Könyvajánló: Scott Kelby Photoshop könyve digitális fotósoknak

0

A bevezetőben írt kissé erőltetett hasonlat a napokban megjelent könyv első átlapozásakor jutott eszembe. A korábbi, fekete-fehér képekkel illusztrált kiadásnál egy hajszálnyival vékonyabb új könyv ugyanis már minden oldalán színes, ami egy képszerkesztést, színbeállítást bemutató könyv esetén mondjuk úgy elvárható dolog.

A másik kellemes meglepetés, hogy a könyv nem egy copy-paste módszerrel felfrissített változata a korábbi kiadványnak, hanem egy lényegében újraírt, átszerkesztett anyag. Bár a Photoshop látszólag nem sokat változott az elmúlt 7 évben, de olyan szolgáltatásokkal bővült, amelyek bemutatása igényli a könyv szerkezetének teljes újragondolását.

A könyv alap gondolata az, hogy a Photoshop használatát nem az egyes eszközök bemutatásával, hanem egy-egy kép kidolgozásával tanítja meg. Így egy ilyen 8-10-12 lépésből álló folyamat során jó esetben 3-4-5 apró trükköt is el lehet sajátítani, de a folyamat egésze is sok esetben egy értékes képfeldolgozási technika. A képek egy részénél a folyamat az eredti és az elkészült kép egymás melletti bemutatásával zárul, bár sok esetben a különbség nyomtatásban nem igazán látványos.

A könyv első négy fejezete a Mini Bridge és a Camera RAW okos használatába vezet be, megmutatva, hogy ez utóbbi eszközben a képfeldolgozás jelentős része már itt, tulajdonképpen a kép megnyitásakor elvégezhető. És már rég nem arról van szó, hogy kiigazítjuk az expozíciót és a fehéregyensúlyt, de már itt, a teljes képi információt használva kijavítható a hibák többsége. Retusálható az arc, világosítható és sötétíthető a kép egy-egy területe, de akár átmenetes szűrők is tehetők a teljes képre. Persze ezek többségéről valószínűleg mindenki olvasott a Photoshop bejelentések valamelyikében, de a praktikus használatuk gyanítom sokak számára nem világos. A jó hír, hogy a könyv első negyede ezekről a trükkökről szól.

Az 5. fejezet a képek vágásáról és átméretezéséről szól, ami elsőre kicsit meglepőnek tűnhet, mondván ezt mindenki úgyis tudja már. Alap szinten biztosan mindenki ismeri a Crop eszköz használatát, de a közel harminc oldalas fejezet valószínűleg sokak számára tartogat egy-két új trükköt. Ugyanez érvényes a fekete-fehér képek létrehozására koncentráló következő fejezetre is.

A bemutatott eredmények szempontjából a legkevésbé a HDR fejezet tetszett. Több kép esetén is azt éreztem, hogy egyszerűen túlzásba vitték, mint oly sokan, akik a HDR képek készítésével próbálkoznak. Persze elképzelhető, hogy csak azért nyúltak bele olyan drasztikusan a képekbe, hogy a nyomtatásban jobban látszódjon az eredmény, de ha csak így tudták megoldani, akkor lehet hogy inákbb ki kellett volna hagyni az egészet. Persze ettől a bemutatott trükkök, gyengébb átlátszósággal valószínűleg jól működnek, így azért érdemes átfutni.

A következő két fejezet 120 oldalon 24 kép kidolgozásán keresztül általános problémákra mutat megoldást és különleges hatásokra ad ötleteket. Persze vannak köztük nagyon egyszerű és unalmas ötletek is, de van néhány kimondottan érdekes, praktikus megoldás is. Ha ezek között csak 4-5 trükköt talál minden olvasó, akkor már valószínűleg megérte megvenni a könyvet. Ezt egészíti ki a következő fejezet a kép megfelelő módon való élesítésének bemutatásával.

Az utolsó előtti blokkba a színkezelésről, a nyomtatásra való előkészítésről illetve a nyomtatásról szól. Persze harminc oldalon ezt a témát nem lehet teljesen bemutatni, de az alap logika felvázolására azért elegendő. Az utolsó fejezetben Scott Kelby egy kép feldolgozásán keresztül bemutatja az általa használt munkafolyamatot.

Ahogy más Scott Kelby könyvben is, az egyes fejezetek bevezetői nyugodtan átugorhatók. A szöveg többnyire teljes zagyvaság, és nem sok köze van a fejezet témájához. A fejezeteket lezáró „Penge Photoshop-tippek” viszont talán a könyv legértékesebb részei. Itt néhány sorban olyan apróságokkal traktálja Kelby az olvasót, amikre ő valószínűleg nem is gondolt, de az apró fogásokat elsajátítva a mindennapi munka drasztikusan felgyorsítható.

Megéri-e a könyv a 6900 forintos árat? Abszolút! Nagyon jó a szerkezete, nagyon jó a tartalma és végre a magyar kiadásban is színes. Az egész éves hajtás mellett épp ideje megpihenni és az aktuális Photoshop képességeihez igazítani a saját tudásunkat.