Könyvajánló: Expozíció

0

Már jó a kompozíciónk, értjük és használjuk a fényeket, de a képünk még mindig nem tökéletes, mert nincs helyesen exponálva. Az exponálás a kép készítésének pillanata, ami véglegekig leegyszerűsítve a fényérzékeny felület érzékenységéhez mérten az arra jutó fény beállítása a fényt beeresztő nyílás méretének és a folyamat hosszának szabályozásával. Persze ez csak az egyszerűsített alap, mert a blende és a záridő a képen nagyon sok mindent változtathat azonos expozíciós érték mellett is.

A könyv első fejezete az expozícióhoz kapcsolódó alapfogalmakkal ismerteti meg az olvasót a viszonyossági törvénytől a tónusokon keresztül a fény mennyiségét befolyásoló szűrőkig. A könyv feléig részletesen megismerjük a zárak és a rekeszek működését, és a különböző beállítások képre gyakorolt hatásait. A sok kisebb-nagyobb trükköt vagy érdekességet is rejtő szöveget az adott beállításokat illusztráló fotók és egyéb táblázatok vagy ábrák teszik érthetőbbé.

A könyv második felépben a precízebb munkáé a főszerep, így a szerző a fénymérők működésével indít. Bár a digitális technika azonnal látható eredményének hála külső fénymérők létjogosultsága egyre kisebb, a gyorsabb és egyszerűbb munkához a rendszerek működésének megértése szükséges.

A külső fénymérés jelentősége ugyan csökkent a digitális technológia térhódításával, de a helyes expozíció fontossága a szűkebb dinamikatartomány miatt igencsak megnőtt. A nagy világosságbeli különbségeket tartalmazó képek rögzítése korábban is kihívás elé állította a fotósokat, így a szerző korabeli és mai technológiát is mutat a dinamikatartomány kiszélesítésére.

Az előző kettő kötethez hasonlóan 170 oldalas könyv egy speciális eseteket taglaló fejezettel zárul, ahol olyan témák szokványos technikáival ismerkedhetünk meg, mint az ellenfényes fotózás, a makrózás vagy a nyitott záras fotózás.

Bármennyire is elcsépelt része a fotózásnak az expozíció, akkor is ezt tartom a legérdekesebbnek, mint ahogy A fotográfia alapjai című sorozatnak is ezt a kötetét érzem az első három közül a legtartalmasabbnak. Persze aki iskolában, egy tanfolyamon vagy egy másik fotós könyvből már megtanulta a fotózás alapjait, az nyilván kevés újat talál a könyvben, de aki még bizonytalan az összefüggéseket illetően, az ezzel a könyvvel minden tekintetben képbe kerül.