Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-F3 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Igen könnyen belátható, hogy a Sony Alpha NEX-F3 a NEX-5N formavilágát kapta. Megmaradt a jó markolat, ugyanolyan kezelőszerveket kapunk, egyedül a gép magassága árulkodik arról, hogy itt egy kicsit más fényképezőgéppel van dolgunk. Ezeket leszámítva azonban a NEX-F3 szinte teljesen megegyezik az Alpha NEX-5N-nel, leglaábbis első ránézésre.
A váz átlagos vastagsága és magassága a kompaktokat idézi és ha nem lenne a tömzsi akkumulátort befogadó vastagabb markolat, akár ultrakompaktnak is nézhetnénk. A gép magasságának növekedése miatt itt már nem lóg túl a gépvázon az objektív csatlakozásra szolgáló bajonett alul és felül. A hátlapot továbbra is a méretes LCD uralja, e felett és tőle jobbra találjuk a kezelőszervek javarészét.

Kereső ugyan nem került a gépre, de beépített vakut végre kapunk. Úgy látszik a NEX-5N-nél valóban az alacsony gépváz volt a vaku beépítését akadályozó tényező. A NEX-F3-ba belefért.

A vázhoz mérten vastag markolatot kapott a NEX-F3, amely a magasabb gépváz miatt kényelmesebb is lett, mint a NEX-5N-é. A markolat kemény díszborítást kapott, csúszásmentesítő gumi bevonat csak a gép hátuljára, annak jobb felső sarkára jutott, hüvelykujjunk megtámasztásának. Gombokból szintén csak a legszükségesebbek kerültek a gépre, így sajnos sok-sok beállításért a menübe kell majd mászkálnunk. Egyetlen mentsvárunk a középső programozható gomb, amelyre akár 5 általunk választott funkciót helyezhetünk, melyekből a jobbra-balra gombokkal választhatunk.

A kezelhetőség tehát még mindig az egyik hátulütő, ráadásul a NEX-5N érintésérzékeny kijelzőjét nem örökölte a NEX-F3, így ténylegesen a néhány gombra és a menüre vagyunk kénytelenek hagyatkozni.

A NEX-F3 alacsony áráért a NEX-5N jóféle fémházát is fel kell adnunk. Az F3 egyszerű műanyag burkolatot kapott, amelyről bizony egészen könnyen kopik a festés, ezt a már most is megviselt tesztgép igazolja (persze nem tudhatjuk, hogyan bántak a masinával, de a markolat mellett két hosszú horzsolás és lent festékkopás látható, ami jelzi: nem az örökkévalóságnak készült a színezés).

A fényképezőgép alján fém állványmenetet találunk, melyet az optikai középtengely alá helyeztek, fél cm-rel a szenzor síkja mögé. Szerencsére a gép méretének növelése a NEX-5N buta állványmenet elhelyezését is egycsapásra kukába dobta, itt már normális módon rögzíthetjük állványra a gépünket, biztosan nem fog billegni. Van azonban negatív változás is. Mivel a kártyafoglalatot alulra helyezték, így állványon lévő gépnél sajnos nem cserélhető a memóriakártya, s az akkumulátor is csak kisebb állványtalp esetén.

Objektív

A gépre természetesen E-bajonettes objektívek tekerhetők fel közvetlenül.

A gyártó a nálunk járt kitben a Sony E 18-55mm F3,5-5,6 OSS objektívet mellékeli, mely hasonló gyújtótávolságot és fényerőt kínál, mint az átlag DSLR kitobjektívek. A DSLR-jeikkel szemben a NEX gépekben nincs szenzorstabilizáció, így azokat az objektívekben kell keressük (OSS jelzés).

A 18 mm-es bázistávolságú NEX objektíveken kívül A-bajonettes optikák is használhatók, ha előzőleg beszerezzük hozzá a szükséges adaptert (LA-EA1 és a fáziskülönbség alapú fókuszrendszert is tartalmazó LA-EA2, mely 15 fókuszpontot kínál).

Képérzékelő

A NEX-F3-ban a NEX-5N-hez hasonló, APS-C méretű EXMOR HD CMOS szenzor került (1,5×-es gyújtótávolság szorzó). A 23,4×15,6 mm-es képérzékelő 16,7 millió képpontot tartalmaz, melyből 16,1 millió vesz részt a képalkotásban, így legnagyobb felbontásban 4912×3264 pixeles fotókat készíthetünk, ahogyan ezt a NEX-5N-nél is tehetjük. Kisebb felbontásokból 8,4 és 4 Mpixeles választható, illetve 3:2 oldalarányon túl 16:9-es is rendelkezésre áll, szintén két további felbontással.

Fotózáskor RAW, RAW+JPEG vagy JPEG formátumot választhatunk, utóbbi esetben finom és normál tömörítés is rendelkezésre áll. A RAW fájlok szinte kivétel nélkül 16,8 MByte méretűek.

Az érzékenységet a fényképezőgép automatikusan is képes beállítani, ekkor maximum ISO3200-ig juthatunk el. Kézzel választva nagyobb szabadságunk van, de a minimum érték itt is ISO200, a maximum viszont ISO16000, a lépésköz 1 Fé.

A Sony NEX rendszerénél is fennáll a szenzorra tapadó porszemek problémája, hiszen az objektívcserekor szennyeződések juthatnak a szabadon maradt érzékelőfelületre. A gyártó ezt a szokásos módon, egyrészt az érzékelő előtti ún. low-pass filter portaszító, antisztatikus bevonatával, másrészt a szenzor gyors vibrációjával igyekszik kiküszöbölni. A tisztító rendszer minden kikapcsolásnál önállóan működésbe lép, de a Beállítások menüben a fotós is szabadon aktiválhatja.

Kijelző

Ahogyan az ergonómiáról szóló bekezdésben már írtuk, a gép nem rendelkezik keresővel, elektronikus keresőt külön kell megvásárolnunk. A FDA-EV1S elektronikus keresőt a gép tetején lévő bővítő portra kell csatlakoztatnunk.

Így tehát alapkiépítésben be kell érnünk a hátsó LCD-vel, melyet megpróbált minél használhatóbbá tenni a Sony. Először is meglepően vékony, így nem emelkedik ki a vázból, ennek ellenére egy elforgató mechanizmust is sikerült mögé rejteni így felfelé akár 180, lefelé viszont csak 15 fokban dönthető. Kár, hogy a forgatást továbbra sem oldották meg, mert így portré állásnál már semmit nem nyerünk. A 3″ képátlójú kijelzőre összesen 921 600 képpont (subpixel) került, ami így igazán jó részletgazdagságú képmejelenítést biztosít.

A kijelző 16:9 oldalarányú, de az élőkép csak a neki megfelelő 3:2 arányt foglalja el (a látható élőkép mérete: 2,64”), a jobb szél a működésjelző feliratoké és ikonoké. Enyhébb problémák persze itt is előfordulnak, mint például az általánosnak mondható szaggatás fényszegény környezetben, vagy túlságosan erős napsütésben a képernyő gyenge láthatósága. Ezt ellensúlyozandó beállíthatunk napsütéses módot is, amely nagymértékben növeli a kijelző világosságát, valamint a színezetet is a sárgás felé tolja. A fényesség egyébként manuálisan is beállítható, +/-2 fokozat között, automatikus beállításra viszont ennél a modellnél nincs mód.

Felvételnél minden fontosabb információt megkapunk a képernyőn, és aktiválhatunk többféle segédrácsot, élő hisztogramot és státuszkijelzést is (utóbbi sajnos nem aktív jellegű). Megjelenik itt a felvételi üzemmód ikonja, a hátralévő képek száma, a képméret és minőség, a videó felbontás, valamint az akku kapacitása. Az alsó sorban a rekeszértékről, záridőről, expozíció korrekcióról és a stabilizátor állapotáról tájékoztat a gép. A vezérlő tárcsa DISP gombjával, vagyis a fel iránnyal, ki és bekapcsolhatók a megjelenített adatok, de bekapcsolhatunk grafikus rekesz és záridő megjelenítést is, mely egy szemléletesebb skálán mutatja az értékeket. Ugyanezzel a gombbal kiegészítő ikonok is bekapcsolhatók, melyek az automata expozíció sorozatról, a fénymérési és AF módokról, az arc-, és mosolyfelismerésről a fehéregyensúlyról, színeffektusról, érzékenységről és DRO módról szolgáltatnak adatokat.
Kézi élességállításnál van lehetőség az élek kiemelésére, amely elviekben könnyebb fókuszálást kínál. Emellett választhatunk akár 9,6×-es precíz nagyítást is, mely valódi részletet mutat, nem csupán digitális zoom.

felvételi információk

lejátszás információk

Lejátszásnál szintén a DISP gombbal válthatók az információk. Megjeleníthető önmagában a kép, a hozzá tartozó felvételi adatokkal vagy anélkül, a világossági és színcsatorna hisztogramok a kiégett és bebukott területek villogtatásával. A le irányt választva 6, vagy 12 képes előnézeti oldalak között lapozgathatunk, az előzetes menübeállítástól függően. A fotókba a vezérlőtárcsa közepén lévő gombbal nagyíthatunk bele, a mértéket a tárcsával állíthatjuk be, nagyjából 12×-es méretig. Érdekes, hogy 1:1 raszterillesztett megjelenítést egyik nagyítási fokozatban sem találtunk, így csak a kijelző nagy felbontásának köszönhető, hogy az élesség egész jól ellenőrizhető. Sajnos nagyított nézetben nincs lehetőségünk a képek közötti lapozásra. Az is furcsa, hogy visszajátszáskor vagy csak a videók, vagy csak állóképek között nézelődhetünk.

Vaku

A NEX-F3-ba beépített vaku is került, melyet mi magunknak kell felnyitnunk. A vaku teljesítménye nem túl nagy, ISO100-on 6-os kulcsszámú (méter), amely kissé gyengébb, mint a NEX-5N-hez mellékelt kis külső vakué.

A vakut automata, derítő, lassú szinkron, hátsó redőnyre szinkronizált, valamint vörösszem csökkentő módokban használhatjuk. Villanása után max. 3 másodperces újratöltődési idővel számolhatunk. A vakufény hozzávetőlegesen 16mm-es gyújtótávolságnak megfelelő területet fed le, így a pancake objektívvel még használható megvilágítást kapunk.

kézzel felfelé hajtható vakufej

Már láttunk ilyen megoldást, de most is érdemes megjegyezni, hogy a NEX-F3 kis vakuja felfelé hajtható, így akár indirekt villantásra is alkalmas. Persze a teljesítménye kicsi, így az érzékenységet mindenképpen nölveni érdemes.

A Sony a beépített vakun kívül a NEX-5N kis külső vakuját kínálja a géphez, az Alpha rendszer villanói nem kompatibilisek a NEX sorozattal, valamint olyan gyári kiegészítő sem létezik, amely középpontos érintkezőjű vagy studióvakuk számára lenne használható.

Csatlakozók, memóriakártya, akkumulátor

A már említett univerzális csatlakozóhely egyébként sok más külső kiegészítő fogadására is alkalmas. Ide csatlakozik a külön beszerezhető elektronikus kereső, vagy például a külső sztereó mikrofon is. Hátránya éppen a sokrétűsége, egyszerre csak egy kiegészítőt használhatunk.

A további aljzatokat a gép bal oldalán, egy műanyag lap mögött találjuk. Ide egy USB 2.0 (Hi-speed) kimenet és egy HDMI (mini C) csatlakozót helyeztek el. USB kábelt mellékelnek a géphez, a HDMI kábelt viszont külön kell megvennünk. A videokimenet támogatja a Full HD (1080p), és a PhotoTV HD lejátszási szabványokat, valamint a Sony Bravia Sync módját, melynek segítségével a TV távirányítójával vezérelhető a lejátszás.

A fotókat és videókat Memory Stick PRO-HG Duo HX, vagy SD/SDHC illetve SDXC kártyákra menthetjük. A memóriakártya foglalat kombinált, azaz egyszerre csak egyféle kártya használható.

A NEX-F3 áramellátásáról a NEX-5N-ével megegyező, NP-FW50 típusjelzésű InfoLITHIUM akkumulátor gondoskodik. A 7,7V-os, 1080 mAh-s akku 7,8 Wh energiát képes tárolni. A markolat alsó részébe helyezhető akkumulátort egy kis rugós műanyagpöcök, valamint a meglehetősen masszív foglalat ajtó tartja a helyén.
Az akku töltöttségét négy szegmenses piktogramon és %-os pontosságú számértékkel ellenőrizhetjük a kijelzőn.

Az akkumulátor töltését a gépben végezhetjük, ha USB kábelen az adapterhez, vagy számítógéphez csatlakoztatjuk. Adapter használata esetén a teljes töltés 4 óra 40 perc alatt megy végbe.