Könyvajánló: Fekete-fehér fotózás

0

A tartalomjegyzék átfutása után azonnal észrevehető, hogy ez a könyv nem illeszkedik szorosan az előző három által alkotott sorba. Nem egy minden fotósnak hasznos területet részletez, mint a korábban bemutatott könyvek, hanem egy szűkebb kör számára érdekes technológiát mutat be régi és mai eszközök használatával.

Az alfejezetek címei természetesen arra is rávilágítanak, hogy a tartalom egy része már felbukkant az előző könyvek valamelyikében, így aki már olvasta a sorozat első három kötetét, az ezeknél gyorsíthat egy kicsit. Persze ezek az oldalak sem teljesen azonosak a korábbiakkal, inkább a már megismert technikák fekete-fehér fotózásban való alkalmazásáról szólnak.

Az alapozó fejezet némi történeti áttekintés után a színelmélettel és a színes képek fekete-fehéresítésének problematikájával foglalkozik, de csak úgy röviden, hogy ne untassa az olvasót. A következő két fejezet a fekete-fehér képekhez jól illő kompozíciókat, témákat, illetve a fekete-fehér képeknél a megvilágítással elérhető hatásokat mutat be.

A könyv a színes digitális fotók konvertálása helyett a fekete-fehér negatív alkalmazását preferálja, ezért néhány film bemutatása mellett szó esik a filmek szemcsézettségéről, az előhívási technikákról és az Ansel Adams illetve Fred Archer által bevezetett, a helyes exponálást segítő zónarendszerről is. Az exponálás és filmhívás után a papírképek nagyítása a következő lépés, így a könyv is betekint ebbe a ma már ilyen formában kevésbé alkalmazott technikába.

Persze azzal David Präkel, a könyv szerzője is tisztában van, hogy a könyv olvasóinak csak egy kis része fog a fekete-fehér fotózás kedvéért filmes felszerelést venni, ezért a könyv utolsó negyede már a digitális képek konverziójával és a fekete-fehér képek színezésével foglalkozik.

Gyakran látni, hogy a fotósok a színben vagy expozícióban elrontott színes képekből faragnak valamilyen fekete-fehér képet, pedig lehet ezt teljesen tudatosan, célzottan is csinálni. Ez a könyv nem szól minden fotózni vágyónak, de aki sorvezetőt keres a fekete-fehér fotózás rejtelmeibe, az A fotográfia alapai sorozat negyedik kötetében jó összefoglalót talál.