Röviden: Siemens CX75 teszt

0


Külső

A készülék honlapja stílusos, fémes külsőről beszél, amiben készséggel igazat is adunk neki. Amikor viszont először találkoztunk a CX75-tel személyesen is, több meglepetés is ért minket. Egyrészt, a készülék meglepően széles, amitől elég nagynak tűnik az ember kezében. Másrészt pedig, a CX75 anyagai bennünk „olcsó műanyag” érzetet keltettek: az egyébként elég könnyű telefon egyszerűen nem elég masszív és tömör ahhoz, hogy jó érzés legyen kézbe venni. Bár kellően nagyok, nem találtuk túl kényelmesnek a billentyűket sem: nagyon közel vannak egymáshoz, miközben viszonylag nehéz megnyomni őket, így bajos vakon kezelni a CX75-öt. A gombok emellett benyomáskor halkan kattannak is egyet, ami mondjuk a csendes SMS-írást kifejezetten megnehezíti, míg a számbillentyűk fölötti kezelőgomboknál ismét csak a furcsa műanyag érzés köszön vissza.

A kezelőgombok között találjuk a kelleténél valamivel kisebb és mélyebbre süllyesztett, de azért viszonylag magabiztosan paskolható joystickot is. Az elülső oldal maradék részét a meglepően magas kijelző tölti ki, amelyet néhány milliméternyi tükrözödő, szürkés keret vesz körbe. Erről egy elegáns hajlat vezet át a készülék tetejére, amely a mobilt-nyakba-lógató-dolognak szánt lyukat leszámítva üres, a ki-/bekapcsolást ugyanis a hívások megszakítására szolgáló piros gomb hosszú nyomvatartásával végezhetjük el. A hátoldalon figyel a kamera objektívje, amelyet kikapcsolt állapotban is csak az átlatszó plexi véd, azaz mindig „kilát”, illetve a készülékbe süllyesztett külső antenna-csatlakozó is.

A hátoldalon levő ajtó rejti az akkut és alatta a SIM-kártyát is, míg a memóriakártyát alul cserélhetjük, egy műanyag ajtócskát kihajtva, amely annyira pici és instabil, hogy elég ijesztő dolog nyitogatni. Alul van a töltő/headset/adatkábel közös csatlakozója is, a bal oldal pedig az infraportot leszámítva üres. A jobb oldalon két hosszúkás, ezüstös gomb kapott még helyet, az egyik kameramódba kapcsolja a CX75-öt, a másik pedig a Push to talk nevű walkie-talkie funkciót aktiválja (ugyanez a két gomb headsettel a hangerő állítására szolgál).Kijelző, menü

A 132×176 pixel felbontású kijelző némiképp kilóg a sorból, a kategóriában ugyanis mára már a 176×220-as felbontás mondható elterjedtnek, viszont 262 ezer színt képes megjeleníteni. Azzal együtt, hogy a kijelző maga ettől még fizikailag nagy, ez meglehetősen pixeles képet eredményez. Rendben van viszont a kontraszt, a kijelzőt védő rétegnek köszönhetően pedig kimondottan jól látható a kép erős ráeső fényben is.

Az, hogy a bal és a jobb felső gomb, illetve a joystick különböző irányú mozgatása milyen funkciókat indít el készenlétkor, testre szabható a szokásos választási lehetőségek (többek között új sms/mms írása, a bejövő üzenetmappa megnyitása, a kamera indítása stb. közül). Ez persze 2005-ben nem meglepő, ellentétben a menüvel, amelynek ikonjai érzésünk szerint túl gyerekesek ahhoz képest, hogy egy minimum középkategóriás telefonról van szó. Ami még szokatlan lehet azok számára, akik valamelyik konkurens gyártó készülékeihez szoktak, hogy a leokézás/további menük megnyitása és a visszalépés a Siemens-nél gyakorlatilag fordítva van: bal oldalt tudunk visszalépni, az opciók meg a jobb oldali gombbal jönnek elő.Kezelés, tempó

A kamerafunkció normál tájolással működik, azaz nem kell fényképezéskor elforgatnunk a mobilt, ez azonban alapvetően a CX75 hátrányára válik, ugyanis a magas kijelzőn ilyenkor csak egy csíkban és erősen pixelesen látjuk a készülendő képet, míg elforgatva kényelmesen betölthette volna a kijelzőt. A beállítási lehetőségek a következők:

  • expozíció kompenzáció (±3, mértékegység nélkül)

  • fehéregyensúly (beltéri, terepen)

  • felbontás

  • időzítő (ki/be)

  • színmód (normál, szépia, fekete-fehér)

  • mentés helye (telefon, memóriakártya)

  • digitális zoom (max. 4x)

Fényképezéskor a kép mellett a kiválasztott felbontást, a joystickkal is állítható expozíció kompenzáció, illetve digitális zoom mértékét, valamint a fehéregyensúly-mód ikonját látjuk a képernyőn, továbbá azt is, hogy az adott felbontással hány képet készíthetünk még.

A kameramód kiválasztás után kb. 3 másodperccel ad élőképet, ami nem számít túl acélos adatnak, de azért még életveszélyesnek sem. Jóval zavaróbb, hogy a fényképezőgomb lenyomása után jó 2 másodpercbe is beletelik, mire a fénykép ténylegesen elkészül, így ezzel mindenképpen számolni kell, ha valamit éppen el szeretnénk kapni. A mentés ezután újabb 7 másodpercet vesz igénybe, ezt a legnehezebb kivárni, viszont utána azonnal visszakapjuk az élőképet.

Képminőség

A CX75 bejelentésekor fellelkesültünk a „Nem kell többé magával vinnie a fényképezőgépét” szlogenen, ám csalódnunk kellett: ez az állítás csak azokra érvényes, akik kibékülnek a jól láthatóan „mobilos” képekkel. Noha az 1,3 megapixel (a képek 1280×960 pixelesek, azaz a tényleges felbontás 1,23 mpx) már biztosítja azt, hogy elegendő részlet szerepeljen a képeken, és a formák és élek alapvetően rendben is vannak, a legtöbb fotó eléggé természetellenes színű: olyan, mintha egy sárgásszürke szűrőn keresztül fényképezték volna őket. Tesztképeink a dinamika gyengeségeit is jelzik, a mobiloknál megszokottnál is gyakrabban kaptunk ugyanis olyan képeket, ahol az épületekhez hófehér égbolt társult.

Jó pont, hogy a képeket teljes méretben vizslatva sem látható erősebb képzaj, viszont újabb erős kihívást jelentenek a gyors mozgással járó témák, amelyekre a CX75 nem készült fel. A kis alapérzékenység miatt a gyorsan mozgó tárgyaknál elmosódott képeket eredményez (lásd a galambos tesztképet), ay elektronikus zár problémájával köszködő CMOS szenzor pedig egy 40-50 km/h-s sebességgel haladó autóból fényképezve azt a vízszintes irányú elhajlást okozza, amely a régebbi mobilkameráknál csaknem általános (lásd a Semmelweis Egyetem begörbülő húszemeletes épületét és a vele dőlő villanyoszlopot a tesztképeken). Ez amúgy remek szórakozási lehetőség, bár a valóság megörökítésére nehezen használható.

A CX75-ben nincs éjszakai mód, ilyesmire szolgáló fehéregyensúly-mód és fotófény vagy mobilvaku sem. Ennek ellenére meglepve tapasztaltuk, hogy elég jól szerepelt éjszaka: ilyenkor sem jellemző a legtöbb mobilt éjszaka lenullázó, mindent betemető képzaj, a készüléket kellően stabilan fogva a kép éles marad, és az egész jóval világosabb annál, mint amit vártunk, az expozíció-kompenzációval való játszadozás pedig további jól látható finomhangolást tesz lehetővé.

Videó, MP3


3GP videó
176×144, 0:11 mp, 116 kB

A készülék két felbontásban képes videót rögzíteni, de sajnos a nagyobbik, 176×144 pixeles sem teszi különösebben használhatóvá ezt a funkciót. A CX75 ugyanis az elterjedtnek számító 3GP formátumot használja, ami az arra jellemző alacsony kép/másodperc sebességgel és erős tömörítéssel elpusztítja, ami a kis felbontás mellett még látható volna. Ez azonban az összes eddigi mobiltelefonra igaz, így nem számít túl erős kritikának.

Az MP3-lejátszó jól működik és könnyen kezelhető, a telefonban is egyszerűen szerkeszthető új lejátszási lista. Hátrányára válik viszont, hogy nem használható a háttérben, azaz mondjuk böngészés, sms-írás vagy fényképezés közben, hanem ha kilépünk, mindenképpen elhallgat, és a CX75-ben nincsen rádió sem.

Egyebek


A CX75 sokkoló, több tíz másodperces bekapcsolási idejét némiképp ellensúlyozza az induláskor minket fogadó Induló segéd, amely azonban biztató nevével ellentétben gyakorlatilag csak egy gyors dátum- és időbeállító képernyő. A névjegyzék azonban erős oldala a készüléknek: elfér benne 1000 bejegyzés, amelyek mindegyikéhez 5 számot, 2 e-mail címet, egy honlapcímet, cégnevet, postacím, a naptárban automatikusan megjelenő születésnapot és különböző csevegőprogramokon használt felhasználóneveket csatolhatunk. Minden bejegyzés mellé társíthatunk fényképet is, amely megjelenik, ha az illető minket hív, viszont nem társíthatunk minden név mellé saját csengőhangot. Ezt csak hívócsoportokkal tehetjük meg, amelyekből összesen 8-at hozhatunk létre.

Számos alkalmazást is találunk a készülékben: a szokásos számológép (amelyben rendkívül üdvözlendő módon részeredmény-memória is van), mértékegység-váltó, stopper és visszaszámláló mellett egy jól használható, akár 5 postafiókot és mellékletek is kezelni képes e-mail klienst és egy webböngészőt is. A CX75-re más JAVA-s alkalmazások is letölthetők, illetve JAVA-t használnak a beépített játékok is: a Worms – egyébként már régebbi Siemens modellekben is szerepelő – mobilos változata a legszórakoztatóbb játék, amit eddig telefonban láttunk.Kapcsolódás, memória, akku

A CX75 az európai GSM-sávok mellett az 1900 MHz-es észak-amerikai frekvenciát is támogatja, nyugodtan neki lehet tehát vele menni az óceánnak, nem szereti viszont még a frissen indult harmadik generációs mobilhálózatokat (3G). Mobil adatátvitelre GPRS-en keresztül van lehetőségünk, az ennek sebességét megdobó EDGE szabványt ugyanakkor nem támogatja. Van viszont Bluetooth és megmaradt még az infraport is, a számítógéphez való gyors kapcsolódást pedig USB-s adatkábel segíti.

A beépített memória 8,3 MB-os, amelyből nagyjából 5 gyárilag foglalt, érdemes tehát gyorsan beruházni egy memóriakártyára. A CX75 a csökkentett méretű MMC (RS-MMC) kártyákat támogatja. A fényképek alig száz kB-os mérete nem lesz döntő tényező, így a kártya méretét attól függően érdemes megválasztani, milyen mértékben akarjuk kihasználni az MP3-lejátszást. A gyártó adatai szerint a készülék akár 5 napot is kihúz készenlétben egy akkutöltéssel, ezt MP3-hallgatással, telefonálással és fényképezéssel is csak 2 és fél napra tudtuk redukálni. A teljes feltöltéshez nagyjából 2 óra szükséges.

Összegzés


A Siemens CX75 kezelése megszokás dolga, azt pedig, hogy kinek milyen érzés a kezében tartani, javasoljuk, hogy ki-ki személyesen döntse el egy boltban (mi a teszt alatt igen szélsőséges reakciókkal is találkoztunk mindkét oldalról). A telefon gazdag használhatóságát a háttérben is működő MP3-lejátszó és a rádió hiánya csak némiképp korlátozza, ami pedig a kamerát illeti, jó szórakozást és webre/e-mailben elküldésre bőven alkalmas minőségű képeket nyújthat. Papírképeket mi azonban már nem nyomtatnánk a CX75 képeiből, egy fontos pillanatot pedig inkább önálló fényképezőgéppel próbálnánk elkapni.

A Siemens CX75 még egyik magyarországi szolgáltató kínálatában sem található meg, a magyar menü ténye viszont jelzi, hogy ez a helyzet jó eséllyel még idén megváltozik.

A tesztkészüléket a Siemens-től kaptuk kölcsön, köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!