Könyvajánló: Professzionális Portréretus

0

Lehetne akár unalmasnak is nevezni, de a Kelby által szisztematikusan követett felépítési minta több előnnyel bír, mint az unalmasság, vagy kiismerhetőség jelentette hátrány. Kelby könyvei többnyire nagyon egyszerű, egymással azonos komplexitású témák sokaságából áll, amiket a szerző rendíthetetlenül ugyanabban a stílusban mutat be. A témák persze fejezetekké állnak össze, így a könyv könnyen áttekinthető, de az egységes felépítés lehetővé teszi, hogy bármelyik témát kiragadva is mindent megtudjunk az adott problémáról.

A Professzionális Portréretus című könyv 6 fejezetben 50 témával foglalkozik, bemutatva a szem, a bőr, a haj, a száj és az arcvonások retusálásának trükkjeit. A folyamatokat a szerző az Adobe népszerű képszerkesztő szoftverében, a Photoshopban ismerteti, de pontos verziót nem definiál, így feltételezhető, hogy a lépések az utóbbi verziók többségével gond nélkül elvégezhetők. Az írás ugyan nem igényel különösebb Photoshop előéletet, de azért nem árt, ha a fotós már az alap eszközökkel elboldogul a programban.

A könyvben mintának használt képek a kiadó oldaláról is letölthetők, ráadásul Kelby minden feladathoz egy másik képet is mellékelt, amin az olvasó maga is gyakorolhatja bemutatott trükköket. Az eredmény kiértékelését segítendő, a könyvben az extra képhez is mellékelték az előtte-utána összehasonlítást.

A fejezetek a szokásos Kelby idétlenkedéssel indulnak, ezek bátran átugorhatók. Az egyes feladatok lépései azonban már sokkal komolyabbak és informatívabbak. A szerző néhol már szinte szájbarágósan magyarázza el az utolsó apró részletet is, ideértve a munkát gyorsító billentyűzet kombinációkat és egyéb trükköket is. Így ha az adott megoldást kompletten nem is használjuk fel, a lépések során megismert trükkök máshol még jól jöhetnek.

A könyv hetedik fejezete egy ellenőrző listával indul, ami a retusálást még csak tanulgató fotós számára nyújt mankót a retusálandó problémák azonosításában. A fejezet hátralévő részében Kelby bemutatja, hogy mi fér bele 5, 15 és 30 percnyi retusálásba.

Bár a fordításban akadnak komoly furcsaságok (pl. folyamatosan retusálóművészeket ír retusőr helyett, vagy ecsethengerként hivatkozik a magyar nyelvben csak teddy hengerként ismert festőszárszámra), és néhol a nyomdatechnika sem teszi lehetővé, hogy a képeken minden apró módosítás látható legyen, de ha ezeken átlendülünk, akkor rengeteg apró trükköt sajátíthatunk el a könyvből akár egy hétvége alatt is. A könyv nem profi retusőröknek nyújt továbblépési lehetőséget, hanem deklaráltan a fotósok retusálási tudását hivatott gyarapítani.

A Professzionális Portréretus Fotósoknak a Photoshop segítségével című könyv idehaza a Kiskapu gondozásában jelent meg, ára méretéhez és tartalmához képest nagyon baráti, mindössze 5900 Ft.