Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A500 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

felső kezelőszervek

(1) Üzemmód választó tárcsa: teljesen körbeforgatható, összesen 12 állással:

– AUTO: teljesen automatikus üzemmód, melynél minden, így például az AF mód, a fehéregyensúly, a vakumód vagy az érzékenység is a gép által vezérelt. Ide tartoznak az expozíciós beállítások is, mint a rekesz és záridő, melyeket szintén önállóan vezérel a fényképezőgép.
– P (programautomatika): minden manuális beállítás elérhető a fotós számára, kivéve a rekeszértéket és záridőt, melyek továbbra is a gép felügyelete alatt maradnak. Beállításainak felülbírálására exp. korrekció, vagy az úgynevezett program eltolást használhatunk, mely bizonyos határok között együttesen módosítja a két értéket.
– A (rekesz előválasztás): a felhasználó szabadon meghatározhatja a rekeszt (a felhelyezett objektív által megengedett határok közt) és a gép ehhez választ egy megfelelő záridőt.
– S (záridő előválasztás): az előbbihez hasonló félmanuális üzemmód, melynél a záridőt állíthatjuk be és a gép ehhez választ egy rekeszpárt. A záridők a következők lehetnek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp.
– M (manuális mód): a fotós minden beállítást szabadon átállíthat. A rekeszérték és záridő között az exp. korrekció gombbal válthatunk. Záridő tekintetében egy plusz beállítást az ún. BULB módot kapunk, melynél az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig tart az expozíció, így akár több perc is lehet.
– témamódok:
Éjszakai (portré): esti tájkép vaku nélkül, vagy portré vakuval és hosszú expozícióval.
Naplemente: optimálisabb vörös színvisszaadás.
Sport: lehetőségekhez képest nagy zársebesség használata.
Közeli: makró és közeli képek készítése letiltott vakuval és stabilizátorral.
Tájkép: megnövelt élesítés és színtelítettség a tökéletesebb tájképek érdekében.
Portré: Lágyabb bőrtónusok.
Vakutiltás: egy mozdulattal kikapcsolható a vaku, olyan helyeken, ahol nem engedélyezett a használata (pl. múzeum).
(2) Live View/OVF: segítségével válthatunk az élőkép (képkomponálás és élességállítás az LCD-n) és az optikai kereső között. Live View módba váltva a kereső betekintőnyílása lezáródik és azonnal megjelenik az LCD élőképe. OVF (optikai kereső) állásban a betekintő nyílás szabaddá válik és az LCD elsötétül. Ekkor csak a státuszkijelzésre, illetve a képek visszajátszására használható a képernyő.
(3) MF Check LV: kézi élességállítás ellenőrzésére szolgáló élőkép mód, amelynek során a fő képalkotó szenzort használhatjuk. Ez esetben akár 14×-es nagyítás is elérhető a precíz élességállítás érdekében.
(4) D-Range: Dinamika tartományt optimalizáló üzemmód beállítására szolgáló gomb. A helyi menüben kikapcsolt, automatikus, 1-5 szintű, illetve HDR képkészítés lehetséges.
(5) Sorozat/önkioldó gomb: A gmob megnyomása utáni helyi menüből választhatjuk ki a képtovábbítás módját: egyszeri, sorozat, gyors sorozat, önkioldó, exp. sorozat, fehéregyensúly sorozat, távkioldó.
(6) ISO: Érzékenység beállítása.
(7) Exponáló gomb: félig lenyomva az automata élességállítást és a fénymérést aktiválhatjuk, teljesen lenyomva pedig elindítható az expozíció.
Lejátszás módban használva azonnal visszaléphetünk felvételi üzemmódba.
(8) Bekapcsoló gyűrű: elfordítva be- és kikapcsolhatjuk a fényképezőgépet.

(9) Vezérlő tárcsa: felvételi üzemmódokban a rekesz és/vagy a záridő beállítására szolgál. A második funkcióját az AV/Expozíció gomb nyomva tartásával érhetjük el. Egyébként bármely funkciógomb (ISO, vakumód, Fn, sorozat, stb) lenyomásával az opciói kiválasztásához, vagy a menüben való navigációhoz is használható.
Lejátszásnál a fotók közötti lapozásra szolgál, akár nagyított nézetben is.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) MENU gomb: bármely üzemmódban a gép menüjének előhívására, vagy kikapcsolására szolgál. A menü – az iránygombon kívül bármely funkciógomb lenyomására is kakapcsol.
(2) DISP: az LCD-n megjelenő információk mennyiségének változtatása élőkép, státuszkijelzés, illetve lejátszás módban egyaránt.
(3) Optikai kereső dioptria korrekciós tárcsája.
(4) Smart Teleconverter gomb: lenyomásával élőkép módban bekapcsolható a 1,4x digitális képkivágás, újból lenyomva a kivágás mértéke 2x-re növelhető.

(5) AV/kicsinyítás gomb: P, A, S módokban az expozíció korrekciót szabályozhatjuk vele +/- 2 fényérték között 1/3 Fé lépésközökkel. A gomb nyomva tartása mellett az elől lévő vezérlőtárcsát kell elforgatni. M módban a vezérlőtárcsával együtt a záridő szabályozására alkalmas. AUTO módban nincs funkciója.
Lejátszáskor indexképes nézetet, vagy a nagyított kép kicsinyítését érhetjük el vele.

(6) AEL/nagyítás gomb: felvétel módban a fénymérés rögzítésére, MF check LV módban az élőkép egy szabadon választott részletének nagyítására, lejátszás módban a kész kép nagyítására szolgál.
Lejátszáskor indexképes nézetet, vagy a nagyított kép kicsinyítését érhetjük el vele.

(7) Fn gomb: a funkciómenü aktiválására szolgál, erről bővebben a következő oldalon, a menürendszernél írunk.
(8) Négyirányú navigációs gomb: lejátszás üzemmódban a képek közötti lapozásra, míg felvételkor helyi AF mező módban a fókuszpont kiválasztására használható.

(9) AF/OK: az automata élességállítás indítására, illetve helyi AF mező módban a középső fókuszpont kiválasztására szolgál. Menüben és a beállításoknál a kiválasztott opció elfogadására (OK) használható.
(10) Lejátszás gomb: az elkészült képek visszajátszásának (lejátszás mód) bekapcsolására szolgáló gomb. Újból lenyomva visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de az exponáló gombot használva is ugyanez történik.
(11) Törlés gomb: csak lejátszás üzemmódban használható, az aktuális kép memóriakártyáról való törlésére.

Oldalt

oldalsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gombja.
(2) Objektív kioldó gomb: az optika levételére használható. Nyomva tartva, majd az objektívet kb. 45 fokban jobbra elfordítva leoldhatjuk a vázról. Felhelyezésénél nem kell használnunk a gombot.
(3) AF/MF kapcsoló: a gépvázba épített automata fókuszmeghajtás be (AF), illetve kikapcsolására (MF) szolgál. AF állásban az automata élességállítás, míg MF-ben a kézi működik. Fókuszmotoros objektívnél (SSM, SAM) nincs jelentősége, mivel azokon külön kapcsoló szolgál erre.