Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-RX100 teszt

0

Különlegességek

Automatikus portré kivágás

Intelligens automatikus módokból érhető el az automatikus portré kivágás, mely azoknak a kezdőknek lesz nagy segítség, akik még nem tanulták meg, hogyan kell képet komponálni. A kezdők tipikus hibája a téma középre helyezése és körülötte nagy űr hagyása. Ezt orvosolja a gép arcfelismeréssel, majd a kép megvágásával.
A rendszer nagyjából jól működik, de az ujjakkal már nem foglalkozik, így ez azért nem pótolja teljesen a fotózás mikéntjének kitanulását (no de melyik automatika pótolja…). Érdemes tudni, hogy ez a mód nem csak képkivágást eszközöl, de a képet fel is interpolálja a normál kép 20 Mpixeles méretére.

eredeti kép

automatikus képkivágás

Dinamika-tartomány optimalizáció és HDR mód

A DSC-RX100-ben is megtalálható a Sony gépeiben előszeretettel használt DRO mód (Dynamic Range Optimizer), mely elsősorban az árnyékosabb, túl sötét képterületeket világosítja. A komolyabb DSLR modellekhez hasonlóan e kompakt gépben is elég széleskörű beállítási lehetőségeket kapunk. Használhatjuk automatikus módban, de az 1-5 erősségi szintek bármelyikét is használhatjuk. Mivel egy képet készít és ebből húzza elő az árnyékok részleteit, bátran használhatjuk mozgó téma fotózásánál is.

Az ugyanitt kiválasztható és beállítható HDR mód nem egy képet készít, hanem hármat, s nem csak az árnyékos területeket, de a csúcsfényeket is kezeli. Az automatikus beállítással a gépre bízhatjuk a világosítást, az 1-6 EV értékekkel pedig fix, egész fényértékenként megadott lépésekben növelhetjük az átfogást.

Az üzemmód hátránya, hogy több képet készít sorozatban, vagyis kézből, illetve mozgó témák fotózására csak korlátozottan alkalmas.

Pásztázott panoráma

Nem újdonság a pásztázott panoráma sem, hiszen a Sony volt az első, aki ezt bevezette. Azóta már más gyártók is alkalmazzák ezt a módszert, amellyel tényleg gyerekjáték egyszerű panorámák fotózása.

A Sweep Panorama lényege, hogy az egymás után elkészült panorámafotókat nem utólag kell összefűznünk egy széles képpé; megteszi helyettünk a gép, rögtön a fotók elkészülte után. Nekünk csak a képméretet kell kiválasztanunk (Normál, vagy Széles), valamint a pásztázás irányát (Fel, Le, Jobbra, Balra). A beállítást követően az exponáló gombot folyamatosan nyomva és a géppel a meghatározott irányba pásztázva (svenkelve) elkészül a sorozat, melyből egy összefűzött fotó kerül mentésre.

Normál panoráma (shift+kattintás: teljes méret!)

A képek illesztése meglehetősen pontos, még kézből készített panorámáknál is. Persze jobban szemügyre véve a fotót találunk szellemképet is. Tesztfotóinkat állványról készítettük. A fotózás közben az LCD-n egy mozgó sáv jelzi a pásztázás aktuális pozícióját.

Széles panoráma (shift+kattintás: teljes méret!)

A panorámák felbontása normál módban 8192×1856, széles módban 12416×1856 pixeles, ha tájkép állásban dolgozunk. A gépet függőlegesen tartva 3872×2160 pixeles vagy széles módnál 5536×2160 pixeles panorámákat kapunk.

Normál panoráma függőleges gépállással
(shift+kattintás: teljes méret!)

Széles panoráma függőleges gépállással
(shift+kattintás: teljes méret!)