Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-5R teszt

0

Különlegességek

Képi effektek

Ma már szinte kötelező valamiféle effekt lehetőségét építeni a fényképezőgépbe, hiszen ha valaki nem járatos a digitális képfeldolgozás világában, akkor is tud készíteni egyedi(nek ható) fotókat. A Sony Alpha NEX-5R-be ugyanazok a lehetőségek kerültek, mint a NEX-5N-be:

 • Miniatűr (tilt objektív hatása, választható, hogy az érintetlenrész fent, középen, lent legyen, vagy automatikusan kerüljön meghatározásra a fókuszpont és a gép tartása szerint)
 • Gazdag tónusú fekete-fehér
 • HDR effekt (közepes, gyenge, erős)
 • Lágy fókusz
 • Nagy kontrasztú monokróm
 • Részleges szín (vörös, zöld, kék vagy sárga meghagyása, többi szín deszaturálása)
 • Lágy high-key
 • Retro (szépia kis kontraszttal)
 • Poszterizált
 • Élénk színű, Pop Art
 • Játékfényképezőgép (vignettált, lágy kép)

Képi effektek (Picture effects)Miniature


Rich Tone Mono


HDR Painting


Soft Focus


High Contrast Mono


Partial Color


Soft Highkey


Retro


Posterized


Pop


Toycamera

Beépített WiFi vezérlő és PlayMemories alkalmazások

A NEX-5R beépített WiFi vezérlőt kapott, amellyel facebookra, vagy a PlayMemories online albumba továbbíthatjuk a képeket, de arra is képes, hogy saját WiFi hálózatot hozzon létre, melyhez okostelefonnal kapcsolódhatunk.
A gépre WiFi-n keresztül alkalmazásokat tölthetünk le, melyek egy része ingyenes, míg van, amelyért fizetni kell.
Tudni érdemes, hogy Magyarországon egyelőre nem elérhetők ezek az alkalmazások, de egy kis kegyes hazugsággal megoldottuk, hogy bemutathassuk a várhatóan hamarosan itthon is elérhető appok egy részét.

Közvetlen feltöltés

A korábban említett feltöltésre alkalmas ez az ingyenes alkalmazás, melynek segítségével facebook profilunkra, vagy a PlayMemories albumba továbbíthatjuk a kiválasztott képeket. A facebook-ra töltéshez természetesen előbb be kell jelentkeznünk, illetve engedélyezni a PlayMemories alkalmazás használatát. Feltöltés előtt a képet 1080 pixel magasra méretezi a gép.

Intelligens távirányító

Szintén ingyenes az intelligens távvezérlő. Ezen szoftvert okostelefonra (Android és iOS is) telepítve a fényképezőgép élőképét láthatjuk a készülékünkön (kis késéssel). Néhány alap beállítást is elvégezhetünk, úgy mint önkioldó beállítása, expozíció kompenzáció, valamint fotózás utáni művelet, mely lehet csak megtekintés, de lehet a telefonra vagy táblagépre mentés is, amellett persze, hogy a fényképezőgép memóriakártyáján is elmentésre kerül a kép. Más paraméter sajnos nem módosítható.
Az intelligens távvezérlő használatakor a fényképezőgép saját WiFi hálózatot hoz létre, ehhez csatlakozhatunk.

Kromatikus aberráció korrekció

Minimálisan ugyan, de csökkenthető az objektívek okozta színi hiba, legalábbis JPEG formátum esetén. A lenti képek még a NEX-5N-nel és a 18-55 mm-es kitobjektívvel készültek.

Kromatikus aberráció korrekció

Geometriai torzítás korrekció

Szintén elérhető, vagy akár le is tiltható az optikák geometriai torzítását korrigáló funkció, amely a látószög minimális csökkenése árán ügyesen javítja a párna vagy hordótorzítást JPEG képeknél.
A NEX-5N képe:

Torzítás korrekció

Peremsötétedés korrekció

Az objektívek harmadik hibája, a vignettálás, vagy peremsötétedés is korrigálható automatikusan, ha azt szükségesnek érezzük. Természetesen ez a funkció is csak JPEG képek esetében dolgozik.
A Sony NEX-5N képei:

Peremsötétedés kompenzáció

Dinamika-tartomány optimalizáció és HDR mód

Már a NEX-5-ben is feltűnt a Sony gépeiben előszeretettel használt DRO mód (Dynamic Range Optimizer), melyet a NEX-5R is örökölt. Ez elsősorban az árnyékosabb, túl sötét képterületekbe csempész egy kis derítőfényt, világosságot. A komolyabb DSLR modellekhez hasonlóan ebben a gépben is elég széleskörű beállítási lehetőségeket kapunk. Használhatjuk automatikus módban, de az erősségi 1-5 szintek bármelyikét is használhatjuk. Mivel egy képet készít és ebből húzza elő az árnyékok részleteit, bátran használhatjuk mozgó téma fotózásánál is.

Az ugyanitt kiválasztható és beállítható HDR mód nem egy képet készít, hanem hármat, s nem csak az árnyékos területeket, de a csúcsfényeket is kezeli. Az automatikus beállítással a gépre bízhatjuk a világosítást, az 1-6 EV értékekkel pedig fix, egész fényértékenként megadott lépésekben növelhetjük az átfogást.

A HDR üzemmód hátránya, hogy több képet készít sorozatban, vagyis kézből, illetve mozgó témák fotózására csak korlátozottan alkalmas.

Pásztázott panoráma

Nem újdonság a pásztázott panoráma sem, hiszen a Sony volt az első, aki ezt bevezette. Azóta már más gyártók is alkalmazzák ezt a módszert, amellyel tényleg gyerekjáték egyszerű panorámák fotózása.

A Sweep Panorama lényege, hogy az egymás után elkészült panorámafotókat nem utólag kell összefűznünk egy széles képpé; megteszi helyettünk a gép, rögtön a fotók elkészülte után. Nekünk csak a képméretet kell kiválasztanunk (Normál, vagy Széles), valamint a pásztázás irányát (Fel, Le, Jobbra, Balra). A beállítást követően az exponáló gombot folyamatosan nyomva és a géppel a meghatározott irányba pásztázva (svenkelve) elkészül a sorozat, melyből egy összefűzött fotó kerül mentésre.
3D panorámát a NEX-5R-rel nem készíthetünk.

A Sony Alpha NEX-5N panorámái:

Normál panoráma (shift+kattintás: teljes méret!)

A képek illesztése meglehetősen pontos, még kézből készített panorámáknál. Tesztfotóinkat most állványról készítettük. A fotózás közben az LCD-n egy mozgó sáv jelzi a pásztázás aktuális pozícióját.

Széles panoráma (shift+kattintás: teljes méret!)

A panorámák felbontása normál módban 8192×1856, széles módban 12416×1856 pixeles, ha tájkép állásban dolgozunk. A gépet függőlegesen tartva 3872×2160 pixeles vagy széles módnál 5536×2160 pixeles panorámákat kapunk.

Normál panoráma függőleges gépállással
(shift+kattintás: teljes méret!)

Széles panoráma függőleges gépállással
(shift+kattintás: teljes méret!)