Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-RX100 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás

A DSC-RX100 kontrasztérzékelésen alapuló AF rendszere lehetővé teszi a fókuszterület mozgatását, összesen 17×11 mező valamelyikére.

A fókusz üzemmódok között a következők érhetők el:

  • Egyszeri

  • Folyamatos
  • Direkt manuális (AF után manuális is)
  • Manuális.

Kézi élességállítás során 8,6×-es vagy 17,1×-es nagyítás kérhető, ezek közül az első digitális zoom nélküli tökéletes képkivágás, így kiválóan használható a fókusz beállításához. A 17,1×-es nagyítás az előző duplája, de ez már digitális nagyítás, így több részletet már nem látunk a képen. Érdemes megemlíteni, hogy a 8,6×-es nagyítás a gyakorlatban pontosan a raszterillesztést, vagyis az LCD felbontásával megegyező képrészlet kirajzolását jelenti. A nagyított nézetben a navigáló gombokkal szabadon pozícionálható a nagyított kivágás.

Gyengébb fényviszonyok között AF segédfény használatára is van lehetőség, melynél a gép előlapján található narancs fényű LED automatikusan világít majd az élességállítás idejére. Ez nagyjából 3-4 méterig jelent segítséget az AF rendszernek. A segédfény a menüben letiltható.

Sorozatfelvétel

Sorozatmódokból kétféle áll rendelkezésünkre. Normál módban 2,5 kép/mp-es sebességet kínál a gép, míg sebesség prioritásos módban 10 kép/mp-cel dolgozhatunk, legalábbis JPEG formátumnál. RAW formátumot választva a nálunk járt gép 4 kép/mp-et produkált (a sorozatsebességet 10 képig tartotta).

A menüben beállíthatunk automata expozíció sorozatot is, melynek lépésköze 0,3, vagy 0,7 fényértékű lehet. A gép ilyenkor három felvételt készít különböző expozíciós beállításokkal.

A normál kioldás mellett választhatunk 2 és 10 másodperces önkioldót (sorozattal nem kombinálható), önkioldó sorozatot, mely 10 másodpercenként exponál 3, illetve 5 fotót, illetve mosolyfelismerést is.

Videó

Videókat kétféle formátumban is készíthetünk. Beállíthatunk MPEG-4-et, melynél 640×480, vagy 1440×1080 pixeles felbontások választhatók (utóbbit lejátszáskor FullHD-re interpolálja a lejátszó). Ezen kívül AVCHD formátum is használható, mely 1920×1080 képpontos felbontást kínál, AVCHD 2.0 tömörítéssel és maximum 28 Mbps sávszélességgel. FullHD AVCHD esetén a képfrissítés 50 kép/mp, interlace vagy progresszív módban, 1440×1080 pixeles MP4 formátumnál 25 képkocka/mp.
Videóból egyszerre legfeljebb 29 percnyit rögzíthetünk.
Normál HD felbontásban (1280×720 pixel) nem készíthetők videófelvételek.

A videófelvétel során ugyanazt a képkivágást használhatjuk, mint a 16:9-es fotózásnál (bekapcsolt stabilizátornál a 28 mm helyett 33 mm-től indulhatunk). A lenti képeken a 16:9-es fotó látószöget és a stabilizátor nélkül készült videófelvétel látószöge figyelhető meg. Shift+kattintással teljes 1920×1080 pixeles méretben ellenőrizhetők a részletek is.

Fotó és videófelvétel képkivágása

Videófelvétel előtt kiválaszthatjuk, hogy milyen üzemmódban kívánunk felvételt készíteni, mely lehet program automatika, rekesz előválasztás, zársebesség előválasztás, vagy akár manuális mód is. A kiválasztott módokban a felvétel során is van lehetőség az egyes értékek módosítására (pl. rekesz-előválasztás során a rekeszt állíthatjuk).
A videózás közben természetesen működik a fénymérés és a fókuszrendszer is aktív, illetve használható optikai és digitális zoom is. Extra, hogy van lehetőség fotó készítésére is, 17 Mpixeles felbontásban, 16:9 oldalaránnyal, raádásul ilyenkor egy pillanatra sem akad meg a videófelvétel.

A képi effektek közül is használhatunk néhányat, pl. a játékfényképezőgépet, de sok olyan van, ami videózásnál nem elérhető (pl. miniatűr hatás).

1920×1080 pixel, 50p fps, AVCHD, 37 mp, 114 MB, ~25300 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1440×1080 pixel, 25p fps, MPEG4, 29 mp, 41 MiB, ~12700 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvétel kékórában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Autofókusz videózás közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Rekesz módosítása videózás közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mozgóképek mellé hangot is rögzít a készülék sztereóban. A két apró mikrofont a felső részen helyezte el a gyártó. Külső mikrofon használatára nincs lehetőség, de a beépített mikrofonnál szélzajszűrést azonban bekapcsolhatunk.