Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-RX100 teszt

0

Kezelőszervek

Elöl

(1) Elülső vezérlőtárcsa: funkciója programozható, de alapesetben programeltolásra, rekesz-előválasztáskor a rekesz kiválasztására, zársebesség-előválasztáskor a zársebesség megadására használható. Manuális módban szintén a rekesz választható ki a segítségével. A további lehetséges funkciókat a következő oldalon ismertetjük.

Fent

(1) Be- és kikapcsoló gomb.
(2) Zoomkar
(3) Exponáló gomb
(4) Üzemmód tárcsa:

– Intelligens automata, amelynél a fényképezőgép automatikusan választ megfelelő témamódot. Ez esetben minden automatikus, kivéve a kép tömörítése és fájlformátuma (érdekes kombináció lehet a teljesen automata módot ötvözni a RAW formátummal), a fókuszmód, a vakumód, a stabilizátor mód.
– Kiváló automatikus: szintén automatikusan választ témát, de a leírás szerint ebben az üzemmódban erőteljesebb elmosódás és zajcsökkentés lép működésbe.
– P (programautomatika): minden manuális beállítás elérhető a fotós számára, kivéve a rekeszértéket és záridőt, melyek továbbra is a gép felügyelete alatt maradnak. Beállításainak felülbírálására exp. korrekció, vagy az úgynevezett program eltolást használhatjuk, mely utóbbi együttesen módosítja a két értéket.
– A (rekesz előválasztás): a felhasználó szabadon meghatározhatja a rekeszt. A rekeszértékek nagylátószögnél f/1,8-tól, tele állásban f/4,9-től kezdődően f/11-ig terjednek. Az értékeket 1/3 Fé lépésekben változtathatjuk.
– S (záridő előválasztás): az előbbihez hasonló félmanuális üzemmód, melynél a záridőt állíthatjuk be és a gép ehhez választ egy rekeszpárt. A záridők a következők lehetnek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp.
– M (manuális mód): a fotós minden beállítást szabadon átállíthat. A rekeszértéket és a záridőt az elülső és hátsó vezérlőtárcsákkal adhatjuk meg.
– MR: memória behívás. Egy korábban elmentett állás beállított paramétereit hívhatjuk vissza. Ehhez három regiszter áll rendelkezésünkre.
– Filmfelvétel: ez az üzemmód kifejezetten videók rögzítésére szolgál, de egyébként bármely üzemmódból kezdeményezhető videók felvétele.
– Pásztázó panoráma: egyszerű panorámakészítési lehetőség, amelynél a fényképezőgép folytonos oldalirányba mozgatásával hozhatunk létre gépen belül összefűzött panorámákat.

– SCN témamódok: itt választhatunk ki különféle jelenetkehez előre programozott beállításokat, úgy mint: portré, elmosódás csökkentés, sport, kisállat, étel, makró, tájkép, naplemente, éjszakai, kézben tartott esti, éjszakai portré, tűzijáték, nagy érzékenység (akár ISO25600).

Hátul

(1) Videófelvétel gomb: a mozgókép rögzítés indítására és befejezésére használható. Videózás közben a normál kioldó gomb az élességállítás gyors indítására szolgál (egyébként finomabb élességállítást használ a gép). Lejátszáskor a képek 90 fokos elforgatására való. Az elforgatást a gép rögzíti, így következő megtekintéskor is már az elforgatott képet látjuk. Ennek egyébként elsősorban tévén való visszajátszásnál van jelentősége.

(2) Fn gomb: felvétel módban a programozható tartalmú helyi menü megjelenítésére szolgál.

(3) Menü gomb: a menübe való be- és kilépésre használható.
(4) Hátsó vezérlőtárcsa: a vezérlőtárcsa funkción kívül a négy irány további feladatok ellátására szolgál, melyek alapesetben a következők:
fel irány (DISP): a kijelző információs módjainak változtatása.
le irány: felvételnél az expozíció kompenzáció beállítása végezhető el, ill. automatikus üzemmódban a háttér defókuszálás, a fényerő, a színezet, a színtelítettség és a képi effektus beállítását lehetővé tevő helyi menüt jeleníti meg.
jobb irány: vakumód.

bal irány: az egyképes, sorozat és önkioldó módok között kereshetünk a segítségével.
A jobb és bal irány feladata a menüben programozható.
(5) Vezérlőtárcsa gomb: a tárcsa közepén helyet foglaló gombbal véglegesíthetjük a beállított értéket. A mozgatható fókuszkeret elmozdításának kezdeményezésére is e gomb használható.
(6) Lejátszás gomb: használatával felvétel módból a képek és videók lejátszási képernyőjére kerülünk. Ismételt lenyomásakor visszatérünk felvétel módba, de az exponáló (kioldó) gombot félig lenyomva is ugyanez történik.
(7) ? gomb: felvétel módban különböző fotózási ismertetőket olvashatunk, portrék, tájképek, éjszakai látképek és makró témakörben. A menüben az egyes menüpontok rövid leírását is megjeleníthetjük vele. Lejátszás módban a képek egyenkénti törlésére van lehetőség a segítségével.