Kipróbáltuk: Tetenal fotópapírok teszt

0

A múltkoriban nálunk járó 9 nyomtató megfelelő eszközparkot kínált ahhoz, hogy kipróbáljuk az egyik ismert fotópapírgyártó, a Tetenal tintasugaras nyomtatóihoz gyártott papírjait. A német cég a papírokat úgy hirdetni, hogy azok mind a 4 nagy gyártó – Canon, Epson, HP és Lexmark – nyomtatóihoz alkalmasak.

A Tetenal kínálatából összesen ötféle fotópapírt és két kreatív papírtípust próbáltunk ki, többségét A4-es méretben.

Fotópapírok

 • Premium Glossy Paper (290 g)
  A gyártó igazából nem is fotópapírként, hanem művészi papírként kategorizálja. Mi fotós teljesítményére voltunk kíváncsiak ezért mint a többi papírt is, ezt is fotónyomtatással teszteltük.
  A papírt egy Canon és egy Epson nyomtatóban próbáltuk ki, igen szép eredménnyel. Ugyan a képek minősége nem szebb, mint a következő Premium Glossy papírra nyomtatott képé, de ha fontos a lap merevsége, akkor a 290 grammos Premium Glossy Paper megfelelő választás lehet. A 10 db-os A4-es csomag ára bruttó 3113 Ft. HP tulajdonosoknak a HP-nál alkalmazott papírvezetési technika miatt ezt a merev papírt a Tetenal nem javasolja.
 • Premium Glossy (255 g)

  Az előzőhöz felületben igen hasonló, de valamivel vékonyabb papír. Vastagságra (vagyis gramm/m2 adat alapján) azonos az Epson Premium Glossy Photo Paper nevű termékével és egy picit jobb, mint a Canon Photo Paper Pro papírja (245 g). A HP papírja specifikáció szerint még vékonyabb (240 g), a Lexmark papírról azonban ilyen konkrét adatot nem találtunk. Érzésre azonban ezek a papírok vastagságra, merevségre és felületre mind azonosnak tűnnek (leszámítva a különböző kiképzésű hátoldalakat).
  Bár kicsit szkeptikusak voltunk, hiszen tudjuk, hogy a nyomtatási technológiák mennyire eltérőek, az első néhány nyomtatás után fellélegeztünk. A Canon, a HP és az Epson nyomtatókban a Premium Glossy papír hibátlanul teljesített és rendre a gyári papírokhoz hasonló minőséget produkált. A Lexmark nyomtatónál vegyes eredményt kaptuk, néhány nyomatnál mintha a tinta nem száradt volna meg megfelelő sebességgel a papíron.
  A 255 grammos Premium Glossy ára az előzőnél sokkal kedvezőbb, 20 db A4-es lap bruttó 2363 Ft, minősége pedig gyakorlatilag azonos, így igényes fotók nyomtatására a Tetenal kínálatából elsősorban ezt ajánljuk.
 • Satin Paper (255 g)

  Vastagságát tekintve azonos a Premium Glossy papírral, felülete azonban selymesen csillogó. Nagyon kellemes papír. Előnye a fényes felületűekkel szemben, hogy nem látszik meg rajta az ujjlenyomat, így bátran körbeadhatók a családi összejöveteleken, baráti találkozókon is. Mivel ára és minősége azonos a Premium Glossy papíréval, a választás elsősorban ízlés dolga.

 • Photo Archival Matte Paper (241 g)

  Nagy felbontású matt papír. Felülete finomabb és zártabb, mint a hagyományos fénymásolópapíroké, de nincs rajta műanyagos hatást keltő bevonat, mint általában a fotópapírokon. Canon nyomtatóban, követve a Tetenal nyomtatóbeállításra vonatkozó ajánlásait, gond nélkül, szép eredményt értünk el vele. A Tetenal elsősorban professzionális archiválási célra ajánlja (múzeumoknak, gyűjtemények kezelőinek) és legfőbb jellemzői között a több évtizedes színtartósságot emeli ki. Ára viszonylag magas, az A4-es lapokat tartalmazó 10 darabos csomag bruttó 2113 Ft.

 • Glossy Paper (170 g)

  Igen kedvező árú, közepes minőségű papír. Felülete nem olyan fényes, mint a Premium Glossy papíroké, de nem is matt. Inkább fénytelen. Nagy tömegű családi albumba szánt fotók nyomtatására alkalmas, de legjobban sikerült fotóink kinyomtatására célszerű egy kicsit többet szánni. A 170 grammos papír A4-es méretben 20-as kiszerelésben bruttó 1238 Ft, 50 lapos csomagban pedig 2863 Ft. 10×15-ös méretben 50 Glossy Paper ára bruttó1313 Ft.

Kreatív papírok

 • Canvas (350 g)

  A kreatív alkotók egyik fontos nyersanyaga lehet. A papír felülete olyan, mintha vászon lenne, így megfelelő képet rányomtatva festményszerű hatást lehet elérni. Persze nyilván számtalan más felhasználási módja is van, de ezeknek tényleg csak a képzelet szab határt. A mi tapasztalatunk az, hogy a textilre nyomtatott képeket érdemesebb élénkebb színűre venni, egyébként színtelen, matt lesz a nyomat. A papír ára igencsak borsos, 10 db A4-es lapért bruttó 8988 Ft-ot kell a boltban hagynunk.

 • Aquarell (230 g)

  A vászonhoz hasonlóan ennek a papírnak is speciális felülete van, így elsősorban művészek és marketing szakemberek körében válhat népszerűvé. A matt papír felülete apró hullámokkal tarkított, ezzel téve a kinyomtatott fotókat érdekesebbé. A megfelelő színek eléréséhez ennél a papírnál is szükség van némi kísérletezésre. A4-es méretben 10 lap bruttó 3738 Ft, A3-as méretben ez a mennyiség pedig 7613 Ft.

A Canvas és Aquarell papírok minta csomagban is kaphatók. A mindkét papírból A4-es méretben 2-2 lapot tartalmazó csomag ára 2363 Ft.

Bár a külső gyártók által kínált fotópapírok terén szerzett rossz tapasztalatunk miatt volt némi ellenérzésünk a Tetenal papírokkal szemben is, de a gyártó által besöpört rangos díjak meggyőztek minket arról, hogy érdemes egy próbát tenni. Nem is bántuk meg, hiszen több igazán jó papírt is megismertünk, amelyek ráadásul minden nyomtatóban kifogástalanul működtek. A két kedvencünk a Premium Glossy és a Satin Paper használatát igényes fotókhoz is ajánljuk, de alacsonyabb költségvetés és otthoni felhasználás esetén a Glossy Paper is megfelelő lehet. Egy próbát nagyobb mennyiség vásárlása előtt azonban mindenkinek érdemes tennie egy kisebb kiszerelés beszerzésével.

A mintákat a teszthez a Tetenal hazai képviselőjétől a Macroda Kft-től kaptuk. Köszönjük