Könyvajánló: Photoshop Mágikus Trükkök

0

Kezdjük azzal, hogy a könyv magyar címe egy kicsit félrevezető. A „Photoshop Mágikus Trükkök Tervezőknek” fordításban a tervező szó miatt sokan egy építészeknek vagy más ipari tervezőknek szóló könyv címét látjuk. Legtöbbünk szerintem grafikusként vagy illusztrátorként ismeri azt a szakmát vagy szakembert, akiknek a trükkjeit a könyv felvonultatja. Hiszen nem három dimenziós tervek csinosítgatását, hanem fotók feldolgozását, továbbgondolását mutatja be rétegek, grafikai elemek, szövegelemek, átmenetek, mintázatok felhasználásával. Van persze szó 3D-ről, de ez többnyire kimerül szövegelemek vagy mintázatok térbe fordításában.

A könyv hét fejezetben, blokkonként 4-6 kép elkészítésén keresztül mutatja be azokat a lépéseket, amelyek együtteseként összeáll egy-egy komplett hirdetés, moziplakát, logó vagy címlap.

A lépések mellett lévő rövid, tömör, de a billentyűkombinációkra is kiterjedő leírások jól követhető útmutatóként szolgálnak az egyes munkafázisok megértéséhez, és a bemutatott alkotás reprodukálásához.

Néhol döbbenetes, hogy egy-egy jól beállított funkcióval, réteggel vagy ecsettel mi mindenre képes lehet szinte bárki. A Photoshop felhasználók többsége autodidakta módon sajátítja el a szoftver legfontosabb funkcióit, de amikor a kreatív eszközökhöz ér, akkor azok működésének pontos ismerete nélkül már néhány ízléstelenre sikerült kép után feladja.

Persze egy látványos végeredmény eléréséhez kell egy jó adag kreativitás is, de a könyvben bemutatott trükkök kombinációjával és különböző alapanyagok felhasználásával a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen.

A Photoshop Mágikus Trükkök című könyv a Photoshopnak azt az oldalát mutatja be, amit a fotósok nemigen ismernek. Nyilván nincs is rá szükségük, de akiben felmerült már, hogy mi szükség van arra a tengernyi egyéb funkcióra a szoftverben, az ebben a könyvben részben válaszra talál.

A Photoshop Mágikus Trükkök című könyv ára 5900 Ft.