Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-5R teszt

0

Kezelőszervek

Minőségi de elég apró, és jócskán a vázba süllyesztett, lapos gombokat kapott a NEX-5R. Néhány kezelőszerv pontos használatát nehéz elsőre eltalálni, sőt a megszokás nem is igen lesz segítségünkre, mert a fő gombok funkciója változhat.

Fent

(1) Be- és kikapcsoló kar.
(2)Kioldó gomb: az állókép felvételek expozíciójának indításához. A gombot félig lenyomva aktiválódik majd rögzül az automata élességállítás és a fénymérés.

(3) Fn gomb: felvételkor a 6 programozható tagot tartalmazó funkció menü megjelenítésére szolgál. Lejátszás módban nincs hatása.
(4) Lejátszás gomb: használatával felvétel módból a képek és videók lejátszási képernyőjére kerülünk. Ismételt lenyomásakor visszatérünk felvétel módba, de az exponáló (kioldó) gombot félig lenyomva is ugyanez történik.
(5) MOVIE: mozgókép felvételi gomb, melynek segítségével elindítható, vagy megállítható a videók rögzítése. Videózás közben a normál kioldó gomb az élességállítás gyors indítására szolgál (egyébként finomabb élességállítást használ a gép).
(6) Vezérlőtárcsa: a használt üzemmódtól függően a rekesz vagy zársebesség módosítására szolgál. Lejátszás módban ugyanaz a funkciója, mint a hátsó vezérlőtárcsának (lapozás, nagyított nézetben nagyítás mértékének megváltoztatása).

Hátul

(1) Menü/Vissza/Visszavonás/Kilépés gomb: a felső gomb funkciója legtöbbször a menübe való be- és kilépés, vagy egy opciós almenüből/nagyításból visszalépés az előző oldalra, vagy képernyőre.
A menüben megadható, hogy a vezérlőtárcsa lenyomása helyett ezzel a gombbal váltsunk a rekesz és záridő beállítása között.
(2) Hátsó vezérlőtárcsa: felvételi üzemmódban alapfunkciója nincs, pedig az expozíció kompenzációt nem lett volna rossz ráprogramozni. Egy-egy kiválasztott paraméter értékeinek megváltoztatására, képnagyításra, a digitális zoom vezérlésére szolgál, de nem csak körbeforgatva, hanem iránygombként használva is rendelkezik funkciókkal:
fel irány (DISP): a kijelző információs ablakainak lapozása felvétel és lejátszás során.
le irány: felvételnél az expozíció kompenzáció beállítására, manuális módban a rekesz és záridő közötti váltásra, intelligens automatikánál pedig a Defókusz (háttérelmosás) funkció aktiválására használható. Lejátszás üzemmódban az indexképes oldal megjelenítése a feladata.
jobb irány: Felvétel módban az érzékenység beállítása végezhető el vele (NEX-5N-nél még programozható volt). Lejátszáskor a képek és videók között lapozhatunk vele.

bal irány: felvétel módban az egyképes, sorozat és önkioldó módok között kereshetünk a segítségével. Lejátszáskor szintén a lapozás a feladata.
Lejátszásnál a négy iránnyal görgethető a nagyított képrészlet.

(3) Vezérlőtárcsa gomb: a tárcsa közepén helyet foglaló gombbal véglegesíthetjük a beállított értéket. A felvételi üzemmódok gyors elérésére is használhatjuk (funkciója a NEX-5N-nél programozható volt).

Lejátszáskor a képek nagyításának megkezdésére szolgál, Ezzel a gombbal indíthatjuk el a videók, illetve a panorámakép visszajátszását is.

(4) Felvételi tippek/Opciók/OK gomb: e gomb funkciója is az üzemmódnak megfelelően változik, pl. WiFi áttöltés közvetlen elérésére szolgál. Mozgatható fókuszpont esetén e gomb megnyomásával kezdeményezhető a fókuszpont áthelyezése. Más esetben egy adott beállítás opcióit érhetjük el vele (pl. a HDR mód szintjeit, vagy a fehéregyensúly finomhangolást). Lejátszásnál a megjelenített kép törlését végzi.