Röviden: SonyEricsson W800i teszt

0


Külső

Világosban azért nincs nehéz dolgunk, de sötétben akár össze is keverhetnénk a két telefont, a W800i teste ugyanis lényegében megegyezik a K750i-ével. Az alapváltozat visszafogott feketéje helyett viszont a Walkman vidám fehér-narancssárga színösszeállítást kapott. Eltérő a hátoldal kialakítása is: a mobilfény maradt ugyanott, az elcsúsztatható fémlemez helyett viszont kis ajtócska védi a fémkörbe ágyazott optikát, amely egy arrébb található csúszkával nyílik-zárul.

Ugyanúgy felül, kissé túl besüllyesztve kapott helyet a bekapcsológomb és az infra, jobb oldalt az exponálógomb és két +/- gomb, amelyek lejátszás közben a hangerőt, fényképezés közben a digitális zoomot állítják. Öröklődött a bal oldali Play gomb is, ami a zenelejátszó funkciót aktiválja, és bal oldalt, ezúttal gumilappal védve helyezhető be a MemoryStick Duo típusú memóriakártya is. Szintén hasonló a billentyűk kiosztása is: a felső öt funkciógomb, amelyek U alakban keretezik a joystickot, ezúttal egy szintbe kerültek, míg a joystick maga érzésre ugyanaz, mint a K750i-é volt, eképpen erre is áll, hogy kellően pontosan navigálhatunk vele. Az elődéhez hasonlóan szerettük a számbillentyűket is, amelynek sorai között a korábbinál ellentétben van némi hely, ami még kényelmesebbé teszi a már eredetileg is elég kényelmes nyomogatásukat.

Kijelző, menü

A kijelző is tökéletesen ugyanaz, mint a K750i-ben: 176×220-as TFT, kiváló színhűséggel, a menü vagy az üzenetek esetén jó napfényben láthatósággal és éles képpel. A menü is ismerős lehet a gyártó többi új készülékéből: ugyanazok a kellemes, animált ikonok, alapbeállításban ezúttal egy narancssárga színezetű témában. Újítás viszont, hogy bekapcsoláskor a telefon felkínál egy offline módot is, amivel anélkül hallgathatunk mp3-at, hogy feljelentkeznénk a hálózatra, ami jól jöhet, ha például repülőn walkmaneznénk vagy csak kedvenc számaink hallgatása közben bújnánk el az ismerőseink elől.Kezelés, sebesség

Mind a kamera, mind a kezelőszoftver tökéletesen megegyezik a K750i-ével, így amellett, hogy a legfontosabb jellemzőket itt is összefoglaljuk, az ott leírtak érvényesek.

A SonyEricsson új modelljeihez hasonlóan fényképezéskor a Walkmant is vízszintesen illik tartani: a kijelzőn elforgatva jelennek meg az ikonok és menük, és az exponálógomb is így áll kézre (persze álló képeket készíteni sem nagy ördöngösség). A beállítási lehetőségek a következők:

 • mód: normál, panoráma, keretek, sorozat
 • képméret: nagy (1632×1224), közepes (640×480), kicsi (160×120)
 • éjszakai mód ki/be
 • fotófény ki/be
 • önkioldó ki/be
 • hatások (ki, fekete-fehér, negatív, szépia, túlexponálás)
 • fehéregyensúly (automatikus, napos, felhős, fluoreszkáló, izzólámpás)
 • képminőség (normál, finom)
 • dátumozás ki/be
 • makró mód
 • fájlszámozás nullázása
 • mentés helye

Természetesen a legnagyobb felbontást és a jobbik minőséget ajánljuk használni, a nagyobb memóriakártyának köszönhetően már amiatt sem nagyon kell, hogy fájjon a fejünk, hogy elfogy a hely. Van autófókusz, ami a fényképezőgépekből ismerős módon működik, azaz az exponálógombot félig lenyomva rögzíti az élességet, majd hosszan megnyomva készül el a kép – mobilhoz mérten viszonylag gyorsan. Van sorozatmód, de csak alacsonyabb (640×480) felbontás mellett, így kevésbé használható, és időzített fényképet is készíthetünk, ha le tudjuk támasztani a W800i-t, ami nem mindig egyszerű feladat.

Képminőség, éjszakai mód

A K750i esetében már áradoztunk, így ezúttal csak ismét leszögezzük, hogy ez a mobilkamera meglepően jó képeket készít, amelyek a kijelző mellett egy számítógép monitorán nézve, vagy akár kisebb papírnyomatként is megállják a helyüket. Elsősorban a részletgazdagság, a főleg nappali fényviszonyok mellett különösen éles képek, illetve a sokáig a mobilok másik fő gyengéjének számító színhűség az, amit kiemelnénk.

Éjszaka és rosszabb fényviszonyok között érdemes kihasználni az éjszakai módot, ami az érzékenységgel játszva sokkal jobban látható és korrektebb képeket eredményez, mint azt a mobilkameráktól megszokhattuk. Ugyancsak eredményes a fotófény, amely valamivel több, mint 1 méteres hatósugarával főleg éjszakai portrék készítésekor, illetve kisebb szobákban jöhet jól.

Videó, rádió, MP3


3GP videó
176×144; 0:11 mp; 101 KB

A videó sajnos a legtöbb mobilhoz hasonlóan a „van, de inkább csak dísznek” kategóriába tartozik, már ami a készülék sajátjait illeti: a magasabbik (176×144 pixeles) felbontás is elég kicsi ahhoz, hogy a 3GP formátum tömörítésével együtt eléggé kivehetetlenné váljon a kép, az éjszakai mód pedig bántóan szaggat. Egyszerűbb mozgások megörökítésére, szórakozásra ettől még alkalmas lehet, amit a fényképezőmódból ismerős számos beállítás is segít.

A rádió, amely a headset kábelét használja antennaként, FM adásokat képes venni, amelyeket 20 csatornahelyre tárolhatunk el. A keresésben egy elég precíz automata kereső is segítségünkre van. A W800i fő egyedi erősségének számító zenelejátszó pedig a rokon modellek szoftverének felturbózott változata: a számok között kereshetünk előadó, cím és lejátszási lista szerint is, továbbá van egy Most játszott lista, amelyben a legutóbb hallgatott számok láthatók. Mind a rádió, mind a lejátszó képes a háttérben futni, miközben a telefon egyéb funkcióival babrálunk.


Meglepően jó a beépített hangszóró minősége: ne hi-fi hangzást várjunk, de bőven alkalmas arra, hogy számokat mutogassunk ismerőseinknek, főképp amiatt, hogy még a legmagasabb hangerőn sem torzít. A fülhallgatón keresztüli zenehallgatás minőségével viszont tényleg meg lehetünk elégedve: tisztán és dinamikusan szól, már a maximum hangerő felénél is elég hangos ahhoz, hogy forgalmas út mellett is hallgatni tudjuk, van basszuskiemelő és egy igen jó hangszínszabályzó, kézi állítgatási lehetőséggel. Új a headset is, érzésre jobban szól az elődénél, legfontosabb újítása pedig az, hogy a mikrofon fölött szétcsatolható, így kapunk egy olyan szabványos jack aljzatot, amibe bármelyik kedvenc fülhallgatónkat bedughatjuk – legfeljebb a kábel megnövekedő hossza okozhat így bonyodalmakat.Egyebek

A többi funkció lényegében megyezik a K750i-ével: ezúttal is van telepítővarázsló, amely a dátum-/időbeállítás mellett a telefonba másolja a SIM kártyán található adatokat, kiváló névjegyzék, jól használható naptár, illetve a bevett alkalmazások – számológép, ébresztő, jegyzetek, stopper, kódmemória, hangrögzítő és társaik, valamint a mobilfény zseblámpaként történő hasznosítását lehetővé tevő, zseniális Fény funkció. Megtaláljuk a videószerkesztésre szolgáló VideoDJ-t, a csengőhang-komponáló MusicDJ-t, és a fotók szerkesztgetésére és átrajzolgatására kitalált programot is, valamit a Java támogatásnak köszönhetően bármilyen további alkalmazást feltelepíthetünk, amit nem szégyellünk.

Kapcsolódás, memória, akku

A Walkman támogatja az összes európai és észak-amerikai sávot (900/1800/1900 MHz), a 3G-s hálózatokat ugyanakkor még nem. Van Bluetooth, mint ahogy van még infra is, a számok ide-oda töltögetésére viszont szigorúan az USB2-es szabványt használó adatkábelt ajánljuk (amely, mintegy mellesleg, az akkut is elkezdi tölteni). Ezt, akárcsak a töltőt és a headsetet az alul levő Fast-port csatlakozóba illeszthetjük bele, amely nem a régi SonyEricsson szabvánnyal, hanem az ugyancsak a K750i-ről ismerős újjal egyezik meg.

Az akku rendkívül intenzív zenehallgatás és nem sokkal visszafogottabb fényképezés mellett is kibírt nálunk egy hétvégét, a harminc-egynéhány megás belső memóriához társuló 512 MB-os, az alapcsomaghoz járó MemoryStick Duo memóriakártya pedig a messzemenőkig korrekt méretű: kb. 1200 kép vagy 7-8 normális tömörítésű MP3-as tárolt album is elfér rajta.

Összegzés


Reméljük, nem szaporodnak el túlságosan az olyan gyártók, mint a SonyEricsson, egy idő után ugyanis fölöslegessé válna tesztelői munkánk azzal, hogy a készülékeik rendre pontosan azt teszik, amit a hirdetéseik ígérnek. A Walkman kiváló és szimpatikus kinézetű zenetelefon – gyakorlatilag tökéletes ötvözete egy mp3-lejátszónak és egy telefonnak -, miközben ott lapul benne a K750i általunk (is) agyonajnározott mobilkamerája, amely a legtöbb hétköznapi helyzetről olyan képet képes készíteni, amely akár kisebb papírképként is megállja a helyét.

A SonyEricsson W800i-t két magyarországi szolgáltató kínálatában találtuk meg, akciós áron 74 970, illetve 79 900 forintért. Listaáron 120 900, illetve 139 200 forintot kóstál, egyiküknél pedig kétéves hűségnyilatkozattal 29 890 forintért elvihető.

A tesztkészüléket a SonyEricssontól kaptuk kölcsön, köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!