Röviden: Canon PowerShot S80 teszt

0

Külső


Nos, mi a fenti álregény részletben a kakukktojás? Az, hogy James Bond nem szőke. Semmiképpen sem a Canon PowerShot S80 lóg ki a történetből, hiszen makulátlan kiegészítője lehetne akár a 007-esnek is. Persze mint álrészletünk a valódiságot, az S80 is csak mímeli az eleganciát, de kétségtelenül jól adja. A fém és műanyag váz, az ezüst és fekete alkatrészek keveredése jól eltalált, komoly gép benyomását kelti, már első ránézésre is. Az, hogy a fém, vagy a fekete bőrutánzat imitt-amott festett műanyag, másodlagos a gép valóban megnyerő külsejét illetően. Az S80 is csak olyan mint egy James Bond film. Szép és megnyerő díszlet. A fényképezőgép követi az S-sorozat évek óta bevett külsődleges hagyományait, most tán egy kis egyéniséget is hozzátéve az eddigi összképhez. A fekete lakkozott előlap, a már említett bőrutánzatú gumiszegély az exponáló gomb körül, a forgatható főtárcsa, körötte a négy funkciógombbal, vagy a nagyméretű LCD miatt a gép oldalára szorult módválasztó tárcsa is szép és jól kezelhető. Az átnézeti kereső betekintő nyílása az előd S70-hez képest még inkább középre szorult, így portré állásban fényképezve az amúgy könnyen elérhető gombok és tárcsák inkább homlokunkat simogatják majd, mintsem eredeti funkciójukat betöltsék. De hát ez a kis méret átka! Átgondoltabbá vált a kezelés, így szinte az össze fontosabb funkciót elérhetjük gombokról is, az elődmodellhez képest mégis kevesebb kezelőszervet találunk.Az akku és memóriafoglalatot ez alkalommal is a gép alján találjuk, egy ajtó mögött. A változás annyi, hogy most kisebb méretű SD és MMC kártyákat fogad az S80. Sajnos az ajtó állványra helyezve nem nyitható, így a kártya, vagy akkucsere ilyen esetben nem megoldható. A gép méretéhez képest nagy ajtó, majdnem a gépváz aljának felét elfoglalja, így a fém állványmenet a középtengelytől kissé kijjebb kapott helyet.

Képérzékelő

Az 1/1,8″-es CCD képérzékelő 8 megapixel maximális felbontást biztosít, ami 3264 x 2448 képpontot jelent. Emellett 2592 x 1944, 2048 x 1536, 1600 x 1200 és 640 x 480 pixeles képméretet választhatunk Superfine, Fine és Normal tömörítés mellett. Bármely tömörítési fok beállítható bármely képmérethez és beállításunk függvényében a készíthető képek várható számát is kijelzi a fényképezőgép. Az elődhöz képest itt szembesültünk egy igen nagy hiányossággal: csak JPEG képformátum választható, a korábban már bevált RAW nem. A kémlabor vezetőjének, Q-nak egy fegyelmi kijárna.Az érzékenység ISO 50 és 400 között, egész fényértékenként állítható, nagy szerencsénkre akár külső kezelőszervről is.

Képek komponálása

A Canon azon gyártók egyike, aki gépei nagy részén kitart az átnézeti kereső mellett, és jól teszi. Bár az S80-ba implementált optikai kereső, a gyári adatok szerint is csak 80%-os lefedettséget ad, meglehetős hordótorzítást, és színhibát tudhat magáénak, de ha fogytán akkumulátorunk kapacitása, vagy a tűző napsütés miatt nehezen látható az LCD képe, igen jó szolgálatot tehet e sokat szidott eszköz is. Már említettük, hogy az átnézeti kereső betekintő nyílása középtájra került. A gép így használva inkább a jobbszemeseknek ajánlott, hiszen a másik szemmel beletekintve a kezelőszervek használata igen nehézkes. Az LCD-vel meg voltunk elégedve. 2,5″ átmérőjével kényelmesen nagy képet ad és ugyan mindezt csak 115000 képponttal, de nincs különösebb hiányérzetünk a felbontását illetően. Képfrissítése folyamatos, még gyengébb fénynél sem érezhető számottevő lassulás. Az általa adott kép viszont világosabb a valóságosnál és fényerejét teljesen levéve sem kapjuk vissza a pontos képet. Ez a fényerő egyébként 15 fokozatban állítható.A fotók visszanézésekor 10x nagyítást alkalmazhatunk, és a képállás érzékelő szenzornak köszönhetően a mutatott kép a gép álló vagy fekvő helyzetében is mindig azonos.

Optika, vaku

Optikailag az előd kromoszómáit örökölte az S80, így objektívje kisfilmes értéken 28-100mm gyújtótávolságnak megfelelő tartományban dolgozik (fizikailag 5,8-20,7mm). A 28mm-es nagylátószög a belső, szűk térben való fotózásnál, vagy tájképkészítésnél jelent majd előnyt. Az így kapott 3,6x-os zoomátfogáshoz F2,8-5,3-as fényerő társul, amely meglehetősen átlagos érték. A zoom 9 lépésben állítható, és újfent elő kell vennem a régi vesszőparipám, hogy az első néhány zoomlépés „hintázik”, előreszalad és visszaáll. Ugyan képeink minőségén ez semmit sem ront, beállítás közben viszont kissé zavar. A makró lefedettsége jónak mondható, 61 x 46 mm-es területet fényképezhetünk le, maximálisan 4 cm közelponttal. Makrófényképezés közben a zoom is teljes tartományban használható.A vakut kb. 3 cm távolságban helyezték el az objektív középtengelyétől. Teljesítménye egy átlagos lakószoba megvilágításához korlátozottan elegendő. Nagylátószög (28 mm) állásban a sarkok felé meglehetősen kevésnek bizonyulhat a fényereje. A villanó teljesítményét akár szabályozhatjuk is, mégpedig ±2 fényértékek között, 1/3 lépközökkel. Működését tekintve minden fontosabb módot beállíthatunk rajt, így például: kikapcsolt, derítő, szinkron 1. és 2. redőnyre, vörös szem csökkentés, lassú szinkron mód.

Kézi beállítási lehetőségek

A Canon mindig is híres volt arról, hogy gépeinek többsége széleskörű manuális beállíthatósággal rendelkezik. Nincs ez másképp a PowerShot S80 esetében sem. 1/3 fényértékenként állíthatjuk be a megfelelő rekeszt, mely nagylátószögnél F2,8-8,0, tele állásban pedig 5,3-8,0 lehet. Utóbbi esetben ez sajnos csak 4 választható értéket jelent. A záridő 15-1/200 másodperc között szabályozható. Itt is szembesülnünk kell némi megszorítással, mivel a teljes tartomány csak záridő-prioritás (Tv) módban érhető el. Teljes manuális (M) módben például 15-1/1250 a beállítható értékek köre, míg egyéb esetekben, maximálisan 1 másodperc lehet a záridő hossza. Egyes témaprogramok esetén természetesen hosszabb záridőket is előcsalogathatunk a gépből, ilyen például a Tüzijáték mód. Ezen felül még 12 további témaprogram áll rendelkezésünkre, melyek a következők: portré, tájkép, éjszakai tájkép, éjszakai, gyerekek és kisállatok, belső, lombozat, hó, tengerpart, vízalatti, digitális makró és panoráma.

A fénymérés a megszokott három értékre állítható be, így választhatunk szpot, középre súlyozott átlag, vagy kiértékelő mérés között. Fehéregyensúly beállításokból szintén a jól ismert előre programozott értékek (napfény, felhős, izzó, fénycső, fénycső H, vaku) áll rendelkezésre, de grátiszként kapunk egy vízalatti módot és persze az automata és manuális hangolás sem maradhatott ki.Az AF segédfényt jó hatásfokúnak találtam. Gyenge megvilágítás esetén néhány méteren belül pontos és viszonylag gyors segítséget jelent az automata élességállítás számára, szinte teljes sötétségben pedig 1-1,5 méterig próbálkozhatunk vele. Úgyszintén jól dolgozik összességében az AF is. 9 pontos AiAF, egy pontos AF, vagy Makro AF módokat állíthatunk be a megfelelő szituációkban és ez alkalommal sem maradt ki a manuális élességállítás. Segítségével 25 lépésben állítható be a megfelelő élesség, melyhez az LCD élőkép közepének kinagyítását és távolságskálát is kapunk. A skála első 20 fokozata a 4-30 cm közötti távot fedi le, a maradék 5 lépés szolgál a 30 cm-től végtelenig történő élességállításra.

Aki nem elégedett a gép belső képfeldolgozásával, az Effekt módban finomíthat a színtelítettségen, élességen, kontraszton, vagy választhat saját színbeállítást, mint amilyen a fekete-fehér, vagy szépia mód.

Sorozat, videó


AVI videó
1024×768; 0:12 mp; 23,6 MByte

Gyári értékek szerint memóriakártyánk kapacitásának végéig készíthetünk képsorozatot, mégpedig másodpercenként 1,8 fotót. Nos, igen. Mindehhez azt kell csak hozzátennünk, hogy kellően nagy kapacitású és gyors kártyával. A géphez mellékelt memóriakártyára például többszöri próbálkozás után sem sikerült 4 képnél többet lőnünk egyszerre, mindezt másodpercenként 1 képkockával.

Mozgóképből alapesetben 320 x 240, vagy 640 x 480 pixeles felbontás választható 15 vagy 30 fps sebesség mellett, de miért elégednénk meg ennyivel, hiszen erre a mai gépek nagy része alkalmas. A kis PowerShot ezen túllépve az 1024 x 768-as felbontással is el kíván kápráztatni bennünket. Sikerrel. Az így készíthető videók sebessége ugyan csak 15 képkocka lehet másodpercenként, és igencsak gyors kártyát kívánnak, de az elkészült videók állóképei akár kisebb nyomatokon is megállnák helyüket képminőségükkel. Azt hiszem ez mindent elmond erről a módról. A választható videomódok köre azonban itt még nem ért véget. A tárhellyel spórolók számára ott a Compakt mód, mely esetben 160 x 120 felbontás és 15 fps sebesség mellett videózhatunk, a kísérletező kedvű „trükkmesterek” számára pedig a My Color mód tartogat meglepetéseket. Ennél egyedi színbeállításokat alkalmazhatunk, melyekről később még szót ejtünk. A mozgóképkészítés során természetesen működik a fénymérés, bár meglehetősen lassan, és az autofókuszt, valamint az optikai zoomot is nélkülöznünk kell. Helyette a 3,6x átfogású digitális zoom használható.

Képminőség

A képek minőségére James Bondnak sem lenne rossz szava. Legalábbis kevés. A PowerShot S80-at, kisméretű optikája és képérzékelője tükrében kell szemlélnünk, mely igen nagy felbontást biztosít. Mindezt figyelembe véve a gép kategóriájában igen jó képminőséget biztosít. A képek szép részletesek, színelhajlást nem tapasztaltunk. Az említett kis érzékelő kontra nagy felbontás velejárója a zaj. A gép alacsonyabb érzékenységen ezzel viszonylag jól megbirkózik, de itt is felfedezhető némi zajosodás. Jól látszik ezen kívül a zajszűrő algoritmus munkája is, főként az alacsonyabb kontrasztú (pl. árnyékos részeken), ahol hajlamos a részletek elmosására. Az összkép azonban ezzel együtt is kedvező. Komolyabb zajra ISO 200 érzékenység környékén kell számítanunk


Érzékenység – zajtartalom
(balra a teljes zajtartalom, jobbra a világossági zaj)
ISO 50, F5,6; 1/30 mp
ISO100, F5,6; 1/60 mp
ISO200, F5,6; 1/125 mp
ISO400, F5,6; 1/318 mp

Színhibával a képsarkokban, vagy nagy kontrasztkülönbségű területeknél találkozhatunk, de mértéke nem számottevő. Az optika geometriai torzítása nagylátószögnél szemmel is könnyen észrevehető , bár az S80 esetében ez átlag fölötti nagylátószöget jelent, melyhez képest a torzítás nem túl magas. Tele állásban az optikai torzítás szépen kisimul.

Sebesség

A DiGIC II. processzor bizony derekasan teszi a dolgát. A komoly digitális tükörreflexes gépekben is jól szolgáló lapka az S80 esetében is hatásosnak bizonyult. A képek feldolgozási és mentési ideje nagyon gyors. Persze az 1,5 másodperces bekapcsolási utáni készenlét, vagy a 2 másodperces kikapcsolási idő nem igazán a processzor reszortja, de ezek sem vesznek el sok időt életünkből. A záridő késleltetés is jónak mondható a kategóriában. Nagylátószögnél és tele állásban is kb. 0,5 másodpercet kell várnunk az expozíciós értékek meghatározására és az autofókuszra, de gyenge fénynél ugyanez 1 másodpercet is jelenthet.

Extra szolgáltatások

Extra szolgáltatásokból elég jól ellátott gép a Canon PowerShot S80. Ki és bekapcsolható élő hisztogram és kompozíciós segédrács. Automatikus képelforgatás, akár visszajátszás módban is. Diavetítés egyedi effektekkel, időzíthető önkioldó (1-20 mp, 1-10 képig), menthető beállítások, Custom mód, melyek mind könnyebbé tehetik a fotós életét, ha megtanul élni a felkínált lehetőségekkel. Nagyon hasznos segítség például a külön gombra kitehető egyedi funkció, mely lehet például a felbontás, fehéregyensúly, fotóeffekt, fénymérés módjának kiválasztása, vagy az AE zár, AF zár illetve mappa készítés. Elégedett fejbólintásra késztetett a 3 lépéses, 3 fokozatban állítható fókusz sorozat lehetősége.Ígértem még korábban, hogy szó lesz a My Color módról. A kompakt Canon gépek eme funkciója elsősorban azok számára nyújt kísérletezési lehetőséget, akik képeiken szívesen alkalmaznának különféle extra hatásokat, de nincs türelmük, vagy idejük az képszerkesztő programokkal való hosszas játszadozásra. Beállítható így a pozitív film emulálása, a világos, vagy sötétebb bőrtónus, vagy a kék, zöld, piros színek bármelyikének automatikus kiemelése. Ezen felül meghatározható, hogy egy fekete-fehér képen mely színt akarjuk megtartani, vagy felcserélhető bármelyik két szín. Akinek ez sem elég, akár maga is behangolhatja a piros, kék, zöld színeket, vagy a bőrtónust.

Akku, memória


Mint említve volt, az S-sorozat is áttért a kompaktabb SD/MMC kártyák támogatására, aki tehát a korábbi S70-ről vált, az egyvégtében kártyát is cserélhet. A géphez mellékelt 32 MB-os SD kártya persze kapacitása persze hamar megmutatja korlátait. Mindössze 14 mp videó anyag, vagy 8 db maximális felbontású és minőségű fotó fér el rajta, így a gép mellé mindenképp javasolt egy nagyobb kapacitású kártya beszerzése.

Az S80 áramforrása saját, 800 mAh-os lítium-ion akkumulátor, mely a hozzávaló töltővel együtt a csomag része.

Összegzés


Bond gyakorlott mozdulattal helyezte be S80-as fényképezőgépe memóriakártyáját Aston Martinja beépített kártyaolvasójába. Elégedett homlokráncolása jelezte, hogy tetszik neki, amit a monitoron lát. A titkos bázisról készült kiváló felbontású fotók mindenkit meggyőznek majd, a felvett videók felbontása pedig minden eddigi képzeletet felülmúl. Ráadásul átkozottul jól megy ez a kis gép a szmokingjához.

– „Mindenesetre meg kell említenem Q-nak, hogy legközelebb a RAW-t és a videó optikai zoomját se hagyja ki a pakliból. Ha már…” – gondolta egykedvűen, hiszen a látottak összességében nem hagytak okot a kétkedésre. Apró döccenőkkel ugyan, de a munka rendben elvégeztetett.

A sportkocsi sikítva lőtt ki az éjszakai országútra, majd beleolvadt a távol sötétjébe.

A Canon PowerShot S80 bruttó fogyasztói ára 142.500-Ft.

A fényképezőgépeket a Mediker Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálás idejére. Köszönjük!

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését.