Olympus Zuiko Digital ED 14-35mm f/2 SWD

0

Bemutatás

Az Olympus sokáig nem kínált a FourThirds rendszerhez kifejezetten jó fényerejű, alapzoom objektívet, amelyek azonban más rendszerekben (filmes, APS-C, stb.) már igen elterjedtek. 2008-ig ezt a feladatot a Pro kategóriás 14-54mm f/2,8-3,5-tel valósíthattuk meg, de a 2008 márciusától forgalomban lévő Zuiko Digital ED 14-35mm F2 SWD erre bizony határozottan alkalmasabb.

A FourThirds rendszer előnyének kiaknázásával lehetővé vált, hogy az objektív fényereje itt kiváló, f/2 értékű legyen, ráadásul az egész zoomtartományban. A TopPro széria tagjaként természetesen az optika időjárásálló kivitelű.

A gyújtótávolság 14-35 mm között változtatható, amely hasonló látószöget eredményez, mint egy kisfilmes 28-70 mm-es optika. A fényerő kiváló, a filmes f/2,8-as objektívekkel szemben itt teljes zoomtartományban f/2 fényerő áll rendelkezésünkre.

A 17 csoportba rendezett 18 lencsetag között 2 aszférikus, 1 ED és 1 aszférikus ED tagot is elhelyeztek a torzítások és aberrációk minimalizálása érdekében. A közeli képek jó minőségéért a belső élességállítás lebegőpontos kialakítású.

Az élességállítást ultrahangos SWD (Supersonic Wave Drive) meghajtás végzi, amely így csendes és gyors fókuszálást eredményez. Az Olympus sajtóközleményeiben úgy nyilatkozott, hogy ez jelenleg a leggyorsabb élességállítási rendszer.

Az objektív belső élességállítású, tehát a frontlencse nem fordul el fókuszálás során, valamint a tubus hossza sem változik meg. Az objektív hossza 20 mm-es gyújtótávolságnál a legkisebb, illetve 35 mm-nél a legnagyobb. A kettő között közelítőleg 15 mm-es hosszváltozás tapasztalható.

A frontlencse elé 77 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, a becsillanások és az ellenfénynél fellépő kontrasztvesztés elkerülése érdekében szirom formájú gyári napellenzőt használhatunk. A napellenzőn levehető ajtót alakítottak ki a polarizációs szűrők forgatásának megkönnyítéséért.

Használati tapasztalatok

A Zuiko Digital ED 14-35mm F2 SWD, mint „Top Pro” objektív, természetesen fém bajonettel készült. A bajonett körül vékony gumicsík fut végig, amely az időjárásállóság miatt fontos.

Az objektívet kézbe fogva legelőször a tömege tűnhet fel. A közel 1 kg-os objektív tekintélyt parancsoló, amely cím méretei miatt is kijár neki. Összeszereltségében nem lehet hibát találni, a zoom nem lötyögős, az élességállítás is precíz, semmi szorulás, vagy megakadás nem tapasztalható.

14mm

35mm

A zoom gyűrű forgatása az átlagnál kissé nagyobb erőt igényel, ami megint csak a robusztusság érzetét erősíti. A zoomgyűrű teljes szélességében 3 cm-es, ezen 2,5 cm szélességű, viszonylag ritka bordázás található. Kerületén a 14, 18, 25 és 35 mm-es gyújtótávolságot tüntették fel.
A közel 2,5 cm szélességű élességállító gyűrűt az objektív elején találjuk, ez sokkal sűrűbb bordázatú, mint a zoomgyűrű, így első tapintásra is könnyen megkülönböztethető. A kézi élességállítás során itt már közvetlen kapcsolat van a belső lencsetagok és a gyűrű között, ez az új SWD megoldásnak köszönhető. A lencsetagokkal mechanikusan összekapcsolt élességállító gyűrű viszont nem fordul el az automatikus élességállítás során, viszont bármikor módosíthatjuk segítségével a fókuszpontot (full time manual focus).

A zoom és élességállító gyűrűk között helyezték el a távolságskála ablakát, amelyen a beállított tárgytávolság olvasható le méterben illetve lábban. Rekesz skálát, illetve hiperfokális távolságokat jelző beosztásokat viszont nem látunk.

A Zuiko Digital ED 14-35mm F2 SWD tubusán nem található semmilyen kapcsoló.

Színhiba

Az ED lencsetagoknak köszönhetően a kromatikus aberráció igazán minimális. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy F8-as rekesznyílásnál nem igen fogunk színhibával találkozni, de még teljesen nyitott rekesznél is csak nagylátószögnél látható a hiba.

Ez tehát kiváló eredmény, hiszen a legrosszabb esetben is (nyitott blende, 14 mm-es gyújtótávolság, kép sarok) csak mindössze 0,3 mm szélességű színhibát látnánk egy 15 cm széles papírképen, míg 60 cm-es nyomaton a színi hiba 1,2 mm méretben jelentkezne.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítás igazán minimális, a legerősebben teljes nagylátószögnél jelentkezik, mértéke azonban itt sem haladja meg a 0,5%-ot. A torzítás ráadásul rohamosan csökken ahogy növeljük a gyújtótávolságot, így 20 mm környékén már szinte alig mérhető hiba.

Geometriai torzítás0,5% hordótorzítás


0,1% hordótorzítás


<0,1% párnatorzítás

Peremsötétedés

A peremsötétedés főként a két végállásnál jelentkezik, nyitott blendével 15% körüli sötétedésre számíthatunk, míg F8-ra szűkítve a rekeszt a hatás bőven 10% alá esik. Köztes zoomállásban nyitott blendével is 10% körüli értékre számíthatunk.

Peremsötétedés


6%

Makró, közelfényképezés


35 cm közelpont,
182 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja 35 cm, gyári adatok szerint 0,12×-es leképezési arányt érhetünk el.
Minimális tárgytávolsággal készült makró tesztképünkön a teljes képet 182 mm széles témával tudtuk kitölteni, amely viszont csak 1:10 leképezési arány (0,1×) jelent.
Egyszerűbb, általános célokat szolgáló közelfényképezésre ez még alkalmas, komolyabb makrózásra viszont már kevés lehet. Persze nem is ez az objektív fő területe.

Képminőség

A fényerős Zuiko Digital ED 14-35 mm F2 nem titkoltan a kisfilmes 28-70mm f/2,8 optikák FourThirds megfelelőjének készült. A kiváló fényerő mellett persze az sem mellékes, hogy teljes fényerőn használva az optikát, mennyire lágyul a képünk. Nos, nem tagadható le, hogy van lágyulás, ennek mértéke azonban teljesen elfogadható, ha valóban kis mélységélességű fotó készítése a cél. Ha a mélységélesség nem annyira lényegi kérdés, F2,8-tól már csak minimális lágysággal lesz dolgunk.

A homogenitással nincs probléma, a sarkok is kellően részletesek.

Értékelés

Az Olympus Zuiko Digital ED 14-35 mm f/2 objektív jól teljesített tesztünk során. A fotóriporteri munkára kihegyezett optikáért azonban jól ki kell nyitnunk a bukszát, ugyanis közel 650 ezer Ft-ba kerül. Igen, az objektív nem olcsó, de ezért az árért szinte torzításmentes képet, színi hibától nem terhelt képeket és nem utolsó sorban kiváló fényerőt kapunk.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!