Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-F3 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás

A NEX-5N a kompaktoknál előszeretettel alkalmazott kontrasztérzékelésen alapuló AF rendszert használja, mely terület szerint háromféle üzemmódban használható:

  • fókusz pozíciók

    Középpontos: a rendszer csak a középső AF pontra eső témára állít élességet.

  • Többpontos: az AF mező kiválasztását is a gép automatikájára bízzuk. Ez akár több pont is lehet egyszerre. Maximum 25 mező közül választ a képernyő középső kétharmadában.
  • Rugalmas pontszerű: Manuális AF-pont kiválasztás a teljes képmezőn, kisebb AF-pontokkal. Beállítása után a mezőjelző keret az iránygombokkal léptethető. 17×11, vagyis összesen 187 pont közül választhatunk ki egyet.

Ezeken kívül egy külön menüpont alatt arcfelismerő élességállítást is bekapcsolhatunk, melynél azt is meghatározhatjuk, hogy gyermek, vagy felnőtt arcokat keressen. Persze nem kötelező eldöntenünk, használhatjuk automatikus módban is, vagy ki is kapcsolhatjuk.

Működés szerint az automata élességállítás lehet egyszeri, vagyis az exponáló gomb enyhe lenyomása alatt mindig ugyanabban a távolságban rögzített, vagy folyamatos, mely a gép vagy a téma elmozdulásakor korrigálja az élességállítást.

A rendszer 0 és 20 Fé között működik megbízhatóan (f/2,8 objektívvel). Gyengébb fényviszonyok között AF segédfény használatára is van lehetőség, mely automatikusan villan fel a markolat belső oldalán lévő piros fényű lámpa képében. Nagyjából 3-4 méterig jelent segítséget az AF rendszernek. A segédfény a menüben letiltható.

Természetesen kézi élességállításra is van lehetőség, sőt kombinálható az autofókusszal. Ez az úgynevezett Direct Manual Focus, vagy magyarosan közvetlen kézifókusz. Lényege, hogy a gép automatikusan állít élességet az exponáló gomb félig lenyomásával, de a gombot nyomva tartva és az objektív élességállító gyűrűjét elmozdítva azonnal manuális módba kerülünk és kézzel finomíthatunk az élességen.

kézi élességállítás

Ezen felül normál kézi fókusz is választható, mely az előbb taglalt objektívgyűrűvel állítható. A gyűrű folyamatosan körbeforgatható, elektronikus kapcsolatban áll a géppel. A gyűrűt elfordítva a kép közepét 4,8×-es, vagy 9,5×-es méretben nagyítja a gép, attól függ melyiket választjuk ki az alsó gombbal. Az iránygombokkal ezután szabadon pozícionálható a nagyított kivágás. A pontos élesség beállítása könnyedén történik, hiszen az élességállító gyűrű igen finoman mozgatja a lencsetagokat. Az LCD-re egyébként a kontúrokat kiemelő MF segéd is kérhető.

A fókuszmódok beállítása meglehetősen nehézkes. Mindent a menükben kutatva kell bekapcsolnunk – egyetlen segítségünk a középső gombra helyezhető funkció, illetve akár 5 beállítást megvalósító funkciómenü, amely már egész jól áthidalja a kevés gomb problémáját. Ide helyezhetjük a fénymérési beállításokat is, mely alapesetben a Fényerő/Szín menüben bújkál. A fénymérés a képmező 49 területén mér, érzékenységi tartománya pedig az élességállításhoz hasonlatos (0-20 Fé). A fénymérési módok között a három szokásosat találjuk: többpontos, középre súlyozott és szpot.

Sorozatfelvétel

A különféle sorozatmódok a többihez képest elég könnyen elérhetők, hiszen a vezérlőtárcsa bal irányát nyomva rögtön megjeleníthető a menüjük. Kétféle sebességű sorozat választható, normál és sebesség prioritásos. Normál módban 2,5 kép/mp-es sebességre képes a gép, míg sebesség prioritásos módra a gyártó 5,5 kép/mp-et adott meg maximumnak. Ezzel szemben a nálunk járt példány közel 6 kép/mp-et produkált (5,8 kép/mp JPEG módban)

A sorozat hossza általában 6-7 kép, de ez attól is függ, hogy használunk-e objektív korrekciót. Utóbbi esetben akár 3 kép után is belassulhat a sorozat. Ha a puffer betelik, a sorozatkészítés nem áll meg, csak belassul olyan szintűre, amit a gép még írni képes a kártyára.

A fent említett menüben beállíthatunk automata expozíció sorozatot is, melynek lépésközei ugyanitt adhatók meg 0,3, vagy 0,7 fényértékben. A gép ilyenkor három felvételt készít különböző expozíciós beállításokkal.

Itt kapott helyet az időzített önkioldó beállítása is. Az önkioldást 2 és 10 másodpercre állíthatjuk, vagy választhatunk önkioldó sorozatot, mely 10 másodpercenként exponál 3, illetve 5 fotót.

Videó

Videókat kétféle formátumban is készíthetünk. Beállíthatunk MPEG-4-et, melynél 640×480, vagy 1440×1080 pixeles felbontások választhatók (utóbbit lejátszáskor FullHD-re interpolálja a lejátszó). Ezen kívül AVCHD formátum is használható, mely 1920×1080 képpontos felbontást kínál, H.264 tömörítéssel és maximum 24 Mbps sávszélességgel. A képfrissítés 50i vagy 25p lehet. Egyszerre legfeljebb 29 percnyi mozgókép készíthető.
Normál HD felbontásban (1280×720 pixel) nem készíthetők videófelvételek.

1920×1080 pixel, 50 fps, AVCHD, 19 mp, 59 MB, ~25200 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1440×1080 pixel, 50 fps, H.264, 23 mp, 33 MB, ~11600 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mozgóképek mellé hangot is rögzít a készülék sztereóban, köszönhetően a tetején lévő két kis beépített mikrofonnak. Ha elégedetlenek vagyunk ezek teljesítményével, külső sztereó mikrofon is vásárolható, mely a vakut is fogadó kombinált terminálhoz csatlakozik. A beépített mikrofon elhelyezéséből adódóan sajnos nagyon érzékeny a környezeti zajokra, a szél okozta kellemetlen hangokat a menüben szélzajszűréssel csökkenthetjük.

Tesztvideó kék órában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel a gép tetején-hátulján lévő külön videó gombbal indítható és állítható meg, így tehát nem kapunk külön videó módot, bármikor elindíthatjuk. Ebben az esetben az exponáló gomb a gyors élességállítás indítására használható, de enélkül is van folyamatos fókuszálásunk, csak finomabb, lassabb. Videó rögzítés alatt természetesen használhatjuk a zoomot, működik a fénymérés, az optikai stabilizátor, az autofókusz, sőt a kézi élességállítás is, bár nagyított nézetet nem kapunk, csak a kontúrokat kiemelő MF segédet. Az expozíciós értékek manuálisan is befolyásolhatók, de nem csak teljes manuális módot, hanem félautomata rekesz-előválasztást is használhatunk, s az értékeket felvétel közben is módosíthatjuk. Az érzékenységet is megadhatjuk, de választhatunk itt is automatikus módot. A videó megkezdése előtt állítható be a fehéregyensúly, az exp. kompenzáció, sőt, némely képi effektus is, lásd lenti példák.

A Sony Alpha NEX-5N videói:

Rekesz állítás felvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Nagy kontrasztú fekete-fehér mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Részleges szín mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Pop élénk színű mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Poszterizált mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Retró mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Lágy high-key mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Játékfényképező mód
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók minősége szokásos, de most is látni kell, hogy a FullHD felbontással készült videók képkockáiban található részletezettség jóval elmarad egy ekkora méretűre leméretezett fotó részletgazdagságától. Persze ennek oka, hogy ilyenkor nem a szenzor teljes felbontását olvassa ki a gép, csupán a FullHD felbontáshoz szükséges mennyiségű pixelt. Erről árulkodik a ferde vonalak mentén látható lépcsőzetesség is, mely régebben a kis felbontású fényképezőgépek kellemetlen sajátsága volt.
Hozzá kell tennünk azonban, hogy ez nem csak a Sony NEX fényképezőgépeknél tapasztalható, a piacon lévő összes masina hasonlóképpen tesz (sőt, a kompaktok között olyan is akad, ahol még az is felmerülhet bennünk, hogy nem is FullHD felbontású kép kerül kiolvasásra).
Nézzük hát a képeket (a teljes méretűek képek shift+kattintással érhetők el):

1920×1080 pixeles fotó és videó képkocka