéregyensúly – Auto, Egyedi érték, Napsütés, Árnyék, Fénycső (napfény, meleg fény, hideg fehér), Izzó
 • Érzékenység – ISO 125, ISO 200, ISO 400 és ISO 800 választható
 • Automatikus alul és túlexponálás – 1/3, 2/3 vagy 1 blendénként 3 képpel

További, külön gombok segítségével elérhető funkciók

 • Élességállítás – Automatikus, Manuális.
 • Expozíció kompenzáció – ą2 blende 1/3 blendés lépésekben.
 • Vakumódok – auto, vörös szem hatás csökkentő, derítés, hosszú záridő szinkron, hosszú záridő szinkron vörös szem hatás csökkentéssel, külső vaku.
 • Önkioldó – 10 illetve 2 mp-es késleltetés választható.
 • Sorozatfelvétel – 5 képig akár 5 kép/mp sebességgel.

A képek megkomponálására a kis felbontás ellenére még mindig az LCD kereső a legalkalmasabb. Megjelenik benne a teljes kép, az összes szükséges információ és a remekül kialakított kezelőfelületnek köszönhetően nem kell a gombokat keresgélnünk. A sok korlátozás (LCD kereső, nem közvetlen kezelhető élességállítás és zoom, stb.) a fényképezőgép használata emlékeztet a hagyományos filmes tükörreflexes fényképezőgép használatára.

Visszajátszás
Mint ahogy azt a Fujifilm fényképezőgépeknél már megszoktuk a visszajátszás módot sem hanyagolták el. A főkapcsolón lévő módválasztó kapcsolót elforgatva egy pillanat alatt léphetünk be a ebbe a módba. A váltás viszonylag gyorsan megy és a képernyőn megjelenik az utoljára rögzített felvétel. Természetesen ilyenkor is kiválasztható, hogy az LCD monitoron vagy a keresőben legyen látható a kép. A beállítás független a felvétel módban beállítottól, tehát használhatjuk a keresőt a komponáláshoz a monitort pedig az ellenőrzéshez, vagy fordítva, de mehet a kép mindkét módban ugyan arra az eszközre.

A kártyán tárolt képeket a jobbra és a balra gombokkal lapozhatjuk a megjelenítőn, míg a le és a fel gombokkal nagyíthatunk rá a részletekre. A nagyítás funkció a kb. 1:1-es nagyításnak köszönhetően tényleg használható a kép apró részleteinek ellenőrzésére. A képen a látható területet a shift gomb nyomva tartása mellett a négy iránygombbal változtathatjuk.

Természetesen lehetőség van a képek Index képernyőn való kiválasztására, felvételek levédésére és DPOF paraméterek beállítására is. Van automatikus visszajátszás is, mikor a fényképezőgép meghatározott időközökkel megjeleníti a kártyán található összes képet. A képváltás előre meghatározható, 4 effektus közül választhatunk. Kevés fényképezőgépbe építenek átméretezés funkciót. A 4900-asban van ilyen is. Ezzel a nagy felbontással elmentett fájlokat méretezhetjük át, így szükség esetén plusz hely nyerhető.

Képminőség
A FinePix4900 Zoom egy 2,4 millió pixeles SuperCCD-t használ a zoom objektíven keresztül beérkező fény rögzítésére. A SuperCCD sajátossága, hogy a pixelek nem sorokban és oszlopokban vannak, hanem átlósan. Felhasználás előtt ezeket az átlósan elhelyezkedő nyolcszög alakú pixeleket sorokra és oszlopokra kell bontani. A Fuji mérnökei szerint a nyolcszög alakú pixelek és az átlós elhelyezkedés miatt a SuperCCD annyi adatot rögzít, ami egy 2400 x 1800 pixeles kép előállítását teszi lehetővé. Az ilyen felbontásban rögzített képek szépek ugyan, de valahogy mégsem az igazi. A képeken megvannak a részletek, de 1:1-es nagyításban a képernyőn nem tűnik túl meggyőzőnek. Szerencsére ez csak a képernyőn van így: a kép.tár Digitális papírkép szolgáltatásán keresztül rendelt képek gyönyörűek lettek. A papírképeken már nyoma sem volt a képernyőn zavaróan jelentkező enyhe szemcsézettségnek. Minimális utómunkával (PhotoShop, PaintShopPro, stb) a szemcsézettség eltűntethető, a kép lágysága pedig szükség esetén csökkenthető. Ezen kemény kritika ellenére tisztán látszik, hogy nagyon sokat fejlődött a SuperCCD technológia és van létjogosultsága a digitális fényképezésben, de még egy kicsit fejlődnie kell.

Az LCD képernyőn megjelenő vad színek ellenére a gép hibátlanul rögzíti a téma színeit. A kép éppen annyira élénk, amennyire lennie kell és a fehér is gyönyörűen fehér lesz. Ha valamiért mégsem (speciális fény), akkor az egyedi fehéregyensúly állítás segít ezen a gondon is. A jó fénymérési rendszernek köszönhetően az automatikával készült felvételek nagyon szépek, jól exponáltak.

Az objektív torzítása és színszórása szinte minimális és a 6x zoom nagy szabadságot ad a kép megkomponálásakor. A jól kialakított váznak köszönhetően a gép jól megtartható, így könnyen kihasználható a nagy nagyítási lehetőség.

Szoftver
A fényképezőgéphez mellékelt CD-n a szokásos programokat találtuk:

 • USB meghajtó (Windows/Mac)
 • Exif megjelenítő (Windows/Mac)
 • DP szerkesztő (Windows/Mac)
 • Exif indító (Windows)
 • Adobe PhotoDeluxe Home Edition 4.0 (Windows)
 • Adobe Active Share

Értékelés
A FinePix4900Zoom a remek MX-2900Zoom kiváló utóda. Az ergonómiailag tökéletesen kialakított fényképezőgéppel élvezet fotózni. A SuperCCD által kínált nagy felbontás lehetővé teszi, hogy gyönyörű 25 x 38 cm-es nagyításokat rendeljünk a felvételekből. Képernyőn történő visszajátszás esetén érdemes a képeket átméretezve, nem pedig 1:1-be nézni (úgysem férne el a képernyőn). Ha rászánjuk azt a kis időt az utómunkálatokra, akkor a képekről könnyedén eltűntethető a zaj a részletek jelentős elvesztése nélkül. Az LCD kereső remek találmány, de még nem igazán kiforrott. érdemes lenne javítani a felbontásán és a színein.

Ezt a fényképezőgépet elsősorban olyan vásárlóknak ajánljuk, akik nem szeretik az elterjedt 3x zoom adta kötöttségeket és a nagy felbontás és tökéletes színvisszaadás mellett fontosnak tartják a gép jó ergonómiai kialakítását is. A bruttó 350 ezer forint alatt maradó ár ezekkel a képességekkel nagyon jónak számít.

A fényképezőgépet a Mediker és a DigitCam jóvoltából tesztelhettük.

A képeket a Sowah Kft által forgalmazott EagleTec memóriakártyákra mentettük.