Legjobb DSLR-ek 2013-ban

0

Hogyan értékeltünk?

Nagy újdonságot nem tudok itt közölni, gyakorlatilag ugyanazokat az elveket vallottuk, mint a legjobb MILC-eket felvonultató cikkünkben, így leginkább idézném az ott már leírtakat.

Évente több tucat olyan e-mailt kapunk, amelyben egy leendő vásárló tanácsot kér tőlünk, hogy melyik gépet ajánlanánk neki. Nincs könnyű helyzetünk ilyenkor, hiszen még csak körvonalaiban sem ismerjük, hogy pontosan milyen fotózási szokásoknak kellene megfelelnie a leendő gépnek, így aztán nem bökhetünk rá egy fényképezőgépre, mondván: „Ez kell neked!”.

Most is hasonló a helyzet, hiszen általánosságban szeretnénk egy-egy kategóriából három-három fényképezőgépet kiemelni, amely szerintünk alkalmas lehet arra, hogy akár karácsonyra ajándékozzuk azt. A vásárlás előtt persze amennyire lehet, érdemes valamilyen módon pontosítani, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a gépnek, hiszen ha erősen alá mérünk az igényeknek, akkor nem lesz olyan nagy öröm használni a masinát, főleg ha minduntalan akadályokba ütközik a felhasználó, de az sem célszerű, hogy a legdrágább és legokosabb modellt válasszuk, mert akkor esetlegesen a bonyolult kezelés veszi majd el a kedvét az ajándékozottnak.

Mi tehát megpróbálunk három-három olyan gépet kiválasztani a jelenleg kapható fényképezőgépek közül, amik vagy képminőségükben, vagy egy-egy különleges szolgáltatásukkal megérdemlik, hogy kiemeljük őket a tömegből. Fontos tudni, hogy a felsorolt gépek között nincsen sorrend, az elsőként közölt gép nem a legjobb, ezek a gépek együttesen tartoznak a legjobbak közé.
Mondhatnánk akár azt is, hogy a legjobb ár/érték arányú gépeket kerestük, de ilyet nem teszünk, hiszen nem értünk egyet ezzel a kifejezéssel, ugyanis meg vagyunk róla győződve, hogy egy-egy fényképezőgép valós értéke fotósonként változó lehet, hiszen egy-egy funkció két különböző fotósnál lehet akár elhanyagolható tényező (értéktelen), vagy fontos feltétel is (értékes).

Mostani cikkünkben a cserélhető objektíves, de tükörrel, vagy prizmával ellátott, fókuszrendszerükben fázis-különbségen alapuló gépekkel foglalkozunk. Bár itt akár négy alkategória is összehozható volna (az egyre népszerűbb fullframe rendszer miatt), egyelőre maradjunk itt is a három fő csoportnál, amely a hobbifotósokat és kezdő amatőröket váró belépőszintű, a komoly amatőröket váró középkategóriás és a profi szinten fotózók számára is jól alkalmazható felső kategóriás gépeket mutatja be.