Kipróbáltuk: Sigma 12-24mm/F4,5-5,6 EX HSM DG teszt

0

Felépítés

A Sigma 12-24mm/F4,5-5,6 EX HSM DG objektívjét mind filmes, mind digitális tükörreflexes géppel használhatjuk. A névben szereplő DG jelzés erre utal, vagyis digitális géphez javított sugármenetű, azaz az objektív kialakításánál megpróbálták a leképezett képet tartalmazó fénynyalábot minél inkább merőlegesen a filmsíkra juttatni. Mivel teljes kisfilmes képkockát is képes kirajzolni az objektív, így akár Canon EOS-5D-n, vagy EOS-1Ds-en is használhatjuk.


Sigma 12-24mm/F4,5-5,6 EX DG Asph
Fókusztávolság12-24 mm
Látószög122o-84,1o átlós
Legszűkebb blendeF22/29
Felépítés16 lencse 12 csoportban
4 SLD tag
2 öntött aszférikus tag
1 hibrid aszférikus tag
Fókusz rendszerbelső élességállítású HSM
Rekesz6 lamellából
Közelpont 28 cm
Legnagyobb nagyítás1:7,1
Napellenzőszirom formájú, integrált
Szűrőmenet– (82 mm)
Méretek (átmérő x hossz) 87×100 mm
Tömeg615 grammfelépítés MTF görbe

A minél tökéletesebb képalkotás érdekében négy speciális alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) és három aszférikus tagot is felhasználtak. Az aszférikus tagok közül kettő öntött, egy pedig hibrid kialakítású.
Az objektív hossza a gyújtótávolság változtatásával nem módosul. A gyors és hangtalan élességállítást HyperSonic Motor (HSM) végi. A teljes tartományt oda-vissza 2,1 mp alatt járja be. A tesztünk ideje alatt nem találkoztunk rosszul fókuszált képpel, így elégedettek vagyunk az élességállítással. A FullTime Manual Focus-nak köszönhetően az automatikus élességállítás után az élességállító gyűrűvel tovább finomíthatjuk az élességet. A zoomgyűrű a géphez közelebb esik, mint az élességállító, ezt talán a Canon tulajdonosok fogják nehezen megszokni. Az objektívet távolságskálával is ellátták.
Szűrő felhelyezésére nincs külön menet kialakítva az optikán, de az objektívvédő sapkához járó adapterre 82 mm-es szűrőt feltekerhetünk.

Mivel az optikát Canon EOS-300D-vel próbáltuk ki, a következő képek mindegyike a teljes Leica képkocka 1,6x-es kivágásaként értelmezendők.