Tartósteszt: Canon EOS 1D X

0

A Canon DSLR paletta csúcsmodelljeit egy gépben egyesítő EOS 1D X-et az EF bajonettet használóknak valósíznűleg nem kell bemutatni. Nyilván sokan szeretnék váll és karizmaikat egy ilyen géppel formában tartani, de lássuk be ez a modell nem elsősorban a hobbi és amatőr fotósoknak készült, hanem sokkal inkább azoknak a profiknak, akik napi szinten nyüstölik a technikát.

Persze vannak olyan szerencsés amatőrök, akik időben és pénzben is tudnak annyit szánni a hobbijukra, hogy egy EOS 1D X számára is izzasztó munkahelyet teremtsenek. Ők gyakran nem csak idehaza, de a világ távoli szegleteiben, a mi klímánktól eltérő körülmények között is tesztelik a gépet, ami ilyen helyzetben sem adhatja fel a harcot. A gépről és az azzal szerzett tapasztalatokról a hazai Canon Pro Club egyik tagjával Berta Lászlóval beszélgettünk. Berta László kedvtelésből, huszonéves kora óta fotózik, a NaturArt – Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja és számos nemzetközi díj birtokosa.

Fotó: Berta László

Mikor vette a Canon EOS 1D X-et?

Mikor a hazai piacon megjelent, még az elsők között vettem, valamikor 2012 szeptemberében. Tehát kicsit több, mint egy éve.

Milyen gépe volt korábban?

Az elmúlt 10 évben tulajdonképpen végigjártam a Canon szamárlétráját. Még EOS 10D-vel kezdtem, majd jött az EOS 20D és az EOS 30D. Az EOS 1D Mark IIn megjelenésekor váltottam a profi szériára és azóta nem is néztem vissza. Azt a gépet egy EOS 1D Mark III majd egy EOS 1Ds Mark III követte. Ez utóbbi még most is megvan, másodgépként szolgál, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az EOS 1D X mellett sosem volt még rá szükségem. A Canon rendszerét már a filmes korszak óta használom, az első digitális fényképezőgépem előtt két Canon 1V vázat nyúztam, az egyiken motoros egység is volt.

Fotó: Berta László

Miért választotta ezt a modellt?

Tulajdonképpen nem volt kérdés, ezen nem volt mit mérlegelni. Már a 2011-es bejelentések alapján tudtam, hogy ez az amire szükségem van. A korábbi vázakkal itt-ott voltak kisebb gondjaim, amiket a Canon az EOS 1D X-ben akkurátusan kijavított. A váz profi, elpusztíthatatlan, időjárásálló, gyors az autofókusza, pontos a fénymérése, és nagy számú sorozatot is lehet vele lőni.

Fotó: Berta László

Akkor ezek szerint nem sok alternatívát vizsgált meg a vásárlás előtt.

Nem volt alternatíva. Az alternatíva az lenne, hogy legyen még egy a táskámban. Sajnos azonban a magyar valóságban ez egy hozzám hasonló hobbi fotós számára elképzelhetetlen.

Fotó: Berta László

Mit volt a legnehezebb megszokni az EOS 1D X-en?

Nagyon kézre áll, nagyon logikus a menürendszere, testreszabható. Amit mégis nehéz volt megszokni az az autofókusz rendszer. Nem arról van szó, hogy nem jó, csak olyan sok lehetőséget kínál, hogy eltartott egy ideig mire meg tudtam tanulni használni. A követő autofókusznál például nem volt elsőre egyértelmű, hogy mikor milyen beállítást érdemes használni, de idővel ezeket sikerült kitapasztalni. Ezen kívül más problémám nem volt vele. Már nagyon várom a 2014. januárra ígért 2.0-ás firmware-t, ami még ezt az autofókuszt is tovább pontosítja, így az még gyorsabb és még pontosabb lesz.

Fotó: Berta László

Mi volt a legfontosabb, legérdekesebb újdonság, amit az EOS 1D X jelentett az életében?

Magas érzékenység mellett alacsony zajszint. A korábbi gépekkel sötét, színházi körülmények mellett nem lehetett ilyen zajmentesen fotózni. Még ISO 1600-nál vagy ISO 3200-nál is szinte zajmentesek a képei. A másik a villámgyors 61 pontos autofókusz. Azoknál a témáknál, amiket én fotózok ezek megváltoztatták a fotózási szokásaimat. Jó szolgáltatás még a dupla CF kártyafoglalat, így ha az egyik megtelik, nem kell a cserével bíbelődni, mehetek tovább a következőre. Esetemben az is fontos, nagyon komoly az időjárásálló szigetelése is. Ez bár a korábbi gépekben is már megvolt, az EOS 1D X ezen a téren is jobb lett. A 1D Mark III-mal egyszer megcsúsztam egy vízparton, és a kezemből kieső gép egy tavirózsán landolt. Bár sikerült elkapnom a süllyedő gépet, az az exponáló gombnál enyhén beázott. Az akku azonnali kivétele és a néhány órás szárítgatás azonban így is megmentette a technikát.

Fotó: Berta László

Milyen jellegű fotózások során használja a gépet?

Első helyen a listámon a természetfotózás szerepel, azon belül is a madárfotók. Ez is és a második kedvenc témám, a repülőgép fotózás is rendkívüli igénybe veszi a Canon EOS 1D X gyors automatikus élességállítási és témakövetési képességeit.
A harmadik terület a portréfotózás, ahol az EOS 1D X a pontos fényméréssel tud sokat segíteni a jó eredmény elérése érdekében.

Fotó: Berta László

Mi volt az EOS 1D X legnehezebb bevetése?

Általában extrém körülmények között szoktam fotózni. Már egy madárfotózás is lehet nehéz, de az egyik legstrapásabb esemény talán az idei kecskeméti repülőnap fotózása volt. Hét napon keresztül fotóztam a 40 fokos hőségben az érkező, induló és a levegőben elsuhanó repülőgépeket és az 1D X meghibásodás nélkül helytállt. De használtam már a gépet Ázsiában monszun idején folyamatosan magas páratartalom mellett, és ott sem okozott csalódást. Két hete érkeztem vissza dél Indiából, ahol esténként komoly esőben, nappal pedig 40 fokos hőségben kellett helytállnia. Öröm volt vele dolgozni.

Fotó: Berta László

Volt-e olyan helyzet, amit az EOS 1D X nélkül nem tudott volna úgy megoldani, ahogy szeretett volna?

Tulajdonképpen szinte mindent meg tudtam oldani a korábbi gépeimmel is, de az 1D X sokkal gyorsabb és sokkal pontosabb. Ezzel a géppel egyszerűen több az éles kép, illetve szinte mind az. A mostani Canon kínálatban az alsóbb kategóriák is nagyon jók és gyorsak, de az 1D X-et masszivitása, időjárásállósága nyilvánvalóan kiemeli ebből a mezőnyből.

Fotó: Berta László

Mi volt az legutóbbi nagyobb „bevetés”, amire ezzel a géppel ment?

A legutóbbi az előbb említett Indiai út volt, amikor dél indiai Keralában jártam. Már korábban is fotóztam Ázsiában, de volt már például madárfotó kiállításom is Delhiben. Legutóbb elsősorban madarakat és a helyi embereket fotóztam. Nagyon jó a gép energiafelhasználása, mert egy akkuval egész nap tudok dolgozni, akármennyit is fotózok. Hozzá kell tennem, én szinte sosem használom a sorozat módot a mindennapokban, mert se időm, sem energiám kiválogatni a sorozatok legjobbjait. Inkább igyekszem azt a néhány képet, amit készítek úgy előkészíteni, hogy azok egyből jók legyenek.

A cikk a Canon Hungaria Kft támogatásával jött létre. Köszönjük!