Teszt: A4-es fotónyomtatók tesztje I.

0

Bevezető

Az A4-es nyomtatók nem feltétlenül (csak) fotók nyomtatására készültek, hiszen többnyire sokkal többször használjuk ezeket a készülékeket dokumentumok készítésére. Ettől eltekintve azonban lehetnek – és vannak is – közöttük olyan modellek, amelyek kiváló fotónyomtatási képességekkel rendelkeznek. Azt célszerű még az elején elfogadni, hogy tökéletes nyomtató nincs (mint ahogy tökéletes fényképezőgép sincs). Így a vásárlás előtt a legkisebb kompromisszummal járó modellt célszerű megkeresni. Vannak itt gyors nyomtatók, vannak olcsók, vannak szép nyomtatási képességűek, vannak gazdaságosak, de olyan, ami mindent egyszerre tud, nincs.fejbe épített többszínű HP patron színenként cserélhető Epson tintatartály

Az egyes modellek között leginkább a nyomtatási rendszerben lehetnek eltérések. Főként itt a színek számára kell gondolni, de ide tartozik a külön fej és külön tintatartály, vagy fejjel egybeépített patron megoldás.
Színes nyomtatáshoz minimum 4 színt kell használniuk a gyártóknak: cián, magenta, sárga és fekete. A szubsztraktív színkeverés alapszínein kívül további, kiegészítő színeket is használhatnak, amelyek a pontosabb és jobb színkeverést, a szebb tónusátmenetek létrehozását hivatottak szolgálni. Ilyenek lehetnek a világos (fotó) cián, világos (fotó) magenta, fotó fekete, szürke, világos szürke, kék, vörös, stb.
Míg a színek száma főként a nyomtatási minőséget alapozza meg, a gazdaságosság kérdésében a külön cserélhető színek jelentenek sokat.
A Canon legtöbbször külön tintapatronokat alkalmaz, fej nélkül, de az olcsóbb modellekben megjelentek a HP-nál korábban megismert tintapatron+fej kombinációk. Ezek ráadásul kísértetiesen hasonlítanak a HP patronjaira és megoldására.
Az Epson ez esetben nálunk járt nyomtatói színenként cserélhető tintatartályokkal rendelkeztek, melyek nem tartalmazták a nyomtatófejet. A piezo technológián alapuló fejet ugyanis ritkábban kell cserélni, így felesleges minden „tintafeltöltéskor” a fejet is kidobni. A tavaly bejelentett UltraChrome K3 tintarendszer fő ismérve a 8 szín alkalmazása, pigment alapon. E tesztünkben azonban ilyen nyomtató még nem szerepelt.
A HP elsőként a PhotoSmart 8250-esében alkalmazta a Scalable Printing Technology-t, amely többek között a színenként cserélhető tintattartályokat jelenti. A most kipróbálásra került modellek azonban még a régi megoldást használták: patrononként 3 szín, a fejjel egybeépítve.LCD képernyő a nyomtatón kártyaolvasó és PictBridge USB csatlakozó

Némelyik modellt kis méretű LCD-vel, illetve kártyaolvasóval is ellátták. Ennek előnye nyilvánvaló: ha számítógép nélkül szeretnénk fotókat nyomtatni, ez a megoldás a legegyszerűbb. Ilyenkor nem szükséges a PictBridge kompatibilitás sem! A fényképezőgépek ritkán nyújtanak extra szolgáltatásokat nyomtatás előtt, a nyomtatókba azonban általában belekerül pár olyan lehetőség, amely a memóriakártyáról való közvetlen nyomtatásnál igazán hasznos lehet.
A kártyaolvasóval nem rendelkező modelleknél is természetesen a PictBridge támogatás lehetővé teszi, hogy számítógép használata nélkül nyomtathassuk ki képeinket, közvetlenül a fényképezőgépünkkel. De ehhez a fényképezőgépnek is támogatnia kell ezt a rendszert.


Tesztmezőnyünkhöz 3 HP, 2 Epson és 5 Canon nyomtató érkezett. Ez oly’ sok nyomtatót jelent, hogy nem is egy, hanem két cikkben közöljük tapasztalatainkat, cikkenként 5-5 terméket bemutatva. Jelen cikkünkben a HP és Epson készülékeivel foglalkozunk, a következő részben pedig a Canon nyomtatói következnek, valamint az összefoglaló jellegű végső értékelés.