Teszt: A4-es fotónyomtatók tesztje II.

0

Canon PIXMA iP2200

Tesztmezőnyünk legolcsóbb nyomtatója a tavaly bejelentett Canon PIXMA iP2200. Az alacsony ár ellenére e nyomtató feje is már a FINE (Full-photolithographic Inkjet Nozzle Engineering) technológiával készült, amelynek köszönhetően a 10 mikronos fúvókáink 2 pikoliteres cseppeket hozhatnak létre, s ez meg is látszik a kinyomtatott fotókon. A nyomtató felbontása 4800×1200 dpi. A nyomtatás sebességére a gyártó 22 lap/perc fekete-fehér (vázlat minőségben) és 17 lap/perc színes dokumentum (vázlat minőségben) értékeket adott meg. A ChromaLife 100 tintákkal készült képek albumban tartva 100, üveg alatt kiállítva 30, a levegőnek kitéve pedig 10 évig állnak ellen a fakulásnak.A Canon összes nálunk járt nyomtatójánál hungarocellt használtak a doboz és a készülék közötti tér kitöltésére.


A PIXMA iP2200 külsejére sok minden elmondható, de hogy szép lenne és jó volna az anyagválasztás, az talán nehezen. Bár a szépség teljesen szubjektív, a drágább PIXMA nyomtatókat határozottan szebbnek érezzük. Ennél a modellnél a választott anyagok sem a legideálisabbak, érezni rajtuk hogy olcsó készülékhez valók. A lapokat a nyomtató tetejének felnyitásával létrehozható lapadagolóba rakhatjuk, így a készülék magassága viszonylag nagy, polcon való elhelyezése nehézkes. A polcra helyezést bonyolítja az is, hogy a kész nyomatoknak nincs külön tálcája, azok az asztal vagy polc lapjára kerülnek (így ha nem elég nagy kiterjedésű a polc, vagy túlságosan az asztal szélére helyezzük a nyomtatót, akkor a kész nyomatok onnan rögtön bucskáznak is lefelé a padlóra).Alapkiépítésben a nyomtatót 2 darab tintapatronnal kapjuk: egy patronban a három színű színes, egy patronban a fekete tintát. Ezek tartalmazzák a nyomtatófejet is. Opcionálisan vásárolhatunk nagyobb kapacitású tartályokat is.


Kezelőszervekkel nincs túlzsúfolva a nyomtató, mindössze egy bekapcsoló és egy megszakítás gombot találunk a bal oldalon.
A nyomtató csatlakoztatására egyetlen USB csatoló szolgál, mely így PictBridge nyomtatást nem tesz lehetővé.

A fej igazítása – olcsó nyomtatóhoz „méltó” módon – manuálisan történik: a kinyomtatott tesztoldalon 12 oszlopból, oszloponként 11 érték közül kell kiválasztanunk a legmegfelelőbbet. Ez viszonylag időigényes folyamat, de a tesztoldalon legalább jól elkülöníthetők az egyes minták.


A nyomtatóhoz az Epson nyomtatóknál megismerthez nagyon hasonló, ám itt magyar nyelvű Easy Photo Print szoftvert kapjuk, amely 3 egyszerű lépéssel teszi lehetővé a fotók nyomtatását.

Mivel olcsó nyomtatóról van szó, azt hihetnénk, hogy gyenge minőségben és lassan készül el a nyomat. Ez azonban nem igaz. Fekete-fehér dokumentum nyomtatásnál a végeredmény alig marad el a HP-étől, sőt bizonyos szempontból még jobb is annál. A különség csak erős nagyításban, a kettő nyomatot egymás mellé téve vehető észre: a Canon nyomata kissé vékonyabb betűket mutat, ezáltal élesebb kontúrok és így jobban elkülönülő recék láthatók. A nyomtatás sebessége igazán impresszív: a teljes fekete-fehér dokumentumot 10 mp alatt kiköpte az iP2200-as. Mivel igazi fekete (vagyis nem fotófekete) patronunk van, a fekete betűk is kellően kontrasztosak.


Nyomtatott dokumentum minősége


HP DeskJet 5440 Canon papírral


Canon PIXMA iP2200 Canon papírral

Színes nyomtatásnál annyira nem voltunk elragadtatva az eredménytől, noha a betűk itt is szépek, némely szín eléggé eltért a várttól. Az élénkpiros helyett kissé narancsos árnyalatú pirosat kaptunk. ami azonban durvább eltérés: a sötét bordó (RGB: 106,33,102; #6A2166) helyett barna szín került a lapra. A sebességre itt sem lehet panasz, a teljes oldal 18 mp alatt elkészült.

Fekete-fehér fotónyomtatáskor szintén tapasztaltunk elszíneződést, igazi szürke színek helyett inkább a zöldes tónusok domináltak. A kép egyébként meglehetősen kontrasztszegényre sikeredett, amely mint utóbb kiderült, nem a Canon Matt fotópapír hibája.
A színes fotónyomtatás jobban sikerült, legalábbis kevésbé venni észre a színproblémát, de itt is érezni, hogy az igazán sötét árnyalatok hiányoznak és kissé fátyolos, kontraszt hiányos a nyomat. A felbontás viszont nagyon jó, közelről is alig látni pöttyöket. A színes fotókat Canon Photo Paper Plus Glossy papírra készítettük.

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Bizonyos esetekben a printer fejtisztítást is végez a nyomtatás előtt, ez 10 mp-ig tart. Az itt megadott értékek 1-1 oldal nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik a több oldalból álló dokumentumok lap/perc sebességét.Nyomtatás sebessége
fekete-fehér dokumentum 10 mp
színes dokumentum 18 mp
A4 fotó (fotó minőség) 2:11 mp
10×15 cm-es fotó 54 mp

A nyomtató dobozában a készüléken kívül a következőket találjuk:

  • színes tintapatron (CL-41: 3 színű) 12 ml
  • fekete tintapatron (PG-40) 16 ml
  • tápkábel

  • magyarnyelvű kezelési útmutató

  • driverek és szoftverek CD-je

A nyomtató ára bruttó 19 ezer Ft.