Könyvajánló: A digitális fotózás műhelytitkai 2006

0

A Rainbow-Slide kiadó idén is gondoskodott róla, hogy meglegyen az ez évi betevőnk – illetve karácsonyfa alá letevőnk – a digitális fotózás honi bibliájából. Az alkotó csapat a régi. Hazai részről Enczi Zoltán és Török György jegyzik a könyvet, a nemzetközi csapatot pedig Richard Keating alkotja. A kiadványban szereplő fotók, az említett szerzők mellett Fejér eszter, Kondákor László, Korbely Attila és Szabó Endre munkáját dícsérik.

 

 

Azon szerencsések közé tartozom, akik rendelkeznek a kötet 2005-ös verziójával, így mi sem természetesebb, mint összehasonlítani, mi változott az eltelt egy év alatt, milyen újdonságok kerültek be az új verzióba? Kézbevéve a két könyvet gyanúsan egyformának tűnnek és a könyörtelen oldalszám ellenőrző tesztgép is azonosságot jelez, a belbecs azonban mutat némi eltérést. A különbség pedig nyilvánvalóan az, amit a könyv címe is sugall. Elsősorban az elmúlt év technikai újdonságai képezik ennek alapját, a megjelent új fényképezőgépek, eszközök. Szerencsére arra ügyeltek az alkotók, hogy az új könyv példafotóinak jó részét újakra cseréljék, így aki a szép képek miatt veszi meg minden évben az jó pár újjal találkozhat az idei kiadványban. Természetesen a könyv fő mondanivalója a digitális fotózás technikai oldala. Fényképezőgép adatok, kiegészítők, eszközök és tanácsok azok használatához. A tényanyag meglehetősen friss, hiszen a nemrég bemutatott Nikon D200 is szerepel.

Az új könyv tematikája szinte pontról-pontra követi az elődöt. Idén nagyobb hangsúly helyeződött a digitális tükörreflexes (DSLR) gépekre, így ennek a tendenciának a könyv is fejet hajt. Az új kiadásból többet tudhatunk meg ezen gépek fontosabb tulajdonságairól. Ez legelőször a Gépválasztás fejezetben érhető tetten, ahol külön részt szenteltek a tükörreflexesek egymás közti különbségeinek, különös tekintettel a full frame és az APS-C érzékelőméret köztiekre.

 

 

Az előző kiadványban is jelentősebb részt tett ki az objektívek taglalása, ez most sincs másként. Olvashatunk az előbb említett érzékelőméret okozta különbségekről az objektívek vonatkozásában, megismerhetjük az amatőr és a profi objektívek főbb különbségeit, valamint a nagylátószögű, tele-, és makróoptikák jellemzőit is. A könyv ez alkalommal is kitér a kompakt és DSLR fényképezőgépek különbségeire, mint például a mélységélesség alakulása. Az objektívek mellett helyet kaptak a könyvben egyéb kiegészítők is, így például egy nagyobb fejezettet szenteltek a különféle vakuknak és vakuzási módszereknek, de nem maradtak ki az előtétoptikák, konverterek, állványok sem. Nagyobb lélegzetvételű rész foglalkozik a digitális fényképezőgépek CCD és CMOS érzékelőivel és azon különbségével, valamint az érzékelők alkotta képpel és hibáival. Nem kell azonban megijednünk az első hallásra komoly technikai mélységekkel kecsegtető témakörtől, hiszen a leírás nyelvezete és a kapcsolódó ábrák és példák egy érdeklődő kezdő számára is érthető kiindulópontot jelentenek a későbbi mélyebb összefüggések megértéséhez.

Ahogy haladunk előre a könyvben, úgy ismerhetjük meg a digitális fényképezés újabb fontos eszközeit, melyek már évtizedek óta hű segítői a hagyományos fotográfia szerelmeseinek is. Ilyenek például a különféle szűrők és azok alkalmazása.

 

 

A Kiegészítők részben új eszközökkel is találkozhatunk. Megemlítik például a tükörreflexes gépekhez használható digitális szögkeresőt, valamint bővebb információt kapunk a különféle keresőnagyítókról, hagyományos szögkeresőkről és a tükörreflexes kereső tisztításáról, és egy kisebb táblázatot néhány gép fogyasztási adatairól.

A memóriakártyák világa nem túl sokat változott az elmúlt időszakban, legalábbis a felhasznált eszközök tekintetében. Így ez a fejezet maradt a régi, némileg frissült fotókkal. A keresőtípusokat taglaló rész viszont ismét a DSLR gépek iránt érdeklődőknek kedvez, mivel a tükörreflexes keresőkkel hosszabban foglalkozik A könyv első, technikával foglalkozó fele a Digitális hobbifotós szettek ajánlójával zárul. Természetesen az elmúlt hónapok friss géptípusaira alapozva.

 

 

Mint az előző kiadványokból megszokhattuk, itt következnek a könyv sötét oldalai. Na nem a mondanivaló, csupán a fekete hátterű oldalak vonatkozásában. Ezen a 32 oldalon kapunk gyakorlati információkat az expozíció korrekcióról, a fénymérés helyes használatáról, fehéregyensúlyról, felbontásról, élességállításról és mélységélességről és egyéb beállításokról. A sort végül a Kompozíció fejezete zárja. A szöveges rész az előző kötettel azonos, a képek nagy része új.

A könyv második része a fotózás gyakorlati oldalához nyújt segítséget. Fotótémák szerint épülnek fel az egyes fejezetek, így például tanácsokat olvashatunk a portréfotózásról, idegen kultúrák és emberek megörökítéséről, de szó van benne városok, épületek, hegyek fényképezéséről, vagy a vízparti és panorámaképek készítéséről is. Persze nem maradt ki a makrofotózás buktatóival foglalkozó fejezet, vagy az ultrazoomos fényképezőgépek térhódításával egyre népszerűbbé váló állatfotózás sem. A sort a különleges az asztro-, infravörös-, és vízalatti fotográfia témái zárják, kiegészülve a villámfotózás rejtelmeivel. A könyv szövegi része itt is az előző köteteket követi, a felhasznált képek többsége azonban új.

 

 

A kötet további része a digitális fotók utóéletével foglalkozik, megnyitva a sort a képfeldolgozás és a digitális trükkök bemutatásával. A hangsúly főleg a Photoshop szoftveren és annak lehetőségein van, így megismerjük a programmal való színkorrekciós lehetőségeket, a képméretezést, szűrőket és a fekete-fehér képek konvertálását. Érdekességképpen röviden szó esik a szkennelt fotók hibáinak retusálásáról is. A fejezet végét a digitális képformátumoknak szentelték. Ezek közül elsősorban a digitális fényképezőgépeknél is használt JPEG és TIFF formátummal ismerkedünk meg, melyek mellett szó esik a képszerkesztés során használatos EPS, GIF és PSD formátumokról is. Azért nem maradt ki az egyre népszerűbb RAW sem, melynek kissé hosszabb részt szentel a könyv.

Fotónk lehetséges utóélete a papírformátum, melyhez megismerhetünk néhány nyomtatótípust. Milyet érdemes ezekből fotónyomtatásra használnunk, milyen papírt használjunk, mi fán terem a nyomtatási felbontás és a PictBridge szabvány.

Az otthoni nyomtatáson túl röviden kitér a könyv a digitális labor, a mobil háttértárak és a monitorok témakörére is mégpedig nem csak bemutató jelleggel, hanem hasznos tanácsokkal is. Mi érdemes figyelembe venni monitor vásárlásánál, milyen adathordozón adjuk laborba papírra szánt fotóinkat? Hasznos!

 

 

A sort a fényképezőgépek karbantartási tanácsai, és leggyakoribb hibajelenségei zárják, mely valóban hasznos, gyakorlati észrevételekkel látja el a géptulajdonosokat e kényes témában. Utolsó fejezetként egy kislexikont kapunk a könyvben előforduló és a digitális fotózás során leggyakrabban felmerülő fogalmak magyarázatával.

Az igényes és szép kivitelű, drága papírra nyomott, közel 200 oldalas könyvön hamar túl lehet jutni, ha egyvégtében olvassuk, de a későbbiekben is sűrűn leemelheti a polcról az induló tanácsokért esedező hobbifotós. A Digitális Fotózás Műhelytitkai sosem titkolta, hogy a kezdők és a hobbisták kiadványa. Borítóján is ezt hirdeti és a könyvbe belelapozva is tapasztalhatjuk. Nem a fotózás mélyebb összefüggéseinek feltárására hivatott, hanem azok kalauzolására, akik friss tényanyagra szomjasak és bizonytalanok a fotózás útvesztőit illetően. Ezt a feladatát minden évben szorgalmasan el is látja.

 

 

Haladó fotósoknak, profiknak és azoknak, akik rendelkeznek valamelyik nemrég kiadott korábbi verzióval, abban az esetben ajánlott, ha szeretik a szép kiállítású, színes könyveket, vagy gyűjtik a sorozat darabjait. Leírásait tekintve többnyire megegyezik az előző kiadvánnyal, frissített táblázatokkal és jórészt új képekkel kiegészítve. Akik nem tartoznak az említett kategóriákba és most kezdték a digitális gépekkel való ismerkedést, vagy már ismerkednek vele egy kis ideje és szeretnének az őket érintő témáról olvasni, hasznos olvasmány lehet a Digitális Fotózás Műhelytitkai 2006.

 

 

A könyv puhafedeles papírborítóval jelenik meg 192 oldalon, bolti ára 2990-Ft.