Olympus M.Zuiko Digital 45mm F1,8 MSC

0

Bemutatás

Az Olympus M.Zuiko Digital 45mm F1,8 MSC optikája a Micro FourThirds rendszer portré objektíve, mely kiváló fényerőt kínál. Az objektívet 90.000 Ft-ért (400 USD) vásárolhatjuk meg.
Az optika bajonett csatlakozója fém, de időjárásálló karimával nem rendelkezik.

A 45mm-es Micro FourThirds objektív látószöge 90 mm-es kisfilmes optikáéval egyenértékű. A fényerő kiváló, f/1,8.
A lencsetagok között két extra magas törési mutatójú (Extra High Refraction Index) tag is megtalálható, mely az objektív méretének csökkentésében játszik szerepet.

Az élességállítást csendes ultrahang motor végzi. Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra a fókuszálás során.

Az objektív elé 37 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, napellenző nem jár hozzá, de vásárolhatunk LH-40B jelű kúp formájú, ezüst színű napellenzőt, potom 40 euróért.

Használati tapasztalatok

Az Olympus M.Zuiko Digital 45mm F1,8 MSC fém hatású burkolatot kapott. Azt nem állíthatjuk, hogy teljes egészében fém volna a külső felület, hiszen nem az. De az élességállító gyűrű, illetve a lecserélhető elülső dekorgyűrű közötti rész fém. A többi részen azonban a burkolat műanyag. A belső élességállítás miatt a lencsetagok közé szinte lehetetlen, hogy szösz, vagy porszem jusson.

Az élességállító gyűrű sűrű bordázatú, 1,5 cm szélességű. Járása könnyű. A kézi élességállítás során elektronikusan vezérljük a belső lencsetagok mozgatását.

Az optika tubusán sem kapcsolót, sem távolságskálát nem találunk.

Színhiba

A nagy fényerejű 45mm-es objektív f/1,8 fényerőn elég jelentős kromatikus aberrációt produkál, mely azonban F4 blendénél már egyáltalán nem érezhető. A legrosszabb esetben itt 10 Mpixelre vonatkoztatva 5-6 pixelnyi elszíneződés tapasztalható, mely 13×10 cm-es papírképnél 0,2 mm szélességben, 60×40 cm-es nyomaton 1 mm szélességben jelentkezik majd.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítástól fix objektív lévén azt várjuk, hogy minimális legyen. Ez az elvárás teljesül is. Azért torzításmentességről nem beszélhetünk, de a 0,2%-os párnatorzítás igazán elhanyagolható.

Geometriai torzítás

Peremsötétedés

A sarkok sötétedése nyitott blendénél bár látható, de nem éri el a lélektani 10%-os határt. A peremsötétedés ráadásul nagy felületen oszlik el, így nem is annyira feltűnő. Rekeszeléssel a hatás jelentősen csökkenthető, F8-nál szinte teljesen el is tüntethető.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


50 cm közelpont,
145 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja 50 cm, ehhez 145 mm szélességű kép lefedése tartozik. Gyári adatok szerint az objektív 0,11×-es nagyítású, melyet közelítőleg mi is tapasztaltunk (a nálunk mérhető érték 0,13× nagyítást ad eredményül).
Mint látható, nem túl jó ez az optika a közelfényképezésben, pedig az f/1,8 fényereje miatt bőven lenne benne lehetőség. Igaz, portrénál ez a 145 mm lefedés is elegendő általános jellegű képekhez, de például ételfotózásnál már lehet, hogy nem elég az elképzeléseink megvalósítására.

Képminőség

A teszt ideje alatt folyton az járt a fejemben, hogy de jó volna, ha az APS-C szenzoros gépek 50mm f/1,8 optikái is hasonlóan jól teljesítenének. A fényerőn a m43-os 45mm-es igazán szépen dolgozik. Természetesen enyhén lágy a képe, de még így is nagyságrenddel jobb, mint az említett olcsó 50-eseké. Míg azokra azt mondom, hogy F1,8-on komolyabb nagyításra alkalmatlan, az Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1,8 már F1,8-on is teljesen vállalható képet készít, akár nagy méretben kiállításra is. Az optika ára persze magasabb, mint az emlegetett olcsó 50-eseké, így talán picit igazságtalan az összehasonlítás, de mindenképpen éreznünk kell, hogy tesztünk alanya kirívóan jól teljesített.
A tesztképek alapján az optikai ‘sweet point’-ja F4 és F5,6 környékén található, a rekesz diffrakciója F8-tól rontja már a kép részletességét.

Értékelés

Az Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8 MSC optika jó benyomást tett ránk. A képminőség kiváló, kromatikus aberrációval a tesztrábrán kívül nem találkoztunk, a sarkok képélessége is rendben van, a háttérelmosás finom. Talán az élességállítás sebessége lehetne hajszállal gyorsabb.

A képességei alapján ezt az objektívet minden mikro NégyHarmad rendszert használó fotósnak ajánljuk, akik szeretnének szépen elmosott portrékat, vagy akár ételfotókat készíteni (utóbbinál a leképezési arány esetenként kicsit korlátozni fog).

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!